Teknolojinin gelişmesiyle beraber dijital vatandaşlık oldukça artmış durumdadır. Dijital vatandaşlık dediğimiz olay aslında internet kullanıcılarının dijital şekilde güvenli ve sorumlu bir şekilde kullanma becerisine sahip olmasına denilmektedir. Dijital vatandaşlık oldukça önemli bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Dijital vatandaşlıkta pek çok sorun bulunmaktadır. Bunların en büyüğü ise siber zorbalık ve internet güvenliğinin olmamasıdır. Siber zorbalık dediğimiz olay insanların internet üzerinden yaptıkları her işlemin ihlal edilip edilmediğinin kontrol edilmesinden yola çıkarılarak yaptığı zorbalığa denilir.

İnternet güvenliğinin tehdit altında olmasının nedenleri de bu siber zor balıkları uygulayan kişilerin veri güvenliği ve veri ihlalleri yapan kişilerle eşdeğer olmasından kaynaklanmaktadır. Dijital vatandaşlık oldukça önemli bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Gelişen dünyamız ve değişen teknolojilerimiz sayesinde pek çok insanın hayatı buna dokunulabilir bir hale gelmiştir. İnternet ve bilgisayar akıllı telefon gibi kullanımların hepsini kapsayan dijital vatandaşlıktır. Dijital vatandaşlıkta dikkat edilmesi gereken kuralların en başında yer alanlar ise veri ihlallerinin olmamasıdır.

Dijital Vatandaşlık Nasıl Kullanılır?

Her bireyin bir hakkı olduğu gibi dijital vatandaşlık gibi vatandaşlık hakkı olan insanların da hakları vardır. Bunların en önemlisi dijital erişim, dijital etik, dijital hukuk, gibi pek çok alandır. Dijital hak ve sorumluluklar özellikle mahremiyet ve ifade özgürlüğünü temel alan haklardır. Bu hak verir sayesinde dijital güvenliğimiz en üst düzeye çıkmaktadır. Güvenlik önlemleri alındığı taktirde istenilen verimde dijital vatandaşlık konusunda devam ettirilebilmesi sağlanır.

İstatistikler doğrultusunda bakıldığında dünya çapında bulunan 5 milyardan fazla insanın dijital vatandaş olduğu belirlenmiştir. Aslında dijital vatandaşlık sadece internet üzerinden kurduğumuz bağlantılar sayesinde sağlanmaktadır. Bu durum da asosyal bir toplumun varlığını göz ardı etmememiz gerektiği konusunda bize belirli ikaz konuları sunmaktadır. Dijital vatandaşlığın dezavantajları arasında gösterilebilen bu madde aynı zamanda internet üzerinden yapılan bazı hırsızlıkların da oranını attırmaktadır. Dijital vatandaş olan çoğu bireyin bu hırsızlık ve dolandırıcılıklara maruz kaldığı tespit edilmektedir.

Yapılan araştırmalarda veri çalıntı olaylarının ve bilgilerin sızdırılması gibi pek çok olayın olduğu görülmektedir. Bu olayların daha az yapılması için özellikle geliştirilen teknolojiler arasında yer alan siber güvenliğin kullanılması büyük önem teşkil etmektedir. Siber güvenliğin kullanımı direkt olarak siber güvenlik uzmanları tarafından yapılan teknolojiler sayesinde geliştirilmektedir. Dijital vatandaşlığın oldukça fazla olduğu görülmektedir. bu nedenle en fazla saygı ve güvenliğin bu alanda yoğunlaşması gerektiği söylenebilir.

Dünyada bulunan insanların neredeyse hepsi internet üzerinden işlemler yapmakta ve teknolojik aletler ile ilgilenmektedir. Yeni nesil insanların geliştirdiği teknolojiler sayesinde her insanın kendine özel olan siteleri sosyal medyaları bulunmaktadır. Bunun yanında oyun siteleri de oldukça popüler durumdadır. Hal böyleyken pek çok insanın internet haklarının korunması gerektiği de görülmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda dijital vatandaşlığın artış oranıyla beraber siber suçların da artık oranının olduğu gözlemlenmiştir. Siber suçların genelinde vatandaşların kendi internet sayfalarını çalınması hesaplarının bloke edilmesi gibi pek çok sorun ile karşı karşıya kalındığı gözlemlenebilir.

Dijital vatandaşlıkta bulunan hizmetler için ayrı meslek dallarının yer alması da dikkat çekmektedir. Her vatandaş için özel danışanların varlığı ya da her internet sitesinin kontrolünün sağlandığı yazılımcılar ile dijital vatandaşlık daha iyi bir şekilde sürdürülebilmektedir.

dijital vatandaşlık ağları

Dijital Vatandaşlık Hakları Nelerdir ve Boyutları Nedir?

İnternet çağında yaşayan dijital vatandaşlık hakları ve boyutları olan bir çeşittir. Özellikle boyutlarına bakıldığında 9 tane boyuta ayrıldığı görülebilir. Bu boyutları genel hatlarıyla sıralamamız gerekirse sağlık, aile, sosyal hayat, hukuk, erişim, etik, okuryazarlık, iletişim ve ticaret olduğu söylenebilmektedir. Bunların açılımlarının her biri dijital hayatla etkili açılımlardır.

Dijital erişim asıl amacı her dijital vatandaşın teknolojik açıdan dünya ile bağlantısını sağlayarak erişim haklarını güçlendirmesidir. Oluşan yeni gelişmelerden her an haberdar olasını sağlayarak hem kültürel hem de kendi sosyal yaşantısı için artı oluşturmasına yardım etmektir.

Dijital etikte ise çevrimiçi olarak kullanan kullanıcıların sosyal çevrelerini arttırarak daha iyi bir sosyal izlenim sunmalarına yardım sağlamak olarak tamamlanabilmektedir. İnternetin saygı ve empatilerine dayalı kurulan bağlantılarının oluşturulmasına yardım etmektedir. Bu sayede kullanıcılar daha etik bir şekilde internet kullanımlarını sürdürebilmektedirler.

Dijital hukuk oldukça geniş kapsamlı bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dijital olarak kullanılan yani teknoloji cihazlarından girilen her yerin haklarını ve suçlarını saptamaktadır. Bu kurala göre sizin güvenliğinizi sağlamakta ve sağlanan güvenlik sonucunda sizin zarar görmeden daha iyi bir internet kullanımı için gerekli yasaları sağladığı görülür.

Dijital iletişim eğitim yönünden olan dijital vatandaşlıkla bağlantılı bir birim olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada aslında kullanılan iletişim yöntemleri ile kişinin kendini daha dinamik ve özgüvenli hissetmesi amaçlanmıştır. Araştırma yapmak ya da bir konuya ulaşmak gibi konuların başında geldiği görülür.

Dijital okuryazarlık ise tamamen eğitim yönünden ele alınmalıdır. Burada araçlar kullanılarak materyallerin oluşturulması sağlanmaktadır. Toplumda okuryazarlık oranının artmasında en önemli birimler arasında yer aldığı görülür.

Dijital ticaret yöntemleri dijital vatandaşlıkta oldukça farklı bir boyut kazandıran yöntemler arasında yer almaktadır. Dijital vatandaşların para kazanabilmesi ve kar edebilmesi adına uygulanan yöntemler arasında yer alır. Bu şekilde hem üretici hem de tüketici yüksek roller almaktadır. Burada aslında dijital bankacılık gibi işlemlerin daha çok kullanıldığı ve dijital vatandaşa bu konuda yardım ettiği gözlemlenmektedir. Firmaların dijital dönüşüm yolculuğu dijital vatandaşların kullanım faydaları gözetilerek gerçekleşmektedir.

Dijital hak ve sorumluluklar geniş kapsamlı konular arasında yer almaktadır. Kişilerin kendine özel olan bilgilerinin başkaları ile paylaşılmaması bu bilgilerin hiç kimseye gösterilememesi gibi pek çok hak ve sorumluluklarından bahsedilebilir. Sorumlulukları olarak da başka insanlara zarar verecek içerikler paylaşmamaları ve kimsenin özel bilgilerini ele geçirmemeleri şeklinde sıralanabilmektedir.

Dijital güvenlik her dijital vatandaşın ihtiyaç duyduğu türden olan sistemlerdir. Sürekli olarak kontrol altında tutulan siteler ve siber güvenlik tarafından korunan yerlere rahatlıkla giriş yapılabilir. Dijital vatandaşlık sahipleri bu tarz güvenlik sistemleri ile korunabilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda dijital güvenliğin internet için en önemli birim olduğunu göstermektedir.

Dijital sağlık ile uzun süre boyunca kullanılan teknolojik aletlerle beraber yaşanan sorunları minimum seviyeye indirmek için uğraşılmaktadır. Her insanın internet sonrasında oluşmaya başladığı hastalıkları olabilmekledir. Dijital sağlık sayesinde bu hastalıklar minimum seviyelere düşürülebilmekte ve daha iyi bir sağlık için yön verilebilmektedir. Sürekli olarak sağlık taramalarının yapılmalı bu hastalıkların yenilmesi konusunda ya da önlem alınması konusunda kazanç sağlatabilmektedir.

Dijital vatandaş olan herkesin mutlaka bu ilkeleri incelemesi gerektiği ve bunların uygulanarak kendi haklarını ve talep etmesi gerektiği konuları bilmesi gerekmektedir. yapılan araştırmalar sonucunda bu hakların neredeyse hiç kullanılmadan dijital vatandaşlık yaptığını söylemektedir.

Paylaş:
Monay Uygulamasını İndir