Para biriktirme ve birikimleri yatırıma dönüştürme konusunda kullanıcılarına önemli bilgilendirmeler yapan Monay, her hafta gerçekleşen Monay Sohbetleri'nde yatırım konusunu her perspektiften farklı örneklerle ve uzman görüşü ışığında, derinlemesine incelemeye devam ediyor. Monay Sohbetleri’mizin son oturumunda uzun yıllar fon ve hisse seneti alanlarında kendini geliştirmiş ve yatırım danışmanlığı yapan Onur Duygu ile çok değerli bilgiler edindik. Onur Duygu Monay’lı katılımcıların fonlarla ilgili sorularına yanıt verirken aynı zamanda kişilerin özelinde doğru yatırım nasıl olmalı, sepet nasıl oluşturulur gibi soruları cevapladı.

Onur Duygu oturumumuza ilk olarak “fonlar nedir?”, “fonlara nasıl yatırım yapılır” sorularını yanıtlayarak başladı. Katılımcılar için çok faydalı olan bu sorular fonlar konusunda finansal okuryazarlığımızı geliştirmemiz için önemli fikirler veriyor.

Yatırım fonları nedir?

“Bir havuz gibi düşünebiliriz, hepimiz o havuza para aktarıyoruz ve bu paralar birikiyor. Daha sonra farklı sermaye piyasası araçlarında hisse senedi, mevduat, yabancı hisse senetleri, altın, gümüş gibi farklı enstrümanlarla değerlendiriliyor. Siz de o fona aktardığınız bakiye ile doğru orantılı şekilde yatırımdan payınızı alıyorsunuz. Yani aslında siz birikimlerinizi birine emanet ediyorsunuz ve o sizin yerinize bunları sizin yerinize yönetiyor ve kazancı da size aktarıyor gibi düşünebilirsiniz.”


Neden yatırım fonlarını seçmeliyiz?

Onur Duygu Bey ilk olarak kendisinin de yatırım fonlarını sıklıkla bir yatırım aracı olarak tercih ettiğini söyledi ve şöyle devam etti:

“Mesela ben 20 senelik bir finans kariyerine sahibim ve ben yatırım fonlarını kullanıyorum çünkü piyasaları sürekli takip edecek, izleyecek zamanım yok ve her gün finansal piyasaları izleyen kişiler kadar bilgi sahibi değilim. Bu yüzden paramı yatırım fonlarına koyduğumda aslında paramı bu işlerden anlayan her gün piyasaları izleyen ve uğraşan insanlara emanet etmiş oluyorum. Yatırım fonlarının en büyük avantajı da bu aslında, paranızın uzman portföy yöneticileri tarafından yönetilmesi.

Fon seçerken kriterimiz ne olmalı?

Onur Duygu fon seçerken sadece geçmiş getiriye bakmanın yanıltıcı olacağını söyleyerek şu şekilde açıkladı:

“Yüzde bin getirebilecek bir fonun içinde her ay yüzde 1000 getirebilecek bir varlık olması lazım, ama eğer bu yoksa o fonun tekrar bu getiriyi sağlamasına olanak yoktur. Yani bir fon bir ay içinde umulduğundan fazla değerlendiyse bile tekrar öyle bir getiri sağlayacağının garantisi yoktur. Sadece geçmiş getiriye bakmamak lazım, fonun içeriğine bakmanız lazım. Mesela uzun vadeli yatırım yapmak istiyorsanız dönem dönem eksi getirileri de kabul edebilirsiniz. Ne kadar risk alabileceğiz ne kadar parayı ne kadar vade için tutabileceğiniz, hangi ürüne yatırım yapmak istediğiniz oldukça önemli ve yatırım yapmadan önce üzerine düşünmenizin iyi olacağı konular. En son da geçmiş getiriye bakabilirsiniz.”

Uzun vadeli yatırım yaparken;

“Uzun vadeli yatırım yaparken mesela şu an elektrikli araçları çok görüyoruz, birçok ülke elektrikli araçların kullanımını arttırmak için teşvikler veriyor alıcılara, dolayısıyla elektrikli araçlara yapılan yatırımın artacağı çok net. O zaman elektrikli araçlar uzun vadeli bir yatırım seçeneği olabilir sizin için. Aynı şekilde teknoloji, yapay zekâ, chatGPT gibi alanları da hep konuşuyoruz ve bu alanlarda da ciddi bir gelişme var. Dolayısıyla buralara yapılan yatırımlar arttıkça aynı zamanda bu alanlardaki hisse senetleri de artacaktır. “


Peki sepet nasıl oluşturulur?

Sepet oluştururken Onur Duygu kendi yönteminden şu şekilde bahsediyor:

“Fonlardan sepet yaparken, mutlaka mevduatı geçebilecek, stabil risk seviyesi olan, farklı alanlardan seçerek sepet yapmalıyız. Ben 2 ve 3 risk seviyesine sahip değişken ya da para piyasası fonlarını tercih ediyorum. Hisse senedi fonlarının önümüzdeki dönem ön plana çıkacağını düşündüğüm için mesela hisse senedi fonlarını yüzde 30 civarında tutuyorum. Yüzde 20 risksiz alıyorum, yüzde 15-20 arası altın-gümüş yatırımı yapıyorum geri kalanı ise önümüzdeki dönem çıkması beklenen yabancı hisse temalarına ve emtia’ya koyuyorum. “

Kısa vade için yatırım fonu mu hisse senedi mi?

“Eğer kısa vadeden kastınız 1 yılsa hisse senedi alabilirsiniz ama eğer arada ödemelerim olacak, benim kesin parayı bozmam lazım diyorsanız risksiz fonları değerlendirebilirsiniz."

Ömür Duygu Kimdir?

Ömür Duygu eğitimine ODTÜ Ekonomi ile başlayıp Kadir Has Üniversitesi’nde Finans ve Bankacılık alanında yüksek lisansını yapmıştır. Daha sonra Anadolu Üniversitesi’nde Hukuk ve Bilgi İşlem üzerine çalışmıştır. 20 yıllık Bankacılık kariyerine Denetim ile başlayıp daha sonra Varlık Yönetimi ve Dijital Varlık Yönetimi konusunda uzmanlaşmıştır. Ekonomi ve Yönetim Bilişim Sistemleri derecesine ek olarak Denetim tecrübesi ve hukuk derecesi ile Bankacılık ve Yatırım mevzuatı konularında önemli çalışmalarda bulunmuştur. İş geliştirme, ürün geliştirme, pazarlama ve satış performansı dahil olmak üzere dijital kanalların genel yönetimi konusunda deneyim sahibi olarak varlık yönetimi ve yatırım ürünlerine (özellikle yatırım fonları ve hisse senetleri) odaklanmıştır. 2020 yılında değerli bilgilerini finansal okuryazarlarla paylaşmak için FonTurkey’i kurmuştur ve yatırım Fonları konusundaki bilgi ve deneyimlerini paylaşmaya başlamıştır. Aynı zamanda Dünya Dergisi’nde iş ve ekonomi hakkında makaleler yazmaktadır.

Monay Sohbetleri'ne Nasıl Katılabilirim?

Monay mobil uygulamasının sohbet alanından katılım linki mesaj olarak telefonunuza gönderilecek. Henüz Monay cep telefonu uygulamasını indirmediyseniz, App Store ve Play Store'dan Monay'ı cep telefonunuza ücretsiz olarak indirebilir; toplantı günlerinde uygulamadan gönderilen katılım linkine tıklayarak toplantıya katılabilirsiniz. Her hafta gerçekleşen Monay Sohbetleri'ne konuk olan alanında deneyimli ve yetkin konuklara, konuyla ilgili tüm sorularınızı iletebilir ve merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

MONAY MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

Paylaş:
Monay Uygulamasını İndir