Aile bütçesinin amacı seni sınırlamak değil, harcamalarında kendini ve aileni daha emin ve kontrol altında tutabilmek ve güvenli bir aile ekonomisi sağlamaktır. Ayrıca bütçeni planlayarak çocuklarınıza erken yaşlarda iyi para değerleri kazandırabilir ve onlara gelecekleri için daha sağlıklı mali alışkanlıklar kazanmalarında yardımcı olabilirsin.

Aile Bütçesi Oluştururken Önemli Kriterler

Aile bütçesi oluştururken dikkate almanız gereken birçok şey var. İşte göz önünde bulundurulması gerekenler:

Sabit giderler ve değişken giderler: Muhtemelen her aile gibi sizin de her ay sabit giderleriniz olacaktır; örneğin konut kredisi, kira veya sigorta gibi. Elektrik faturası veya market alışverişi gibi diğer giderleriniz de aydan aya değişebilir. Aylık giderlerinizi kategorilere ayırmak bütçenizde nasıl bir planlamaya gitmenizin daha iyi olacağı konusunda tahmin yürütmenize yardımcı olacaktır.

Borç ve kredi geri ödemeleri: Ödemekte olduğunuz yüksek faizli borçlar varsa (düğün masrafları, kredi kartı ve işletme kredisi ödemeleri gibi) bunları öderken kredi notunuzu korumanın en iyi yolunu bulmanız en iyisi olacaktır.

Tasarruf hedefleri: Aile olarak tasarruflarınızla ve birikimlerinizle neler başarmak istediğinize karar verin. Bu, birlikte geçireceğiniz bir hafta sonu; bir üniversite fonuna katkıda bulunmak ya da yeni bir araba almak olabilir.

Aile Bütçesi Nasıl Oluşturulur

Biraz matematik ve motivasyonla aile bütçesi oluşturmak pek de karmaşık değildir ve biz de bu yazımızla bütçenizi oluştururken sizin yanınızdayız. Şimdi sayacağımız adımlarla bütçenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz;

Aile gelirinizi hesaplayın

İlk adım, her ay sizin ve diğer aile üyelerinin ne kadar kazandığını toplamaktır. Bu gelirler daime sabit olan gelirler de olabilir ya da eğer serbest çalışıyorsanız oradan gelen ek gelirler de olabilir.

Aylık maliyetlerinizi not edin

Ailenizin aylık harcamalarının bir listesini yazın; ihtiyaçlarınız ve istekleriniz de dahil. Bu her aile için tabi farklı olacaktır. İhtiyaçlarınız muhtemelen yaşadığınız konutun maliyetleri, eğer varsa çocuklarınızın bakımı, yiyecek maliyetleri, sağlık sigortası, ulaşım maliyetleri veya araç ödemeleri, faturalar ve internet/telefon ücretlerini içerecektir. İstekleriniz ise yine aileden aileye, harcama alışkanlıklarınıza göre değişebilir. Bunlar; dışarıda yemeğe çıkmak, yeni kıyafetler almak veya sinemaya gitmek gibi ekstra harcamalardır.

Net geliri değerlendirin

Aylık maliyetlerinizi gelirinizden çıkararak net gelirinizi bulabilirsiniz. Net geliriniz eğer negatife düşmüyorsa bu tasarruflarınızı ödenmesi gereken borçlara ya da birikim ve yatırıma yönlendirilebilirsiniz.

Bir tasarruf stratejisi belirleyin

Her ay düzenli olarak ortalama ne kadar tasarruf ettiğinizi bildiğinizde kalan paranız için bir birikim yolu belirleyebilirsiniz. Burada doğru ya da yanlış bir yöntem yoktur, belki emeklilik için ya da bir ev için peşinat biriktirmek isteyebilirsiniz. Bu aynı zamanda uzun zamandır planladığınız bir aile tatilini gerçekleştirmek ya da çocuğunuz için büyük bir doğum günü partisi düzenlemek için bir kaynak da olabilir. Önemli olan mali durumunuzun kontrol altında olduğunu hissetmeniz ve her ay hesabınızda ne kadar olduğunu bilmenizdir.

Aile bütçesi sadece rakamlardan ibaret değildir, bu planlamanın değeri ailenizin finansal geleceğini ve güvencesini sağlamak için en önemli adım olmasından geçer. Bilinçli bir bütçe planlaması aile bireylerine hem bugünkü hem de gelecekteki finansal hedeflere ulaşma konusunda bir yol haritası sunar. Çocuklarınıza sağlıklı mali alışkanlıklar kazandırmanın yanı sıra ailenizin finansal olarak daha bağımsız ve özgür olmasına da olanak tanır. Neticede, planlı bir bütçe aile içi huzuru ve geleceğe dair güvenceyi de beraberinde getirir. Bu nedenle aile bütçesine ne kadar erken başlarsanız gelecekteki mali hedeflerinize de o kadar yakın zamanda ulaşabilirsiniz.

Aile bütçesi konusunda finansal okuryazarlığını geliştirirken, bütçenizi planlama ve harcama alışkanlıklarını yönetme yolunda Monay yanında! Monay içerisinde barındırdığı yapay zekası ve "Para biriktirme", "Harcama zaaflarınızı kontrol etme", "Yatırım yapma" gibi konularda sohbet tabanlı, etkileşimli yolculukları ile seni bilinçlendirir. Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliğiyle harcarken kazanabilirsin.

Monay Uygulamasını Ücretsiz Olarak İndirmek İçin Tıklayın

Paylaş:
Monay Uygulamasını İndir