Alışverişi Tetikleyen Sebepler
Özgür iradeni kaybettiğin, ansızın kendini alışveriş yaparken bulduğun anlar oldu mu hiç? Örneğin işten eve dönmüş, televizyon karşısında otururken yeni bir gömlek alıverdin mi? Bu soruya cevabın evetse, alışverişi tetikleyen bazı sebepler hakkında konuşabiliriz. Böylece, bilinçli bir şekilde alışveriş harcamalarını yönetebilirsin.
Sebep 1: Alışveriş Sonrası Hisler
Ünlü koşucuların hayatlarını dinlediysen, hepsi ortak bir şeyden bahseder. Koşu sonrası yaşadıkları o eşsiz his. Buna İngilizcede Runner’s High deniyor. Keyifli aktiviteler esnasında kendini o ana bırakıp sonrasında da adrenalinin vücudunda bıraktığı mutluluk olarak tanımlayabiliriz. Birçok alışveriş seven insanda da bunun benzeri bir durum gerçekleşiyor. Satın aldıktan sonra kısa bir süreliğine farklı duygular deneyimliyor olabilirsin. Bu his, alışverişi tetikleyen en önemli sebeplerden biri. Ancak bu his için neden gereksiz paralar harcayasın ki? Benzer bir deneyim için sahilde koşabilirsin veya yoga yapabilirsin. Hem bedenin hem de cüzdanın bu işte kârlı çıkar.
Sebep 2: Rekabetçi İç Güdüler
Biliyorsun ki, ''Efsane Cuma'' indirimlerinde aslında her zaman büyük bir indirim yaşanmıyor. Peki sence neden bunca insan aynı gün yüklü miktarlarda alışveriş yapıyor? Bunun sebeplerinden birisi, bireylerin rekabetçi yapısı. Sınırlı sayıda olan stokları başkaları almadan alma isteği. Bir ürünü aldığında kazanmış, almadığında ise kaybetmiş olmuyorsun. Aksine, eğer ihtiyacın olmayan bir şeyi almazsan kazanan hedeflerin olur! Bunun için meşhur indirim dönemlerinden önce, ihtiyaçlarını düzenli olarak listele, fiyatları takip et ve o dönem geldiğinde gerçekten indirim varsa bu listeye sadık kalarak alışveriş yap.
Sebep 3: Kayıp Değil, Kazanç Yanılgısı
Caddede yürürken gözün bir vitrine takılır ve “%50 indirim” yazısını görürsün. Daha sonra mağazaya girip aslında hiç de ihtiyacın olmayan şeyleri alırsın ve bundan suçluluk duymazsın. Çünkü beynin ödediğin parayı umursamadan, kurtardığın(!) parayı düşünür. Böyle durumlarda biraz bekle ve derin nefes al. Daha sonra da o çok beğendiğin ürünlere şunları sor: “Sen benim için istek misin yoksa ihtiyaç mı? Seni almaya değer mi? Senin için borçlanacak mıyım?”
Sebep 4: Alışverişi Terapi Sanmak
Dizilerde, filmlerde ve sosyal çevremizde yanlış bir kanı dolaşıyor: Alışveriş bir terapi değildir! Sevindiğinde, üzüldüğünde, stres olduğunda çevrenden, ailenden destek almak yerine alışverişe çıkmak sana bir fayda sağlamaz. Anlık olarak hissettiğin rahatlama kısa sürer, sonrasında ise seni uzun vadede daha çok rahatlatacak, mutlu edip fayda sağlayacak aktiviteler için ayırabileceğin bir bütçe elinde kalmaz. Böyle anlarda hislerini sevdiklerinle paylaş.
Tasarruf ederek para biriktirmek önemli ve bunun için MONAY yanında!
MONAY uygulamasını App Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması
MONAY uygulamasını Play Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması