Bireyler

Türkiye’nin dört bir yanında, farklı yaşlar, ekonomik seviyedeki yetişkinlere 10 senedir soruyorum, ilk hayalin nedir? Bir ev sahibi olmak. (Ev varsa da araba diyorlar, son dönemde özellikle gençler arasında ’seyahat’ hayali öndeydi, o da Corona ile sekteye uğradı)

Zaten baktığında Türkiye’de ev sahipliği oranı yüksek, %56 civarı. (Gerçi bu da düşüyor. 2017 yılında %60'dı)

Aileler

Çoğu zaman çocukları bir ev sahibi olsun diye bayağı bir fedakarlıkta bulunuyorlar. Ellerindeki birikmişleri, çocuklarına ‘peşinat’ olsun diye veriyorlar. Ben bu metodu pek sevmiyorum, çünkü ömür uzadı, artık 100 yaşına kadar yaşıyor büyüklerimiz. O sebeple, onlardan para alınacaksa, lütfen yerine konsun.


Kadınlar

Ev -özellikle kadınlar için- çok temel bir ‘ gelecek güvencesi’. 'En azından başımı sokabileceğim bir evim var’ sözünü çok duymuşsunuzdur. Erkekler ‘kiralayalım, matematiksel olarak daha mantıklı’ der ama ev sahipliği konusunda matematik işlemez. Kadın ister. Nokta. Boşuna dememişler ‘yuvayı dişi kuş kurar'

Peki Nasıl?

Ev almaya karar verirken sadece duygularını değil, mantığını da kullan.

Nerede?

Lokasyon çok önemli.

-İşine, çocukların okuluna, markete yakın mı?

-Ulaşım kolay mı?

-Deprem gibi doğal afetlere karşı önlem alınmış mı?

-Değeri artan bir yerde mi?

-O bölgede ev fiyatları ne durumda görmek ve evin gerçek değerini hesaplamak için emlak sitelerinden araştırabilirsin. Evin değeri kadar bölgedeki kiraların artması da önemli, ileride bu evi kiraya vermen gerekebilir.

NOT: Bu arada, kendi olanaklarından daha ‘zengin’ bir muhite taşınırsan, harcamaların artıyor. Bakkal daha pahalı, pastane daha pahalı derken, komşunun arabası daha güzele kadar uzar. Hatta bir bakmışsın aile enflasyonu da bayağı artmış.

Aşık Olma

Evin odalarını, ışığını, enerjisini sevmen elbette çok önemli ama aşık olma.

Evi değerlendirirken gerçekçi ol. Tadilat yaptırmak gerekli mi, ne kadar masraf çıkar?

Çevrede benzerleriyle karşılaştır. Pazarlık yap.

Evler Kaçmıyor

Ev alırken duygu ve mantık dengesini korumaya dikkat et. Şu an 3+1 ev almak seni finansal açıdan zorlayabilir, olsun 2+1’den başla. Ailenin genişlemesine, gelirinin yıllar içerisinde artışına uygun şekilde ilerle. Satın alma fikrinin heyecanına kapılıp ani hareket etme.

Nasıl Alacaksın?

Eğer ev kredisi (mortgage) kullanacaksan, yüzde 20 peşinatın elinde hazır olmalı.

Bu peşinat borç olmamalı! Aylık toplam borcun (ev kredisi dahil) aylık gelirinin yüzde 40'ını geçmesin ki akşam başını yastığa koyduğunda huzurla uyu.

Örnek:

Ankara, Çankaya’da ev fiyatları ortalama 264 bin TL. Sen bu fiyata ev buldun ve ev kredisi kullanacaksın. Düşün, bu evi almak için takribi 53 bin TL peşinatın hazır mı? 211 bin TL ev kredisi, 10 yıl vade ile alındığında 2.900 TL aylık ödeme demek. Bunun için de aile gelirinin 7.250 TL ve üzerinde olması finansal huzur için önemli.

Dikkat!

Ev kredisi kullanırken sadece faizi değil, masraflar dahil yıllık faiz oranını sor ona göre karar ver.

Evliler:

Karı Koca birbirinizi gaza getirmeyin lütfen. Evet FAİZLER DÜŞTÜ, aylık ödemeler azaldı, ama genel dünya çapındaki ekonomik riskler de arttı. O sebeple SİZE UYGUN evi, size UYGUN koşullarda almanız en önemli şey.

Özlem Denizmen

Tasarruf ederek para biriktirmek önemli ve bunun için MONAY yanında!


MONAY uygulamasını App Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması

MONAY uygulamasını Play Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması

Paylaş:
Monay Uygulamasını İndir