Enflasyon Türkiye’de ve dünyada tüm tüketicileri etkilemeye devam ediyor. Ülkemizde İstatistik Kurumu'na göre geçen ay tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 4,75 arttı, yıllık enflasyon ise yüzde 61,53'e yükseldi gibi kavramları sıkça duyuyoruz. Bu rakamlar dünya enflasyon ortalamasının üstünde ve gittikçe artmaya devam etmekte olan ülke enflasyonu. Fakat ülke genelindeki enflasyon harcama eğilimlerinize ve ihtiyaçlarınıza göre seni diğer tüketicilere göre daha az veya daha çok etkileyebilir. Her şeyde olduğu gibi, genel eğilimler de hedeflerine, yaşam tarzına ve daha birçok farklı etkene bağlı olarak senin ve diğer tüketicilerin üzerinde farklı etkilere sahip olabilir.
 
Bu nedenle kendi kişisel enflasyon oranını, yani enflasyonun sana ve ailene tam olarak ne kadar mal olduğunu anlamak ve hesaplamak çok faydalı olabilir. Bu bilgilere sahip olduğunda, fiyatlar yüksek kalmaya devam etse de sen ve ailen harcamaların, tasarrufların ve yatırımların konusunda daha fazla bilgiye sahip olabilir ve enflasyondan etkilenmemek için en karlı kararları verebilirsin.

Kişisel Enflasyon Oranı Nedir?

TÜFE veya tüketici fiyat endeksi, hükümetin hem mal hem de hizmetlerden oluşan bir sepete dayalı olarak zaman içinde fiyatlardaki genel değişimi ölçme şeklidir. En yaygın olarak kullanılan enflasyon ölçüsüdür ve sık sık haberlerde duyduğumuz TÜFE kavramı aslında bundan ibarettir.
 
Ancak genel enflasyon manşetlere taşınırken, finansal planlama bu popüler trendlerden ve sana sunulandan daha fazlasıdır. Kısaca, aslında genel enflasyon ortalaması adı üstünde bir ortalamadır ve tüm tüketicilerin bu enflasyondan ne kadar etkilendiğini doğru olarak yansıtmaz. Kişisel enflasyon kişilerin bireysel durumu ve hedefleri üzerindeki spesifik etkileriyle daha çok ilgilidir. Kişisel enflasyon oranın, harcamalarına ve yıldan yıla yaptığın, alışkanlık kazandığın alışverişlerine bağlı olarak yükselen fiyatların seni ve yaşam tarzını gerçekte ne kadar etkilediğidir.


 
Her zamanki harcamalarına ve artan maliyetlere karşı koymak ve daha iyi bir planlama yapmak için kişisel enflasyon oranını hesaplayabilirsin. Örneğin sen düzenli olarak spora giden birisindir ve enflasyon yüzde 60 dolaylarında seyretse de spor salonu ücreti yüzde 100 oranında artmıştır. Bu sadece tek bir örnek fakat bunu hayatındaki birçok harcamaya uyarlayabilir ve enflasyondan aslında ne kadar etkilendiğini bulabilirsin. Sonuç olarak planlı ve enflasyonun dalgalanmalarına hazır olmak da sizi genel harcamalarınıza daha yakından bakmaya ve ardından nasıl tasarruf edebileceğiniz konusunda düşünerek birikiminizi güçlendirmeye sevk edebilir.
 

Genel enflasyon eğilimleri tüketicisilerin yaşamında büyük önem arz eder fakat bireysel enflasyon oranı seni ve aileni daha yakından ilgilendirir. Kişisel enflasyon oranını doğru bir şekilde hesaplayarak, gelecekteki finansal planlamalarına daha sağlam bir temel oluşturabilirsin. Bu konuda kendini geliştirmek, bütçe planlaması ve yönetimi yapmak eflasyonun dalgalanmalarına karşı hazırlıklı olmanda ve finansal hedeflerine ulaşmanda sana ve ailene rehberlik eder.

Kişisel enflasyonunuzu hesaplarken, bütçe yönetimi yaparken ve aile dostu alışveriş yöntemlerini keşfederken Monay yanınızda! Monay, harcama zaafları, para yönetimi, birikim yapma gibi konularda içerisinde bulunan metin tabanlı yapay zekâsı ve etkileşimli yolculukları ile size özel bir deneyim sunuyor.  Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliği sayesinde ihtiyaçlarınızı alırken anında kazanabilirsiniz.

Monay Uygulamasını Ücretsiz Olarak İndirmek İçin Tıklayın

 

Paylaş: