Her hafta uzman isimlerin katılımıyla gerçekleşen Monay Sohbetleri’nde bu hafta Finansal Okuryazarlık Girişimcisi ve Monay’ın kurucusu Özlem Denizmen ile borçları konuştuk. Sizler için sohbetin önemli detaylarını derledik.
 
 
Birikim, yatırım ve borç kapama konularında kullanıcılarını bilinçlendiren Monay, haftalık olarak alanında uzman konukların katılımıyla gerçekleşen Monay Sohbetleri ile katılımcılarının sorularını yanıtlamaya devam ediyor.

Monay Sohbetleri’nin son oturumunda Cebinde Mucize Yarat kitabının yazarı, Monay’ın kurucusu iş insanı Özlem Denizmen konuk oldu. Monay’lı katılımcılar borç hakkında sorularını Özlem Denizmen’e yöneltti. Yüksek katılımın olduğu oturumda her borç ödenir mottosuyla borç nasıl alınmalı, nasıl ödenmeli konuları ele alındı.

 

Vazgeçilmeziniz Borç Kapatma Planı!

 
“Eğer bir borcunuz varsa bu borçtan korkmanıza gerek yok, her türlü ödenir ama en önemlisi planlı ve disiplinli olmak. Birçok insan kafasını devekuşları gibi kuma gömüyor bizim ülkemizde ama maalesef borçlar görmezden gelince yok olmuyor. En önemlisi iyi bir plan çıkarmak” diyor.

 

Borç alırken neye dikkat etmeli?

Sohbette ilk akla gelen önemli konulardan biriydi borç alırken nelere dikkat edilmeli konusu. Özlem Denizmen şöyle açıkladı:
 
 “Gelir güvencesi en önemli detaylardan biri, ne demek gelir güvencesi? Sizin düzenli bir geliriniz var ve ne olursa olsun o size gelmeye devam ediyor. Gelir güvencesi olan insnaın borçtan korkmasına gerek yok. Ve ikinci önemli olan da nakit akışıdır, bu da elinize geçen nakitin borçlarınızı ve borçlardan geriye kalan harcamalarınızı karşılıyor olup olmadığıdır.”

 

Borcun temeline inmeli!

Borç neden oluşur? Özlem Denizmen en çok da bu soruyu kendinize sormanızı istiyor.

“Borçların oluşmasının birçok farklı nedeni var. İlki geçim sıkıntısından dolayı olabilir mesela kazandığınız harcamalarınızı aşıyordur, şu anki ekonomide çok sık görülen bir durum bu. İkinci olarak da yaşam stilinizden dolayı fazla para harcıyor olabilirsiniz. Burada da gözden geçirmeniz gereken taraflar olabilir, eğer bir şey alıyorsanız her seferinde bu bir istek mi yoksa ihtiyaç diye sormanız çok önemli. Üçüncü beklenmedik durumlar için oluşan borçlardır, bunlardan kaçış yoktur genellikle. Örneğin sağlık sorununuz çıkmıştır ya da işten çıkarılmışsınızdır. Bu gibi durumlar için her zaman kenarda bir döner sermayeniz olması önemli. Dördüncü olarak da yatırım amaçlı yapılan borçlar ki bu borçlar da eğer planlı yapılmadıysa ve üzerine düşünmeden yapılan bir yatırımla alınan borçlarsa sizi zora sokabilir.”

 

Borçlar konusunda Özlem Denizmen’den bazı faydalı öneriler;

Her borç ödenir, her borcu getirin bana size söyleyeyim. Ama ilk başta borçtan korkmamayı öğrenmek ve borcu kabullenerek plan yapmak gerekiyor. Borçla yüzleşmek aslında en önemli adım denebilir. “
 
“Önemli olan gerçekten bir şekilde borçları ödemeye bir yerden başlamak. Ne kadar olursa olsun, üzerinizde şu an 200 lira mı var? Yine de ödeyin borcunuzu bir kısmı kapansın. Çünkü borçların yüzde 95’i psikolojiktir ve sizi içeriden tüketirler. Küçük adımlarla başlamak, belki ilk başta daha küçük miktardaki borçlarınızı kapatmak sizi ferahlatabilir. Böylece daha büyükleri için de cesaret toplamış olursunuz. “

 

Farklı farklı bir sürü kişiye borcumuz var, nasıl ödenir?

Özlem Denizmen ödenemeyecek borç olduğuna inanmıyor ve şunlara değiniyor; “Borçları aldığınız yerlerle tek tek konuşun, abinizden mi aldınız? Konuşun 3-4 aya bölün, beyaz eşyalar için de mağazayla konuşun hepsini uzun vadede ödenir şekle sokun. Minik planlamalarla ve küçük adımlarla ödenmeyecek borç yoktur. Ölçmediğiniz şeyi de yönetemezsiniz o yüzden bütçe yönetimi de şart. Yazmayı unutmayın, ne geliyor ne gidiyor hepsini yazın.”

 

 
Özlem Denizmen Kimdir?

Özlem Denizmen, 26 Ağustos 1970'te İstanbul, Türkiye'de doğdu. Cornell Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra, MIT Sloan School of Management'ta MBA derecesini aldı. Ayrıca, Stanford Üniversitesi'nde Etkileme Teknikleri, GE Crotonville Merkezinde Liderlik, ve Harvard Business School'da İleri Seviye Yönetim programlarını tamamladı. Özlem Denizmen evli ve iki çocuğa sahiptir.
 
Finansal planlama alanında kariyerine başlayan Denizmen, 1994 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde Merrill Lynch Yatırım Bankası'nda Finansal Analist olarak çalışmaya başladı. Türkiye'ye dönerek Garanti Yatırım'da çalıştı ve 2000 yılından itibaren Doğuş Grubu'nda Bütçe Planlama ve Strateji Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır. Grup içerisinde ayrıca iş geliştirme ve yatırımcı ilişkileri üzerine çeşitli görevlerde bulundu. Şu anda Doğuş Holding Strateji Bölüm Başkanı ve Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır. Bunun yanı sıra, Para Durumu ve Monay'ın kurucusu, “Cebinde Mucize Yarat” ve “Kartında Mucize Yarat” kitaplarının yazarıdır.

 

Monay Sohbetleri'ne Nasıl Katılabilirim?

Monay mobil uygulamasının sohbet alanından katılım linki mesaj olarak telefonunuza gönderilecek. Henüz Monay cep telefonu uygulamasını indirmediyseniz, App Store ve Play Store'dan Monay'ı cep telefonunuza ücretsiz olarak indirebilir; toplantı günlerinde uygulamadan gönderilen katılım linkine tıklayarak toplantıya katılabilirsiniz. Her hafta gerçekleşen Monay Sohbetleri'ne konuk olan alanında deneyimli ve yetkin konuklara, konuyla ilgili tüm sorularınızı iletebilir ve merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

MONAY MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

Paylaş: