Araba Almak İstiyorum
Ne kadarlık araba alabilirim, kredi kullanırken ne yapmalıyım, maliyet hesabında nelere göz önünde tutmam gerek? Araba almak istiyorum diyorsan ve aklında bu sorular varsa, işte yanıtları...
Ben ilk arabamı üniversitedeyken almıştım. İhtiyaçtı. Amerika’da idim. Bir yerden bir yere gitmek için saatlerce yürümek gerekiyordu. İkinci el bir Honda'ya (prelüde) aşık oldum. Fiyakalıydı. Spor filan, şöyle yere yakın...
Parayı denkleştirmenin heyecanı ile o akşam kendimden gurur duyarak, beraber yaşadığım ailenin evine koştum. (Amerika’da çalışarak okuyordum) Aynı akşam, benim bu arabayı aldığım fiyata, beraber yaşadığım ailenin babası da kendine bir palto almıştı. O da onu gösteriyordu bize. Hiç unutamıyorum palto=araba! Siz düşünün artık. Güldük durduk. E ne yapacaksın öğrenciydim, arabam çok hesaplıydı. Hakkını vererek biriktirmiştim de… Hafta sonları, akşamları, neredeyse her an çalışıyordum.
Arabama gelince, her gün orası burası dökülüyordu. Ve fakat beni idare ediyordu. Bir masraf çıkarıyordu ki sormayın. O zaman öğrendim ki “Bu arabaya aşık oldum veya benim arabam olmalı” demekle olmuyor, arka planı iyi planlamak lazım.
Not: Bundan seneler sonra, dünyanın en büyük araba markası Volkswagen’in Türkiye Yönetim Kurulundayım şimdi. İyice bir girdim yani araba dünyasına!
İşte tavsiyelerim...
Bayiye gitmeden önce beklentilerini netleştir. Araba alırken sadece fiyatını düşünerek satın almaya karar verme. Masraflar arabayı aldıktan sonra başlıyor. Hesapla, duruma göre karar ver.
Ne Kadarlık Araba Alabilirsin?
Örnek:
80 bin liralık araba almak istediğini düşünelim. En az 24 bin TL peşinatın elinde hazır olmalı. 120 bin TL’ye kadar olan arabalar için yüzde 30 peşinat isteniyor.
Dikkat!
Bu peşinat; eş dosttan borç veya banka kredisi olmamalı. Daha sonra hem bu borcu hem de taşıt kredisini ödemek seni zorlayabilir.
Taşıt Kredisi Kullanacaksan…
Bankaların masraf dahil faiz oranını öğren, karşılaştır.
Kredi ödemelerin aylık gelirinin dörtte birini geçmesin ki huzurun kaçmasın.
Örnek: 1200 TL taşıt kredi ödeyebilmen için aylık gelirin en az 4800 TL olmalı.
ÖNEMLİ: Bütçenin tamamına bakarak plan yap. Eğer ev kredin varsa, toplam borcun gelirinin yüzde 40’ını geçmesin ki gece başını yastığa rahatça koy.
Araba Yatırım Değil
Yepyeni, sıfır kilometre aracın fiyatı kontağı çevirdiğin anda yüzde 10 değer kaybediyor. Önceliğin, alacağın aracın ihtiyaçlarını karşılaması olsun.
Maliyet Hesabı Yap
Bayiye gitmeden önce kaç paralık araba alabileceğini hesapla. Faiz indirimi, sezon fırsatı var mı? Araştır. Bu ayrı. Bir de arabanın sana getireceği gerçek yıllık maliyeti hesapla.
Trafik sigortası ...……........………….
Kasko Sigortası …….........................
Motorlu Taşıt Vergisi ...……………....
Kilometre başına kaç litre yakıt tüketiyor? …………….
Yıllık yakıt masrafı …………….........
Otoyol, köprü geçiş ücreti ..………....
Otopark masrafı …………….............
Yıkama harcamaları ……..................
Bakım, yedek parça .........................
Lastik ve diğer aksesuarlar ...……….
Hepsini topladığında yıllık maliyeti bulacaksın. Bu sonucu 12’ye böl, eğer taşıt kredisi kullandıysan, aylık ödemesini üzerine ekle. Böylece arabanın sana AYLIK GERÇEK MALİYETİ ortaya çıkacak.
Özlem Denizmen
Tasarruf ederek para biriktirmek önemli ve bunun için MONAY yanında!
MONAY uygulamasını App Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması
MONAY uygulamasını Play Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması