Konut kredisi, araç kredisi, ihtiyaç / tüketici kredisi vb. tüm kredilere başvuru yaptığımızda ya da kredi kartı almak istediğimizde, sonuçlanması için bakılan önemli bir kriter kredi notu…

Kredi notunu, finansal tüm geçmişimizin yer aldığı bir karne olarak düşünebiliriz. Buradaki not, Kredi Kayıt Bürosu tarafından hesaplanıyor. Peki, kredi notu nasıl belirleniyor?

Kredi Notu Nasıl Oluşur?

-Kredi kartları ödemelerimizin düzeni

 -Kredi ödemelerimizin düzeni

 -Gelir gider durumumuz

 -Şimdiye kadarki kredi başvurlarımız

 -Kredi kullanma yoğunluğumuz

 ve bunlar gibi bankalarla kurduğumuz tüm ilişkilerin analiziyle oluşuyor.

Kredi notu, 1 ile 1900 arasında değişiyor. 1 en fazla risk taşıyan kişi, 1900 ise en güvenilir kişinin puanı. Yani notumuz ne kadar yüksekse o kadar iyi. 

Kredi Notu Nasıl Yükselir?

Tüm borçları düzenli ödemek, kredi notuna olumlu etki eder. Hatta, kredi kartı kullanmamaktansa, düzenli ödenen bir karta sahip olmak daha etkilidir. Çünkü bu şekilde banka en azından not verebilir. Az limitli bir kartı, düzenli ödemek bu açıdan iyidir. Çok yüksek limitli bir karta yüksek borç yapmak, öncelikle bizi riskli gruba soktuğu için notumuz düşebilir. Bu borcu düzenli ödediğimiz takdirde ise, notumuz yine yükselir.

Çok sık yapılan kredi ve kredi kartı başvuruları, özellikle onaylanmayan başvurular, kredi notunu olumsuz etkileyebilir. Özellike krediye başvururken, önceden kredi karşılaştırma yaparak gelire uygun seçim yapmak önemli.

Yine faturalar gibi ödemeleri de düzenli şekilde bankadan yapmak, olumlu etki yaratır.

Krediyi Erken Kapatınca, Kredi Notu Yükselir mi?

Öncelikle, krediyi erken ödemek ile gününde ödemek arasında kredi notunu etkilemesi açısından bir fark  yok. Örneğin, her ayın 10’u ve 15’i arasında kredi ödenmesi gerekiyorsa, ayın 9’unda ödeme yapılması ile 14’ünde ödeme yapılmasının kredi notuna pozitif etkisi yok, zamanında ödenmesi yeter.

Öte yandan, krediyi erken kapatmakla ilgili ‘kredi notunu yükseltir’ gibi bir genel kanı var ancak sanıldığının aksine direkt yükseltme etkisi göstermez ancak dolaylı yoldan olumlu etki eder. Krediyi erken ödemek çok büyük bir avantaj sağlamaz ancak geç ödemek de olumlu sonuçlar doğurmayacağı için erken ödemek dolaylı olarak faydalıdır. Kredi borcunu erken kapattığında, bankalar

-Gününden önce ödeme yapıldığında, ‘gününde ödeme yapılmış’ gibi olumlu görür.

-İnternet bankacılığı, bankamatikler ve SMS yoluyla da kredi vermek için kampanyalar sunar.

-Birçok banka mobil servisleri ile anında hazır kredi limiti seçeneği sunar.

-İkinci bir kredi alımı için kredi limitini de artırabilirler.

-Ödenecek tutara bir indirim de uygulanır.

Yalnız bu noktada kredinin alındığı dönem ile kapatılacağı dönem arasında faiz farkı önemine dikkat edilmesi gerekiyor.

Eğer düşük faiz ile kredi alınmış ve bu kredi kapatılmak istendiği zaman faizler yükselmişse; faizin büyük bir kısmını zaten ödendiği için krediyi kapatmak mantıklı bir tercih olmayabilir. Kredi çekildikten sonra eğer üzerinden uzun zaman geçmeden erken kredi kapatma işlemi yapılırsa; bu durumda maddi açıdan kar edilebilir.

Takibe Düşen Borç Ödenince, Kredi Notu Yükselir mi?

Takibe düşen bir kredi bilgisi, borç kapansa bile, 5 yıl sonunda risk raporundan çıkıyor. Kredi sicili sıfırlanırsa, yine kredi notunu yükseltmek için bankalarla ilişki kurarak düzenli ödemeler yapmak gerekir.

Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?

KKB veya bankalar aracılığıyla, kredi notunuzu iki farklı yolla öğrenebilirsiniz. Findeks’in internet sayfasından ( www.findeks.com) belirli bir ücret karşılığında, siteye üye olarak kredi notunuzu görüntüleyebilirsiniz.

Birçok banka, müşterilerine bir ücret karşılığında kredi notu sorgulama işlemi sunuyor. Bunun dışında, Findeks’in internet sayfasından da belli bir ücret karşılığı kredi notu öğrenilebiliyor.

Kredi kartı harcamalarını düzene sokma ya da bir hedef için kredi çekme niyetindeysen gel, sen de Monay’lı ol!

 

Tasarruf ederek para biriktirmek önemli ve bunun için MONAY yanında! 


MONAY uygulamasını App Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması

MONAY uygulamasını Play Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması

Paylaş: