Geçtiğimiz hafta başladığım ‘Minimalist yaşam’ yazı dizime devam ediyorum. Ancak şunu belirteyim; minimalizmi benimsemek, para harcamayı bırakacağın anlamına gelmez. Değeri olan, senin için anlamlı şeyleri bulup harcamalarını oraya yönlendirmen demektir.

İlk 6 maddeden bahsettiğim yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsin.

Şimdi devam edelim..

7. Özel günlerde ‘Abartmalarımız”

Nişan, sünnet, düğün finansal yarış değil. O günlerden kalacak olan süsler değil, hisler. Bebek odalarına gelince; bebeklerin umrunda mı? Onlar Agu gugu diyor sadece. Talepleri yok. Sadece SEVGİ istiyorlar. Sevginin gösterimi harcayarak mı olur? Kim demiş ki?

Bunları abartan biziz!  Çocukların doğum günlerinin ‘şov’ haline gelmesi? Neden? Kimin için? Önemli olan  birbirimize sahip olmamız, böyle zamanlarda bunun keyfine, bilincine varmamız. 

8. Sahip olmak yerine ‘deneyimle’

Eline bir miktar para geçti diyelim… Hangisi seni daha mutlu eder? Sevdiklerinle güzel bir sofra, tatil mi? Yoksa dolaplar dolusu kıyafetler mi? Düşünelim. Kıyafetler, eşyalar bir müddet sonra mutlu etmeyecek ama sevdiklerinle olan sohbet muhabbet, anılar gülümsetecek…

Belirli ‘şeyleri’ edinmek yerine, yaşayalım. O şehre, ülkeye, konsere vs. gidelim görelim, tadını çıkaralım. Yaşayalım.  Vizyonumuzu genişletelim.  

9. Yakın çevren ile paylaş

Verelim.. verdikçe büyür, güçleniriz. Genişleriz. Birleşiriz.  Tekleşiriz.  Markalı bir kazağın var, özenmiş almışsın, çok güzel yepyeni,  kıyamıyorsun ama giymiyorsun  da... ver gitsin  ...

Evde, sitede, ofiste çalışan ihtiyacı olan biriyle paylaş.  Kıyamadığın şeylerin kölesi olma ve gönlünü genişlet. Yer aç. “Şeyler” değil bizi biz yapan . 

10. Zihnini dinlendir

Herkesin zihnini dinlendirme ve ruhuna dokunma metotları farklı olabilir. Senin yoksa, kesinlikle içinden gelen bir tanesini dene ve başla. Düşüncelerimiz, bizi biz yapan temel taşlarıdır. Öncelikle onları sadeleştirmek şart. Yoksa camdan kavanoza dışarıdan krem sürmeye benzer. İstediğimiz kadar çırpınalım sade yaşama dönemeyiz.

Ben birisi ile tanıştığımda 2 şey sorarım:

Senin motivasyonun ne? Senin meditasyonun ne?  Bu kişi ile ilgili çok şey söyler bana. 
 

Özlem Denizmen

 

Tasarruf ederek para biriktirmek önemli ve bunun için MONAY yanında! 


MONAY uygulamasını App Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması

MONAY uygulamasını Play Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması

Paylaş: