Hazine Bonosu Nedir?

Kısaca, hazine bonosu, devletin bazı dönemsel finansal ihtiyaçlarını karşılamak için çıkardığı, kısacası devletin sizden borç aldığı ve size belli bir vadede faiziyle birlikte geri ödeyeceği bir borçlanma senedidir. Kulağa çok teknik gelmiş olabilir ama aslında bu devlete belli bir süreliğine para verip, sonunda faizinizle beraber geri alma eylemidir. Hazine bonolarının birçok avantajı vardır fakat bu avantajlarının yanında gözden kaçırılmaması gereken bazı riskler de bulunur.

 

Hazine Bonosunun Özellikleri Nelerdir?

Hazine bonosu devlet güvencesinde olduğu için diğer yatırımlara göre oldukça güvenilir bir yatırım aracı olarak sayılabilir. Fakat bu güvenilirlik sadece paranızın güvenli ellerde olduğunu belirtir ve sizin bu parayı finansal bilginizle yönetmeniz ve korumanız gereklidir.

Hazine bonoları yatırımcılar tarafından çok riskli olarak değerlendirilmediğinden birçok yatırımcı tarafında tercih edilirler. Genellikle bir yıl ya da daha az süreli olanlar hazine bonosu olarak adlandırılır. Vadeleri bir seneyi aşmaz, eğer aşarsa bu devlet tahvili sınıfına girer. Hazine bonoları, hisse senetlerinden ayrı olarak, ortaklık payı vermez. Sadece devletten belirlenen ana para ve faiz miktarını alma hakkınız olur.

Hazine bonolarının mantığı aslında oldukça basittir. Şöyle ki, faiz oranları arttığında bononun fiyatı düşer, azaldığında ise yükselir bu da aslında uzun vadeli yatırımcıları çok da etkilemez. Hazine bonolarının bir diğer kolaylığı da bunları genellikle bankalar ya da aracı kurumlar üzerinden rahatça alıp satabilmenizdir.

 

Hazine Bonosunda Hangi Risklerle Karşılaşabilirim?

Hazine bonosu devlet güvencesindedir ama bu onun tamamen risksiz olduğu anlamına gelmez. Yüksek enflasyon, döviz kurlarında dalgalanma ya da faiz oranlarındaki değişiklikler bono fiyatlarını etkileyebilir. Faiz oranlarının yükselmesi bonoların fiyatlarını düşürür ve değer kaybetmelerine neden olur. Ancak bu riskler genelde kısa vadeli yatırımcıları etkiler.

 

 

Peki, Nasıl Hazine Bonosu Alabilirim?

Bu konuda size yardımcı olacak en yakın dostunuz bankalar olacaktır. Hemen hemen tüm bankaların internet şubeleri üzerinden ya da mobil uygulamaları üzerinden hazine bonosu alabilir ve satabilirsiniz. Ayrıca banka şubelerinden de bilgi alarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Gerçek ve tüzel kişilerin hazine bonosu alım satım hakkı vardır ve bu işlemleri online bankacılık, banka şubeleri ve çağrı merkezlerinden yapabilirsiniz.

 

Hazine Bonosunun Getirisi Nasıl Hesaplanır?

 Bono getirisini hesaplarken bu formül işinize yarayacaktır:
Bono getirisi = (Basit faiz/365) x (Anapara/100) x Vadeye kalan gün sayısı
 
Bu formülle, vadesi gelmeden bononuzu bozdurduğunuzda ne kadar getiri elde edeceğinizi hesaplayabilirsiniz.
 
Finansal geleceğinizi planlamak ve birikimlerinizi değerlendirmek için hazine bonosu gibi güvenilir yatırım araçlarına yönelmek istiyorsanız, bankanızla iletişime geçmenizde fayda var. Unutmayın, tasarruflarınızı doğru yatırım araçlarıyla değerlendirmek, finansal özgürlüğünüze bir adım daha yaklaşmanızı sağlar.
 
 
Yeni yatırım alışkanlıkları kazanırken ve paranızı değerlendirirken Monay her zaman yanınızda! Monay, harcama zaafları, para yönetimi, birikim yapma gibi konularda içerisinde bulunan metin tabanlı yapay zekâsı ve etkileşimli yolculukları ile size özel bir deneyim sunuyor.  Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliği sayesinde ihtiyaçlarınızı alırken anında kazanabilirsiniz.

 

Monay Uygulamasını Ücretsiz İndirmek İçin Tıklayın

 

Paylaş: