Tasarruf edip birikim yapabilmek, günümüzde, özellikle de ekonomik belirsizlikler ve yaşam maliyetlerinin artışı düşünüldüğünde belki de hiç olmadığı kadar önemli. Her şey para olmasa da birçok şeyin para olduğunu kabul edersek; daha rahat, verimli, sağlıklı ve keyifli bir hayat sürebilmek için tasarruf ve birikim yapabilmenin önemini de daha iyi kavrayabiliriz.

Tabii tasarruf etmek konseptini de “kenara biraz para koyabilmek” şeklinde tanımlayıp geçmek pek sağlıklı olmayacaktır- öyle ki kenara biraz para koyabilmenin kimi kolay kimi zor, kimi sürdürülebilir kimiyse sürdürülemez pek çok yöntemi var ve uzun vadede finansal güvence elde edebilmek için doğru adımları atmak önemli. Bu yazımızın konusu olan ev ekonomisi de doğru yapıldığında bireyin ve/veya ailenin ekonomik durumunu iyileştirmek için oldukça etkili bir yöntem. 

Peki ev ekonomisi nasıl yapılır? Bu sorunun cevabını, ilerleyen satırlarda bulmanız mümkün! İşte etkili ev ekonomisi yapabilmek için uygulayabileceğiniz 5 adım - ve1 bonus! 

1- İhtiyaç Dışı Alışverişi Minimuma İndirin

“İhtiyacınız olmayan hiçbir şeyi almayın.” demek fazla gerçekçi olmasa da, ihtiyaç dışı alışverişlerinizi minimum seviyeye indirmeniz pekâlâ mümkün. Herhangi bir şeyi satın almadan önce, ona ne kadar ihtiyacınız olduğunu; bahsi geçen ürün veya hizmetin aşağıdaki kategorilerden hangisine ait olduğunu belirleyin:

  • Olmazsa olmaz, 
  • Olsa iyi olur ama şart değil, 
  • Olmasa da olur,
  • Tamamen lüks.

Bunlardan, en azından “Olmasa da olur” ve “Tamamen lüks” kategorilerini, mümkün olan zamanlarda da “Olsa iyi olur ama şart değil” kategorisi harcamalarını eleyerek, istek mi ihtiyaç mı ayrımını yapabilir, ev ekonominize katkı sağlayabilirsiniz.

2- Harcama Planı Yapın

“Daha bilinçli para harcamalısın!”

“Paranı çarçur etme!”

“Paranı sokağa atma!”

Bunlar, herkesin herkesten duyduğu, çoğunlukla söylemesi yapmaktan daha kolay olabilen ifadeler. Özellikle de ekonomi yapmakta zorlananlar için, bilinçli para harcamak birden kendiliğinden meydana gelen bir şey olmayabiliyor. Bu noktada, planlı bir şekilde harcama için bütçe yapmak, parayı daha verimli kullanmanın etkili bir yolu olarak ön plana çıkıyor. Düzenli gelir ve giderlerin yazıldığı, aylık olarak ne kadar paranın harcanması gerektiğinin ve ne kadar paranın biriktirme, yatırım vb. için ayrılabileceğinin belirtildiği bir harcama planı, daha bilinçli para harcamak adına önemli bir adım olacaktır.

3- Ev Alışverişlerinde İndirimleri Takip Edin

İndirim takip etmek hemen herkesin yaptığı, başta neredeyse kimsenin tavsiye almaya ihtiyaç duymadığı bir konu gibi görünse de, ev alışverişlerine bakıldığında durumun pek çok kişi için aslında hiç de öyle olmadığı görülebiliyor. Çoğumuzun alışverişini lokal marketlerden yaptığı kahveden deterjana, tuvalet kağıdından sabuna pek çok düzenli ihtiyaç, çeşitli online platformlardan çok daha düşük fiyatlara toplu olarak temin edilebiliyor. Bunu düzenli hale getirmek de, ev ekonomisine önemli bir katkı sağlayacaktır.

Ev ekonomisi görseli

4- Fatura Kontrolü Yapın & Tasarruflu Ürün Kullanın

Olmazsa olmaz giderler arasında yer alan faturaları gözden geçirerek azaltmak için atılabilecek adımları atmak da etkili ev ekonomisi yapabilmek bakımından önemli. Faturaları azaltmak için düşük enerji tüketimine sahip beyaz eşyaları ve ev aletlerini tercih etmek, kullanılmayan elektronik cihazları olabildiğince kapalı tutmak, ya da su tüketimini optimize etmek gibi çeşitli adımlar atılabilir. 

5- Bozulan Eşyalarınızı Tamir Ettirin

Pek çok kişi, ekonomik durumundan bağımsız olarak bozulan belli başlı araç ve gereçlerini atma eğiliminde olabiliyor. Oysa ki, “bozulan” araç ve gereçlerin önemli bir kısmı aslında yenisini alma ile kıyaslandığında çok daha düşük kalacak bir maliyete tamir de ettirilebilir. Böyle yaparak hem ev ekonominize katkıda bulunabilir, hem de daha çevre dostu bir yaklaşım sergileyebilirsiniz.

Monay ile Paranızı Daha Kolay Yönetin!

Finansal bağımsızlık ve konfor hayallerinize git gide daha fazla borç yaparak değil, etkili tasarruf ile ulaşmak istiyorsanız, birikim hedeflerinize giden yolda Monay her daim yanınızda! Yatırım tavsiyesi vermeyen, gerçekçilikten uzak vaatlerle hayal satmayan, size hedefinizi hatırlatan, ve bu hedef için gereksiz harcamalardan kaçınmanıza olanak sağlayan bir finansal yol arkadaşı olan Monay ile, siz de finansal anlamda daha rahat bir geleceğe sahip olabilirsiniz. 

Öyleyse, eğer finansal iyilik haline giden yolda ilk adımı atmaya hazırsanız, artık siz de Monay uygulamasını indirebilirsiniz!

Paylaş: