Borsa, TDK'de ''Senet, bono, tahvil, hisse senedi vb. taşınır değerlerin alım satımının yapıldığı piyasa'' şeklinde tanımlanır. Diğer bir deyişle borsa, sermaye piyasalarında finansal varlıkların alınıp satıldığı bir pazardır. Borsayı birçok yatırımcının bir araya geldiği ve ticaretin gerçekleştiği bir platform olarak düşünebilirsiniz. Borsada hisse senetleri, tahviller, emtialar, dövizler ve türev araçlar gibi çeşitli finansal enstrümanlar işlem görmektedir. Borsa özünde, yatırımcılar için fırsatlar ve riskler sunan dinamik bir ortamdır. Başarılı bir şekilde borsada yatırım yapabilmek için analiz yöntemlerini kullanmak, piyasa trendlerini takip etmek, uygun risk yönetimi stratejilerini uygulamak ve finansal gelişmeleri izlemek önemlidir. 

 

Borsayı Öğrenmeye Nereden Başlanmalı?

 

Borsayı öğrenmek sürekli bir süreçtir ve pratik yapmayı gerektirir.  Borsa hakkında temel bilgilere sahip olmak için öncelikle sıkı bir araştırma yapmanız gerekir. Finansal piyasaların nasıl çalıştığını, borsa terminolojisini ve temel yatırım prensiplerini öğrenmek için çeşitli kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Bu aşamada borsayla ilgili kitaplar, makaleler, videolar ve çevrimiçi kaynakları kullanabilirsiniz. Borsa nasıl öğrenilir denildiğinde akıllara borsa kitapları gelmektedir. Biz de bu blog yazımızda, borsa konusunda bilgi edinmek ve anlamak için en iyi kaynaklardan biri olan kitaplara odaklanacağız. İşte, alanında uzman yerli ve yabancı kişilerce kaleme alınmış, borsa öğrenmek için kitap önerileri!

 

Borsa Eğitimi İçin Faydalanabileceğiniz Kitaplar

 

Önerilerimizde yer alan kitaplar, uzman yazarlar tarafından kaleme alınan, bazılarında tecrübeli yatırımcıların deneyimlerinin ve stratejilerinin de paylaşıldığı önemli kaynaklardır. Her bir kitap, borsanın farklı yönlerini ele alır ve ilgililere paha biçilmez bilgilerle zengin bir perspektif sunar. Teknik analiz, temel analiz, grafik okuma ve anlamlandırma, hisse senedi seçimi, psikoloji ve risk yönetimi gibi birbirinden önemli konuları içeren kitaplar, borsada başarılı olmak için öneriler sunarken okuyuculara borsa dünyasını keşfetme ve yatırım becerilerini geliştirme fırsatı verir. İddia ediyoruz, önerdiğimiz kitapları okudukça borsa hakkındaki bilginiz ve anlayışınız artacak ve daha bilinçli yatırım kararları verebileceksiniz!

 

Borsa Öğrenimi İçin 3 Yerli Kitap Önerisi

 

  • Sermaye Piyasası, Yatırım Araçları ve Analizi

Sermaye Piyasası, Yatırım Araçları ve Analizi Kitabı

Doç. Dr. Ahmet Aksoy ve Dr. Cihan Tanrıöven'in ders kitabı formatındaki eseri isminden de anlaşılacağı şekilde sermaye piyasası, yatırım araçları ve analizler hakkında çeşitli bilgiler sunuyor. İlk baskı yılı 2013 olan kitap 784 sayfadan oluşmakta. İçerik olarak kitap altı bölümden oluşuyor ve önemli bir detay olarak Türkiye'nin mali yapısını da inceliyor. Tanıtım bülteninde ifade edildiği şekliyle kitapta, yatırım araçlarından en uygun olanının seçiminde yatırımcılara yardımcı olmak amaçlanmıştır.

 

  • Seni Yeneceğim Borsa

Seni Yeneceğim Borsa kitabı

Ufuk Özcan'ın 2016'da yayımlanan kitabında büyük umutlarla borsaya girenlerin yaşadıkları anılar anlatılmaktadır. Borsaya girişin de yer aldığı kitapta borsada yaşanan krizler, borsada kayıpların temel nedenleri gibi farklı konulara değinilmiştir.  

Eğer siz de, kaybetmekten sıkıldıysanız ve bu büyük düelloda güçlü yumruklarla savaşmaya hazırsanız, şu anda elinizde doğru kitabı tutuyorsunuz. Bu kitabı okur ve içindekileri uygularsanız, borsa konusunda bir daha, “Keşke bu hatayı yapmasaydım” gibi cümleler kurmayacaksınız. Belki de şu ana kadar borsa sizi yendi.

Ama durun… Acele etmeyin. Artık sıra sizin. Bu defa siz borsayı yeneceksiniz!

 (Tanıtım Bülteninden)

 

  • Borsada Doğru Düşünmenin Şifresi

Borsada Doğru Düşünmenin Şifresi Kitabı

Tarkan Özhan'ın 2016'da yayımlanan kitabı ''Borsada Doğru Düşünmenin Şifresi'' 198 sayfadan oluşmaktadır. Kitapta yatarım başarısızlıklarının nedenleri ele alınmış, yatırım yapmanın ve borsada doğru hareket etmenin şifreleri sade bir dille aktarılmıştır. Ayrıca doğru kararlara ulaşmak için geçilmesi gereken aşamalardan da bahsedilmiştir. 

Bu önemli çalışmada, borsayla ilgili tüm bu önemli verilere değinerek, borsada yatırım yapmanın şifreleri, okurun anlayacağı bir sadelikteki anlatım diliyle, sizlere bu kitapta sunulmaktadır...

(Tanıtım Bülteninden)

 

Borsa Öğrenmek İçin 3 Yabancı Kitap Önerisi

 

  • Bir Borsa Spekülatörünün Anıları

Bir Borsa Spekülatörünün Anıları Kitabı

Edvin Lefevre'nin yazıp Şehnaz Tahir'in Türkçeye çevirdiği 296 sayfalık kitap finans kitabı klasikleri arasında yerini almakta. Bir Borsa Spekülatörünün anıları şimdiye kadar yazılmış en saygın finans kitabı olarak adlandırılıyor. Tarihin ünlü spekülatörlerinden Jesse L. Livermore'un hayatının kendi ağzından anlatıldığı, Lefevre'nin söyleşilerden derlediği bir eserdir. Kitapla ilgili birçok tanınmış ismin görüşü bulunmakla birlikte, öne çıkanlardan biri de The Seattle Times'ın “Yatırım konusunda bugüne kadar yazılan en eğlenceli kitap.” yorumudur.

 

  • Borsayı Yenmek

Borsayı Yenmek Kitabı

Peter Lynch ve John Rotchild'in yazdığı, Şehnaz Tahir'in dilimize çevirdiği 370 sayfadan oluşan ''Borsayı Yenmek'' borsada var olan ve konuyla ilgilenen tüm bireyler için hazırlanmış klasiklerdendir. Time Dergisi kitapla ilgili ''Borsa da Tek Başına'nın yazarı ve ABD'nin 'bir numaralı' fon yöneticisi Peter Lynch, ikinci kitabı "Borsayı Yenmek''te hisse senedi seçme sanatını öğretiyor. Yatırımcılara yol gösteriyor, yöntem anlatıyor ve borsada 'para kazanmalarını' sağlayacak son derece önemli dersler veriyor.'' yorumunda bulunmuş ve böylece bu başyapıtı birçok okuruna tavsiye etmiştir. 

 

  • Borsa Sihirbazları

Borsa Sihirbazları Kitabı

Jack D. Schwager tarafından kaleme alınan, orijinal ismi ''Market Wizards'' olan kitap 534 sayfadan oluşmaktadır. Alt başlığı ''Zirvedekilerle Röportajlar'' olan kitabın çevirisini Ali Perşembe gerçekleştirmiştir. Kitap, uzun vadeli temettü hisselerinin yatırımcılarıyla yapılan her biri birbirinden farklı tecrübeler barındıran röportajları içermektedir. Borsa Sihirbazları'nda röportajları yayınlanan isimlerinden birkaçı: 30.000 dolarını 80 milyon dolara çıkaran Michael Marcus; yirmi bir yıllık bir sürede, fonu ortalama % 30 yıllık getiri sağlayan Michael Steinardt ve on altı yıl içinde inanılmaz bir şekilde % 250,00'lik bir kazanç sağlayan Ed Seykota! Yalnızca bu üç isim ve hikayeden bile anlaşılacağı üzere kitapta okuyanları ilginç satırlar bekliyor.

 

Bu blog yazımızda, borsa hakkında yazılan kitaplara odaklandık ve borsa dünyasını keşfetmeniz için faydası olacağını düşündüğümüz bir kitap listesi sunduk. Borsa hakkında bilgi edinmek yalnızca başlangıçtır, önemli olan öğendiğiniz bilgileri pratik yaparak pekiştirmek ve gerçek piyasa deneyimi kazanmaktır. Unutmayın, borsa yatırımı herkes için uygun olmayabilir ve çeşitli riskler içerir! Borsaya yatırım yapmadan önce bu kitapları okumak sizi konu hakkında bilgi sahibi yapacaktır. Finansal Okuryazarlık kitaplarını ele aldığımız yazımıza göz atmayı unutmayın.

Şimdi sıra sizde... Kendi hedeflerinize uygun kitapları seçin, biraz zaman ayırın ve borsa dünyasına adım atın!

Keyifli okumalar, bol kazançlı yatırımlar dileriz. Kitaplarla ilgili görüşlerinizi bizimle her an paylaşabilirsiniz!

 

Borsa öğreniminiz için kitap okurken Finansal Okuryazarlık becerilerinizi geliştirmek için Monay Mobil Uygulaması size göre!  Monay, harcama zaafları, para yönetimi, birikim yapma gibi konularda içerisinde bulunan metin tabanlı yapay zekası ve etkileşimli yolculukları ile size özel bir deneyim sunuyor. Uygulamayı hemen ücretsiz indirmek için tıklayın.

Paylaş: