’Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.’’ demiş Montaigne. Hayatın her alanında hedeflerle yaşamak ve plan yapmak önemli. Planlı yaşayan insanlar daha mutlu, huzurlu ve güçlü... Finansal hayatta da bu değişmiyor.

Para hayatın bir gerçeği, o olmadan olmuyor. Hayattan ne beklediğimizi belirleyip hedeflerimizi koyduğumuzda para bizi hedeflerimize götüren bir araç olarak anlam kazanıyor. 

‘’Hayatım daha iyi olsun, borçlarım ödensin, evim, arabam olsun’ demekle olmaz, harekete geçmek gerek. Hayatının, bütçenin tek yöneticisi var, o da SENSİN.

Finansal hedef belirlerken…

 Ev, araba, ev eşyası, tatil, eğitim, finansal özgürlük… Bu herkes için değişebilir. Önemli olan bir amacın olması. Ancak birden fazla hedefin varsa, öncelik sırası yapmalısın. Çünkü istediğin her şeyi yapabilirsin ama aynı anda değil. 

1.    Gerçekçi: Senin finansal gerçeklerine uygun, zor duruma sokmayacak, motivasyonunu bozmayacak bir hedef olmalı. 

2.    Ölçülebilir: Ölçemediğimiz şeyleri bilemeyiz, bilmediklerimizi de yönetemeyiz. Hangi finansal hedefe, ne kadar sürede ulaşacaksın? Bunun için hün gün, ay ay neler yapacaksın? Listele.

3.    Yazılı: Hedefini bir aksiyon planına yay ve ok gibi ona kilitlen. Hedefinin resmini buzdolabına, cüzdanına yapıştır. Gün içerisinde onu görüp hatırlaman ona hayat verir ve gerçekleştirmek için efor harcarsın. 

Unutma, bin lira birikime giden yol, ilk bir lirayla başlar. 

Kendini Ödüllendir: Finansal hedefini belirleyip ona ulaşmak için çaba gösterirken (Bir şeyi satın almadan önce istek/ihtiyaç ayrımı yapmak) kendini kısıtlanmış hissetme. Finansal hedefine karşı gösterdiğin kararlılık için kendini bütçen dahilinde ödüllendir. Bu şekilde hedefe giden yolda emin adımlarla ilerlemek için gereken motivasyonu sağlayabilirsin. 

Alışkanlıklar:Bizi biz yapan en temel şeyler alışkanlıklarımız. Hedefine ulaşmana yardımcı olacak iyi alışkanlıkları artırmak, hedefinden uzaklaşmana neden olan alışkanlıklardan kurtulmak önemli. 

Bu yolda ihtiyacın olan arkadaş ise tabii ki Monay

 

Tasarruf ederek para biriktirmek önemli ve bunun için MONAY yanında! 


MONAY uygulamasını App Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması

MONAY uygulamasını Play Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması

 

Paylaş: