Para biriktirme ve birikimleri yatırıma dönüştürme konusunda kullanıcılarına önemli hatırlatmalar yapan Monay, her hafta gerçekleşen Monay Sohbetleri'nde yatırım konusunu her perspektiften farklı örneklerle ve uzman görüşü ışığında, derinlemesine incelemeye devam ediyor. 20 Temmuz 2023 Perşembe günü gerçekleşen online Monay Sohbeti'ne, İsgold Altın Rafinerisi Hazine ve Uyum Başkanı Çetin Genç konuk oldu.

Geleneksel Türk yatırımcısının en sevdiği ve güven duyduğu yatırım araçlarından olan ‘’altın’’ ile ilgili kararların nasıl alınması gerektiğine ilişkin önemli bilgiler ve tüyolar online Monay Sohbetleri toplantısında konuşuldu. Üstelik katılımcıların sorularının yanıtlandığı etkinlik altın hediyeliydi! İSGOLD tarafından Monay Sohbeti oturumunun sonunda, 1 Monay üyesine 1 gram altın hediye edildi. Monay Sohbet oturumlarına ücretsiz olarak katılmak için buraya tıklayarak Monay uygulamasını indirebilirsiniz.
 
 
Gerçekleşen oturumda Çetin Genç, altın yatırımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini farklı başlıklar altında anlattı. İşte, ‘’Yatırım aracı olarak altın mı döviz mi tercih edilmeli?’’,  ‘’Bankada altın hesabı oluşturmak mı fiziksel altın satın almak mı daha avantajlı?‘’ sorularının da yanıtlandığı oturumun detayları…
 


Türkiye’de en çok hangi altın seviliyor?

Cumhuriyet mi, reşat mı, yarım mı? Yoksa çeyrek mi? Genç, darphanenin verilerinden yola çıkarak bu sorunun cevabının ‘’çeyrek altın’’ olacağını ifade ederek ekledi: ‘’Şöyle bir adet vardır Anadolu’da, herkes düğünlerde ne takıldıysa kimin taktığını not alır, vakti gelince o da ne takıldıysa ondan takar. Bu adetle gelen ciddi anlamda bir altın kültürü var ülkemizde.’’
 

Döviz mi altın mı?

’’Ülkede dolar yükselince altın fiyatları da yükselmekte. Düştüğü zaman da düşmektedir. O yüzden ben döviz almaktansa altın almayı daha uygun görüyorum çünkü döviz yükseliyorsa altın da yükseliyordur.’’
Altının ani düşüş ve yükselişleri olup olmadığı konuşulduğunda 1950 yılından bugüne kadar neredeyse sabit bir grafik izlediğini bu sebeple yatırımcıların altından bir dönem umudunu kesmiş olduğunu ifade eden Genç, 1974’lü yıllarda petrol kriziyle birlikte altının yükselmeye başladığını, 1980 yılında çok ciddi bir yükseliş yaşadığını hatırlattı.
 
‘’Özellikle 2000’den sonra altın devamlı yukarı doğru hareket ediyor.’’
 

Monaylılardan gelen soruyla, bankada altın hesabı oluşturmak ile fiziksel altın bulundurmak arasındaki avantaj ve dezavantajlar kıyaslandı.
 
‘’Bankadan altın almak ile fiziksel altın almak arasındaki farkı tekrardan söylemek istiyorum; bankadan altın almak kolay alım satıma imkân verir ve bu anlamda çok ciddi bir avantajdır.
Fiziksel altını saklamak sıkıntıdır. Eğer fiziksel altın alacaksanız banka kasalarında saklamanızı tavsiye ediyorum, evde saklamanızı tavsiye etmiyorum. Hatta evdeki kasalarda bile saklamanızı tavsiye etmiyorum çünkü evdeki kasaları bile alıp götürebiliyorlar.’’
 
 


‘’Altın, ödeme aracı olarak kullanılmaya başlanırsa çok ciddi yükseliş gösterecektir.’’

Bankalardaki altını fiziksel olarak almanın çok zor olduğunu, komisyon oranlarının varlığını hatırlatan Genç, söz konusu az miktarda altın olduğunda uğraş vermemek adına bankadan almanın sorun olmayacağını söyledi. Monaylılardan gelen, S1 altın alım güvenliğiyle ilgili soru ‘‘Evet, alınabilir ve satılabilir. Özellikle borsa yatırım şirketleri burada rahat alım satım sunmaktadır, herhangi bir mahsuru yoktur.’’ şeklinde yanıtlandı. Altını kendine misyon olarak belirlediğini, bu sebeple altınla ilgili birçok çalışmada bulunduğunu belirten Çetin, topraktan altın çıkarmanın maliyetinin altının üçte birine mal olduğunu ifade etti. 


 
Monay Sohbetleri'ne Nasıl Katılabilirim?


Monay mobil uygulamasının sohbet alanından katılım linki mesaj olarak telefonunuza gönderilecek. Henüz Monay cep telefonu uygulamasını indirmediyseniz, App Store ve Play Store'dan Monay'ı cep telefonunuza ücretsiz olarak indirebilir; toplantı günlerinde uygulamadan gönderilen katılım linkine tıklayarak toplantıya katılabilirsiniz. Her hafta gerçekleşen Monay Sohbetleri'ne konuk olan alanında deneyimli ve yetkin konuklara, konuyla ilgili tüm sorularınızı iletebilir ve merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

MONAY MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
 

Paylaş: