Eurobondlar, hem online platformlar üzerinden işlem görebilen hem de uluslararası finans piyasalarında geniş bir yelpazeye sahip olan, toplam değeri yaklaşık 100 trilyon doları bulan önemli bir yatırım aracıdır. Bu araçlar, global ölçekte yabancı para birimleri üzerinden işlem gören, uzun vadeli yatırımlar olarak tanımlanabilir.

Yabancı para cinsinden tahvil olarak da bilinen Eurobondlar, ihraç eden ülkenin kendi para birimi yerine başka bir ülkenin para birimi, örneğin ABD doları veya Euro, ile ihraç edilirler. Bu yatırım araçları, genellikle hükümetler veya şirketler tarafından, yabancı para cinsinden, ülkeleri dışında kaynak oluşturmak amacıyla çıkarılır. Sabit getirili ve kupon ödemeli olan bu araçlar, devlet tahvili ve hazine bonosuna benzer özellikler taşısalar da, dış finansman kaynağı oldukları için devlet iç borçlanma senetlerinin (DİBS) kapsamı dışındadır.

Eurobond'un Temel Özellikleri

Eurobond'un özellikleri arasında:

  • İhraç edilen kuruluşun teminatı altındadır.
  • Sahibine özel yazılı formatta sunulur.
  • Düzenli kupon faizi ödemesiyle nakit akışı sağlar.
  • Yüksek likiditeye sahiptir, yani kolayca nakde çevrilebilir.
  • Vade sonunu beklemeden, o anki piyasa değerine göre satış yapılabilir.
  • Ana para ve faiz ödemeleri, ihraç edilen döviz türü üzerinden gerçekleştirilir.

 

Eurobondların faiz oranları, yani getirileri, ihraç eden ülkenin veya şirketin risk primine bağlı olarak değişir. Örneğin, dünyada güvenli kabul edilen Amerikan eurobondlarının faiz oranları %1 civarında olurken, gelişmekte olan ülkelerin eurobondları %10 ve üzerinde faiz oranlarına sahip olabilmektedir. Burada, eurobond ihraç eden ülkenin kredi notu ve kredi risk primi, faiz oranını belirleyen başlıca faktörlerdir.

Eurobond çıkaranlar yalnızca devletler değil, özel şirketler de olabilir. Dünya çapında tanınan Apple veya Google gibi büyük şirketlerin eurobondları, gelişmekte olan ülkelerin daha az bilinen şirketlerinkine göre genellikle daha düşük faiz oranlarına sahiptir. 

Eurobondların kupon ödemeleri genellikle yılda iki kez yapılır. Vade tarihi, bu ürünler için kritik bir öneme sahiptir. Örneğin, 10 Mayıs 2025 tarihinde vadesi dolacak bir eurobond, her yılın 10 Mayıs ve 10 Kasım tarihlerinde kupon ödemeleri yapar. Bu kupon ödemeleri, 6 aylık periyotlarda iki eşit taksitte nakit olarak gerçekleştirilir.

Eurobond alımında, hangi fiyat seviyesinden alınırsa alınsın, vade sonunda yatırımcıya alınan nominal değer kadar para geri ödenir. Örneğin, 95 USD fiyatla alınan ve 100.000 nominal değerindeki bir eurobond için 95.000 USD ödenecek ve vade sonunda bu yatırım 100.000 USD olarak geri dönecektir. Bu süreçte yatırımcının elde ettiği kupon faizleri ise ekstra bir gelir kaynağı oluşturur.

Eurobondlar, fiyat, faiz, döviz kuru ve likidite risklerini içermekte olup, ana para garantisi sunmamaktadır. Bu özellikleriyle, yatırımcıların dikkatli bir şekilde değerlendirmesi gereken finansal ürünler arasında yer alır.

 

Finansal okuryazarlığını geliştirirken Monay yanında! Monay;  para yönetimi, birikim ve yatırım gibi konularda içerisinde bulunan yapay zekâsı ve etkileşimli yolculukları ile sana özel bir deneyim sunuyor.  Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliği ile ihtiyaçlarını alırken anında kazanabilirsin.

MONAY UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİRMEK İÇİN TIKLA!

Paylaş: