Monay Sohbetleri: BES - Geleceğin İçin Birikim
Monay Sohbetleri’nde bu hafta BES ve fonlar konusunda uzman İlknur Altıntaş ile bir araya geldik. Altıntaş, "BES katkı payları kısıtlanabilir mi?", "BES'te ara verme ve dondurma süreçleri neleri beraberinde getirir?" ve "En uygun bireysel emeklilik şirketi seçimi nasıl yapılır?" gibi merak edilen konularda bilgilendirmelerde bulundu. Bireysel Emeklilik Sigortası'nın incelikleri ve daha pek çok konu hakkında İlknur Altıntaş'ın değerli paylaşımlarını Monay Sohbetleri’nde bulabilirsiniz...
Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) ve bu alandaki yatırım seçenekleri birçok kişi için önemli ve bir o kadar da karmaşık görünen konular arasında yer alıyor. Bu konuda merak edilenleri ve en çok sorulan soruları aydınlatmak adına, Monay, haftalık düzenlediği Monay Sohbetleri'nde bu defa BES konusunda uzman İlknur Altıntaş'ı ağırladı. Uzun yıllarını bu sektöre adayan ve birçok bireyin doğru yatırım kararları almasına yardımcı olan Altıntaş, Monay'lı katılımcılara "BES katkı payları nasıl kısıtlanır?", "BES'te ara verme veya dondurma işlemlerinin sonuçları nelerdir?" ve "Doğru bireysel emeklilik şirketini nasıl seçmeliyiz?" gibi kritik sorulara ışık tuttu.
İlknur Altıntaş, sohbete "BES nedir?" ve "BES fonlarına nasıl yatırım yapılır?" sorularını yanıtlayarak başladı. Bu başlangıç, katılımcıların BES konusundaki finansal bilinçlerini artırmak ve doğru yatırım seçenekleri hakkında daha bilinçli kararlar alabilmeleri için kritik bilgilerle doluydu.
BES’te fon seçimi nasıl olmalı? Geçmiş performans önemli mi?
BES’te fon seçerken dikkat edilmesi gerekenler İlknur Altıntaş tarafından şöyle değerlendiriliyor;
“Kesinlikle aslında geçmiş bir gösterge olmakla beraber, geleceğe de her zaman ışık tutmayabiliyor. Çünkü günümüzde çok fazla ve farklı değişkenler de var. Haliyle fonların hareketlerini de tahmin etmek sadece geçmiş hareketlere bakarak pek mümkün değil. Bu nedenle bunu takip etmek için yapabilecekleri en iyi şey emeklilik şirketlerinin çalıştığı portföy yönetim şirketleri tarafından yayınlanan ana yorumları takip etmek yani yatırım danışmanlığı bültenlerini takip etmek olacaktır.”
BES fon değişikliği kaç günde sonuçlanır?
Uzun yıllardır Anadolu Hayat Emeklilik ile çalışan İlknur Altuntaş bireysel emeklilik sisteminde fon değişikliği konusunda çok merak edilen bir soruya yanıt veriyor;
“Tamamen sizin şu an hesabınızda sahip olduğunuz fonların alım satım valörleriyle ilgilidir. Bu süreç açıkçası bazı fonlarda T+1 olarak bazı fonlarda T+2 ya da T+3 olarak uygulanır. Bu şu demek, siz fon satım talimatı verdikten sonra eğer satım günü 3 gün sonra ise 3 gün sonra nakden gerçekleşmiş olur. Mesela Anadolu Hayat Emeklilik’te çift seans uygulaması var ve öğlen 11’e kadar vermiş olduğunuz fon dağılım değişiklik talimatları o günün kapanış fiyatı üzerinden satılır. Fakat 11’den sonra vermiş olduğunuz fon satım talimatları ertesi iş gününün kapanış fiyatını bekler.”
BES’ten ayrılma ve BES'te şirket değişim süresi nedir?
“10 iş günüdür. 10 iş günü içerisinde aktarmanız gerçekleşir. Ayrılmalarda ise maksimum 20 iş günü içinde emeklilik şirketi size ödemenizi gerçekleştirmek zorundadır.”
Hangi bireysel emeklilik şirketi seçilmeli?
TSK’da görev alan bir dinleyicimizin sorduğu soruya İlknur Altıntaş'ın yanıtı şu şekilde oldu;
“Bireysel emeklilik şirketlerinin arasındaki fark, size sunduğu hizmet ve bu hizmetlerin getirisidir aslında. Ayrıca bizim de TSK mensupları için sunmuş olduğumuz özel bireysel emeklilik planları var ve bu planlar kapsamında ferdi olarak sisteme dahil olan katılımcılardan daha avantajlı şekilde sürece başlayarak devam edebiliyorsunuz.”
BES katkı payları kısıtlanabilir mi?
“Bireysel emeklilik sisteminde katkı payları her yıl ocak ayında Kasım sonu uçtan uca TÜFE oranına göre otomatik olarak artar. Hâliyle bu sınırın altında maalesef inemezsiniz. Sadece şöyle bir durum vardır, eğer size yapılan artış dahil olduğunuz plan özelinde hala yüksekse, yani asgari yatırım tutarının üzerindeyse katkı payınızı asgari tutara kadar düşürebilmeniz mümkün…”
BES'e ara vermek ya da dondurmak
Oldukça merak edilen bu soruya İlknur Altıntaş şu şekilde cevap verdi;
Şöyle bireysel emeklilik şirketleri sisteme girdikleri tarihten sonra ilk 5 yıl boyunca katılımcılardan bazı giderler alabiliyor. Bunlar arasında giriş aidatı, yönetim gider kesintisi ve fon toplam gider kesintisi gibi ödemeler sayılabilir.
Eğer katılımcı bireysel emeklilik sistemine 3 aydan fazla ara verirse aylık asgari brüt ücretinin %8.5’u kadar ek bir yönetim gider kesintisi alınıyor. Tabii bu kesintiler plan üzerinde değişebiliyor. Şirketler planı üzerinde bunu uygulamayabilirler de ama mutlaka dinleyicilerimiz şunu bilsinler ki 3 aydan fazla ara verme durumunda çoğunlukla ekstra bir yönetim gider kesintisi ödenir.
Ha bu şu demek değildir, ara veremem mi? Hayır, tabii ki her zaman verebilirler, diledikleri kadar da ara verebilirler. Örneğin birisi bir yıl ara vermek istedi. Sonrasında katılımcı bir yıl sonra başlamak zorunda da değil ve bu süreyi isterse uzatabilir. Aynı zamanda tekrar başladığı zaman ödemediği katkı paylarını ödemek zorunda da değil ama öderse kesinlikle devlet katkısı alacağı için ve birikimi büyüyeceği için ödemesi faydalıdır.
Monay Sohbetleri'ne Nasıl Katılabilirim?
Monay mobil uygulamasının sohbet alanından katılım linki mesaj olarak telefonunuza gönderilecek. Henüz Monay cep telefonu uygulamasını indirmediyseniz, App Store ve Play Store'dan Monay'ı cep telefonunuza ücretsiz olarak indirebilir; toplantı günlerinde uygulamadan gönderilen katılım linkine tıklayarak toplantıya katılabilirsiniz. Her hafta gerçekleşen Monay Sohbetleri'ne konuk olan alanında deneyimli ve yetkin konuklara, konuyla ilgili tüm sorularınızı iletebilir ve merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
MONAY MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN