Gitmediğimiz yerleri görmemizi, tanışamayacağımız insanları tanımamızı, yaşamadığımız tecrübelerden ders almamızı sağlayan kitaplar, kendini geliştirmek isteyenler için olmazsa olmaz... Bu, hemen hemen her alan için bir gerçek ve tabii ki iş dünyası da bu konuda bir istisna değil. Bu blog yazımızda, iş hayatında bir parça ekstra ilhama ihtiyaç duyan okuyucuların ilgisini çekeceğini düşündüğümüz, her biri çok değerli bilgi ve tavsiyeler ile dolu 5 önemli kitaba yer verdik.

Hazırsanız başlayalım… İşte her iş insanının -ya da girişimcinin, ya da iş sahibinin, çalışanın, ya da hangi kelimeyi tercih ediyorsanız onun- okuması gereken 5 önemli kitap…

1- Kendi Nedenini Bul! – Simon Sinek (Start with Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action), 2009

Özellikle de daha iyi bir lider olmak isteyenlere önerilen kitaplar arasında yer alan, Simon Sinek imzalı Kendi Nedenini Bul, okuyucuya aşağıdakiler gibi pek çok önemli soru soruyor (ve bunları cevaplıyor):

  • Neden bazı şirketler diğerlerinden daha yenilikçi, ilham verici, ve kârlı?
  • Neden bazı şirketlerin müşteri -ve çalışan- sadakati diğerlerine göre çok daha yüksek?
  • Çok başarılı oluşumlara baktığımızda, neden -ve nasıl- bazıları bunu çok daha istikrarlı kılabiliyor?

“Neden” sorusunun önemini vurgularken bu nedeni keşfetmenize de yardımcı olacak bu kitap, size dünyanın en önemli liderlerinden bazılarının düşünce tarzını gösterirken, liderlik yolunda da önemli bir ilham kaynağı görevi görüyor.

Bu kitabı sevdiyseniz, devamı niteliğindeki Kendi Nedenini Bul 2’ye de (Find Your Why) göz atmanızı öneririz.

2-Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı – Dale Carnegie (How to Win Friends and Influence People), 1936

Listemize bir modern klasik ile devam edelim. 

İstediğiniz işin peşine düşüp, onu elde edebilirsiniz!

Elde ettiğiniz işi daha da geliştirebilirsiniz!

Her durumdan kârlı çıkabilirsiniz!

Amazon sayfasında bu cümleler ile sizi karşılayan Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı, başarı merdivenlerini tırmanmak isteyen pek çok insana önemli yardımları dokunmuş, ve 100. yılına yaklaşıyor olmasına rağmen hala güncelliğini koruduğu düşünülürse zamanın sınavından da başarıyla geçmiş bir eser. Başarıya giden yolda son derece önemli bir faktör olan insanları etkileme sanatına dair değerli bilgilerin yer aldığı bu kitap da, böylece her girişimci ve iş sahibinin kütüphanesinde yer almayı hak ediyor.

3- İş Dünyası Maceraları: Wall Street Dünyasından On İki Klasik Hikaye – John Brooks (Business Adventures: Twelve Classic Tales from the World of Wall Street), 1969

“Hala iş dünyası üzerine okuduğum en iyi kitap!”

Bill Gates’in hakkında bu yorumu yaptığı İş Dünyası Maceraları, okuyucuyla birbirinden ilginç 12 Wall Street hikâyesini paylaşıyor. Gates’e de Warren Buffett tarafından önerilmiş olan bu kitap -ki bu bilgiler bile kendisini okumak için yeterli- iş ve finans dünyasına dair içerdiği son derece düşündürücü, öğretici ve zaman zaman da eğlenceli hikâye ve anektodlar ile, bu dünyada yükselmek isteyenlerin mutlaka okuması ve her zaman elinin altında bulundurması gereken önemli bir kaynak olarak, yayımlandığı 1969 yılından bu güne geçerliliğini koruyor.

4- Sıfırdan Bire – Peter Thiel (Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future), 2014

Günümüzün yüksek rekabetli dijital dünyasında oyunun kurallarını değiştirebileceğini düşündüğünüz parlak bir fikriniz var, ama bu fikri nasıl hayata geçireceğinizden emin değilseniz, belki de ihtiyacınız olan kitap bu olabilir! Facebook’un ilk yatırımcıları ve PayPal’in kurucu ortakları arasında yer alan Peter Thiel’in kaleme aldığı Sıfırdan Bire, günümüzde hala düşünülmemişi yapmanın, gidilmemiş yere gitmenin, bir sonraki çığır açacak girişimi başarılı bir şekilde hayata geçirmenin yollarından bahsediyor. Pek çok başarılı start-up’a imza atmış bir girişimci olan Thiel’in bu kitabı; Mark Zuckerberg ve Elon Musk gibi teknoloji devleri tarafından da tavsiye ediliyor.

5- Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı – Stephen R. Covey (7 Habits of Highly Effective People), 1989

Listemizin son maddesinde ise, 90’lı yıllardan bu yana pek çok kişiye ilham vermiş, ve hala vermekte olan bir diğer önemli kitap bulunuyor. 7 Habits of Highly Effective People –aslında burada “Etkili” yerine “Çok Verimli” çevirisi daha doğru olacaktır- hem kişisel hem de profesyonel hayatta daha verimli ve başarılı bir birey olma yolunda işinize yarayabilecek 7 temel alışkanlıktan detaylı bir şekilde bahsediyor. Politikacılardan CEO’lara, anne – babalardan eğitimcilere kadar dünyanın dört bir yanından son derece geniş bir kitleye ilham veren bu eser, size de kariyer yolculuğunuzda işinize yarayacak çok şey katabilir!

Eğer bu kitaplardan bir ya da birkaç tanesini okuduysanız, ya da sizin de aklınıza “her iş insanının okuması gerekir” diyebileceğiniz kitap/kitaplar geliyorsa, yorumlara bekliyoruz!

Finansal okuryazarlığını geliştirirken Monay mobil uygulaması yanında:

MONAY UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİRMEK İÇİN TIKLA!

Paylaş: