İş dünyasında başarı elde etmiş ve büyük etki yaratmış girişimcilerin pek çok farklı özelliği bulunur. Başarılı girişimcilerin özellikleri arasında özgüven, risk alma, tutku, etkin iletişim, inovasyon ve yenilikçi bakış açısı gibi beceriler yer alır. Girişimcilerin sahip olduğu bu özellikler onların büyük vizyon ve misyon hedeflerine ulaşmasına olanak sağlar. Gelecekteki potansiyeli fark edip buna uygun stratejiler geliştirebilirler. Vizyonları ile ilham kaynağı olan başarılı girişimciler aynı zamanda başkalarını da bu vizyonu paylaşmaya teşvik eder. Girişimcilik kitapları ile başarılı girişimcilerde ilham alarak kendinizi geliştirebilirsiniz. İş dünyasında başarılı olmak kolay olmamakla beraber zorluklar ve engellerle doludur. Başarılı girişimciler ise karşılarına çıkan zorluklara ve engellere rağmen pes etmeyerek dayanıklılık ve azimle mücadele eder.

Başarılı Girişimcilerin Ortak Özellikleri

Girişimci dünyası dinamikleri olan bir dünyadır. Bu dünyada başarı elde etmiş girişimcilerin belirli başlı özellikleri ön plana çıkar. Başarılı girişimcilerin ortak özellikleri ise şunlardır;

Yıkılmaz dayanıklılık: Başarılı girişimciler karşılaştıkları zorlukları ve engelleri bir fırsat olarak görerek bunları avantaja dönüştürür. Karşılaştıkları başarısızlığı girişimciliğin doğal bir parçası olarak kabul eder ve bunlardan ders alarak kendilerini bu alanlarda geliştirirler.

Yaratıcılık ve yenilik: Alanında fark yaratmış olan başarılı girişimciler, farklı işler yapmanın yanı sıra yeni düşünme ve uygulama metotlarını da benimser. Yerleşik düşüncelerden bağımsız olarak düşünme yeteneğine sahip olan girişimciler daha etkili çözümler adına deneme yapmaktan ve yenilikten korkmazlar. Problem çözme noktasında usta olan bu kişiler ürün ve hizmetleri ile sektörleri dönüştüren işlere imza atarlar.

Güçlü liderlik yetenekleri: Başarılı girişimciler, liderliğin otoriter bir kontrolle değil tüm ekibin inandığı ve takip etmek isteyeceği bir vizyon ile mümkün olduğunu bilir. Açık iletişime sahip olan bu kişiler çatışmaları ustalıkla çözmenin yanı motive etmeyi de göz ardı etmez. Örnek teşkil etme ve ilham kaynağı olma kapasitesine sahip olan başarılı girişimciler sıkı çalışma, sebat ve dürüstlük gibi ilkeleri benimser.

Tutku ve bağlılık: Girişimcilik ancak bu yolda gerçek bir tutku ile sürdürülebilecek bir yolculuktur. Girişimcilerin sahip olduğu tutku onları geleneksel çalışma saatlerinin dışında da çalışmaya iter. Başarılı girişimciler için önemli olan alınan primler ya da ödüller değil vizyonlarına olan bağlılıklarıdır.

Uyarlanabilirlik ve esneklik: Başarılı girişimcilerin ortak özelliklerinden biri de esnek olmalarıdır. Sektörün değişen dinamiklerine ve geri gelen bildirimlere uygun olarak stratejilerini değiştirebilme özelliklerine sahiptirler. Uyum yeteneği ile değişen koşullara geliştirdikleri stratejiler ile ayak uydururlar.

Girişimciler için film önerileri yazımıza göz atmayı unutmayın.

Plan yapan başarılı bir girişimci

Başarılı ve Başarısız Girişimcilerin Özellikleri

Yapılan çalışmalar neticesinde başarılı girişimcilerin başarısız olanlardan farkı yaratıcı olmalarıdır. Avusturyalı iktisatçı ve sosyolog J. Schumpeter’e göre girişimcinin yenilikçi, denenmemiş teknolojiler geliştiren ve dinamik olma özelliklerine sahip olması gerekir. Risk almayan ve yenilikçi bakış açısı ile yaklaşmayan kişilerin başarısız olacağını savunur. Başarılı ve başarısız girişimcilerin özellikleri görüldüğü gibi pek çok noktada farklılık göstermektedir. Başarılı ve başarısız girişimcileri birbirinden ayıran özelliklerden biri de dışadönüklüktür. Yapılan çalışmalar başarılı olmuş girişimcilerin sosyal ve dışadönük bireyler olduğunu gösterir. Ancak dışadönüklük başarılı bir girişimci olmak için tek başına yeterli bir özellik olmayıp daha çok destekleyici bir unsurdur. Sosyal girişimcilik nedir konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.

Başarılı bir girişimci olmayı zorlaştıran özelliklerden biri ‘‘nörotisizm’’dir. Duygusal tutarsızlığı ve aşırı tepkiselliği ifade eden bu terim, başarısız girişimcilerin sahip olduğu özellikler arasında yer alır. Bu kişiler özgüvensiz, aşırı duygusal, depresif, kaygılı gibi duygu durumları ile sıklıkla karşı karşıya kalır. Başarılı bir girişimci olmak duygusal olarak denge sahibi olmaktan geçer. Strese karşı tolerans, risk alma, ağır iş yükü ile baş edebilme girişimcilerin sıklıkla karşılaştığı durumlar olduğu için bu durumlar karşısında zayıf olan kişiler başarıdan yoksun olur.

Girişimcilik yolculuğunda Monay yanında! Monay, harcama zaafları, para yönetimi, birikim yapma gibi konularda içerisinde bulunan yapay zekâsı ve etkileşimli yolculukları ile sana özel bir deneyim sunuyor. Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliği ile ihtiyaçlarını alırken anında kazanabilirsin.

MONAY UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİRMEK İÇİN TIKLA!

Paylaş:
Monay Uygulamasını İndir