50/30/20 kuralı, bütçenin planlı bir şekilde yönetilmesine olanak sağlayan bir kuraldır. Bütçe planlanması için kullanılan bu yöntem, bütçenin üç ayrı kategoriye ayrılması ile gerçekleşir. İhtiyaç, istek ve tasarruflar bu kategorileri oluşturur. Bu kategorilerden ilki olan ihtiyaçlar kişilerin gelirlerinin %50’sini oluşturur. İstekler %30’luk, tasarruf kısmı ise %20’lik dilimi kapsar.

50/30/20 kuralı, kişilerin asıl harcamalarına odaklanmasını sağlayarak diğer harcamaların dengede tutulmasına olanak sağlar. Böylelikle kişiler gelirlerini daha verimli bir şekilde kullanır. Bu yöntem parasal olarak tasarruf sağlamanın yanı sıra hem ihtiyaç hem de isteklerin karşılanmasına olanak sunar. Aylık ve yıllık ne kadar harcama yaptığınızı görerek bütçenizi daha doğru planlayabilirsiniz. Bütçe yönetiminde zorlanan aileler için oldukça avantajlı bir yöntemdir. Bu kuralın özellikle dar gelirli kişiler tarafından uygulanması bütçe yönetiminin kolaylaşmasını ve bütçesel olarak tasarruf edilmesine imkan sunar.

50/30/20 Kuralı Nereden Gelmiştir?

50/30/20 kuralı nedir sorusunun yanıtı bütçe planlaması yaparken kullanılan bir yöntemdir. Elizabeth Warren ve kızı Tyagi bu kuralın öncüsüdür. Elizabeth Warren ve kızı, All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan isimli kitapta bu kuraldan bahsederek bu yöntemin popüler olmasına olanak sunmuştur. İşçi sınıfı ailelerin gelirlerini daha düzenli bir şekilde planlaması adına hazırlanan bu plan, günümüzde farklı gelir sınıflarına sahip olan kişiler tarafından da kulanılmaktadır. Warren ve kızı Tyagi, bu kuralı hazırlayarak bütçe planlamasının oldukça basit bir şekilde gerçekleşecebileceğini vurgulamıştır.

50/30/20 Kuralı Çalışır?

50/30/20 kuralı oldukça basit bir temele dayanır. Gelirin yüzdelere ayrılması ile bu kuralın uygulanması sağlanır. Bu yöntemde öncelik ihtiyaçlar olup istek ve tasarruflar için de ayrı bir bütçe ayrılmış olunur. Gelirinizin %50’sini ihtiyaçlara, %30’unu isteklere ve %20’sini ise istekleriniz olacak şekilde kategorize ederek bu yöntemi kolayca uygulayabilirsiniz.

50/30/20 kuralının %50’lik kısım ihtiyaçlar için ayrılır. Kira, gıda harcamaları, sigorta, ulaşım masrafları ihtiyaçlar için ayrılan yüzdelik kısma dahil olan harcamalardır. İhtiyaçların gelirinizin %50’sinden daha fazla olması durumunda giderlerinizi azaltabilirsiniz. Örneğin gıda harcamalarında daha ucuz maliyetli marketleri tercih edebilir, ürünleri toptan alarak maliyetinizi düşürebilirsiniz..

İstekler için ayrılan yüzdelik değer %30’dur. Kıyafet alışverişi, abonelikler, tatil gibi keyfi harcamalar istek harcamaları için kullanılabilir. Bu kural sayesinde istekleriniz için de para harcama imkanına sahip olursunuz.

Tasarruf yapmak kişilerin geleceği için oldukça önemlidir. Tasarruf yapmak kişiler için biraz zorlayıcı olabilmektedir. Fakat bu kuralın uygulanması ile kişiler kolay bir şekilde tasarruf etme imkanına sahip olur. Böylelikle ihtiyaç ve isteklerin yanı sıra yatırım yapma şansına da sahip olabilirsiniz. Yatırım için ayrılan bütçe önceden belli olduğu kişiler harcamalarını daha dikkatli bir şekilde ayarlayabilir.

50-30-20 kuralının uygulanmasını gösteren görsel

50/30/20 Kuralı Nasıl Uygulanır?

50/30/20 kuralının uygulanması için öncelikli olarak vergiler sonra kişinin gelir hesaplaması yapması gerekir. Gelir hesaplamasının ardından bütçenin yüzdeliklere ayrılması daha rahat bir şekilde ayarlanır. Her bir gruba ne kadar para harcayacağınızı bu sayede kolayla görebilirsiniz.

Bir önceki ayda yapılan harcamaların kategorize edilmesi bu kuralın daha kolay bir şekilde uygulanmasına olanak sağlar. Bir önceki ay yaptığınız harcamaları takip edebilmek için Monay mobil uygulaması en iyi yoldur. İçerisinde bulunan yapay zeka destekli sohbet ile harcamalarınızı kolayca not edebilirsiniz. Örneğin "500 TL market harcaması yaptım, ihtiyaç kategorisinde yer alıyor" yazabilirsiniz. Bir diğer örnek ise "Ayakkabı satın aldım, fiyatı 1000 TL ve istek kategorisinde" diyebilirsiniz. Böylelikle somut olarak harcamalarınızı görme imkanına sahip olursunuz. Yatırım, istek ve ihtiyaç olarak bütçenin kategorize edilmesi gelirin daha dengeli bir şekilde kullanılmasına imkan sunar.

50/30/20 kuralı işleyişinde önemli olan bu yönteme uygun olarak harcama yapmaktır. Bu şekilde daha planlı bir şekilde ilerleyebilirsiniz. Aynı zamanda bu kural kişilerin fazla harcama yapmasının önüne geçer. Fazla harcama yaptığınızı fark ettiğinizde bir sonraki ay bu durumu telafi ederek bütçesel zorlanmanın önüne geçebilirsiniz.

Bütçeni planlarken Monay yanında! Monay, harcama zaafları, para yönetimi, birikim yapma gibi konularda içerisinde bulunan yapay zekâsı ve etkileşimli yolculukları ile sana özel bir deneyim sunuyor. Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliği ile ihtiyaçlarını alırken anında kazanabilirsin.

MONAY UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİRMEK İÇİN TIKLA!

Paylaş:
Monay Uygulamasını İndir