Monay Sohbetleri bu hafta paranızı koruma ve değerlendirme konusunda Monaylılar uzman görüşleri ışığında sorularını soruyor ve yeni bilgiler alıyor. Bu oturumumuzda Dinamik Yatırım Satış ve İş Geliştirme Birim Yöneticisi olan ve hisse senetleri ve vadeli işlemler konusunda uzun yıllar boyu çalışmalar yürütmüş Ömür Ertiryaki ile birlikteydik. Monaylılar enflasyona karşı paralarını nasıl değer kaybetmeden koruyabilirler, hisse senetlerinden halka arza birçok konunun konuşulduğu bu toplantı ile katılımcıların sorunlarına çözümler arandı.
 
İşte, "Hangi hisse senetlerini almalı?" "Halka arzlar güvenli mi?" gibi birçok sorunun yanıtlandığı sohbetimizden önemli detaylar…

Yatırımcılar halka arzlara girmeli mi?

Halka arzlar konusunda Ömür Ertiryaki sadece küçük hedefleri olan yatırımcılar için -mesela öğrenciler için- her halka arza katılabileceklerini söyledi fakat “Uzun vadeli yatırım yapayım ortak olayım derdindelerse işin içine biraz daha girip izahnameleri okuyabilirler, şirket kar ediyor mu uzun vadede ona baksınlar. Son 3 senede bir şirketin kar etmiş olması gerekiyor.”  diye devam etti.

Orta vadeli programın borsaya etkisi ne olur?

Yeni açıklanan orta vadeli program aslında herkesin merak ettiği bir konu. Bu programın borsaya olan etkisi nasıl olduğu ve olacağı şöyle yanıtlandı:
 
“Hükümetimizin son 2 senedir yaptıklarının aslında bir reddi oldu bu program, yani şimdi tam tersi yapılmaya çalışılıyor. Şimdilik borsa bunu olumlu karşıladı. Sağlık sektörünün, inşaat sektörünün destekleneceği söyleniyor. Borsa için mantıklı fakat uzun vadede başarılı olabilecek mi biz de bilemiyoruz.”

Faiz artırımları hakkında ne düşünüyorsunuz?

“Enflasyon yine yüksek ve insanlar yine faizden enflasyon kadar para kazanamadıkları için alternatif yatırım araçlarına yönlenmek zorundalar. Faiz arttırmasaydık belki de şu an dolar 35-40’larda seyredebilirdi. Ben yine gelecekte de zaman zaman da olsa böyle faiz artırımları olmasını bekliyorum dedi.”  şeklinde yanıtlandı.

Şu anda portföyde hisse senedinin ağırlığı ne kadar olmalı?

Ömür Ertiryaki yatırımcının bir nebze bilgili ve profesyonel davranması gerektiğini söyledi. Finansal okuryazarlığın önemine dikkat çekerek “Piyasalar konusunda bilgili olmalısınız. Hisse senetleri ile ilgili de araştırma yaparak bilginizi arttırmanız lazım. Ben orta vadeli planda yer alan şirketleri tavsiye edebilirim. İhracat yapan şirketler, çimento şirketleri bu dönemde yükselişte olacak mevcut durumdan dolayı. Hisse senetleri konusunda bilgimiz yoksa ve kendimiz seçemiyorsak eğer, yatırım fonları ile yolumuza devam edebiliriz.”  önerisinde bulundu.

Bir şirkete yatırım yaparken neye bakılmalı? Hangi halka arzlardan uzak durulmalı?

 
“Bir şirketin ilk önce para kazanıp kazanmadığına bakmanız gerekiyor, sonrasında bilançosuna bakarsınız. Dövizle borcu var mı mesela. Para kazanan her şirkete yatırım yapabilirsiniz ama ben sağlam ve köklü şirketlere yatırım yapmanızı öneririm.”
 
Sonrasında Ömür Ertiryaki halka arzlar konusunda şöyle konuştu:
 
“Halka arzlar zaten çok küçük yatırımlar olduğu için alırken uzun uzun düşünmenize gerek yok. Fakat sürekli de tavan beklemeyin. Akıllı yatırımcı mantıklı yerde de çıkmasını bilmeli çünkü sonrasında bunun tabanı da var. Boşu boşuna para kaybetmeyin.”
 
“Bir insanın yapabileceği en iyi yatırım finansal okuryazarlığını arttırmasıdır.”

TL’deki para borsaya girmeden nasıl korunur?

Seyircilerimizden gelen ve oldukça önemli olan bu soru Ömür Ertiryaki tarafından bu şekilde cevaplandı:
 
“Borsaya girmeye hazır hissetmeyenler, ilk önce finansal okuryazarlığını arttırmalı. Bu yolda da profesyonellerden destek almanızı tavsiye ederim. Birçok aracı kurumun ücretsiz eğitimleri var. Yatırım fonlarının TL fonları var onlara yönelebilirsiniz, az getirisi olsa da risksiz bir yatırımdır. “

Peki, borsa sıfırdan nasıl öğrenilir?

Sohbetin dikkat çeken ve yeni başlayan yatırımcılar için oldukça önemli bir soruydu “borsa nasıl sıfırdan öğrenilir” sorusu. 20 yaşındaki bir gençten gelen bu soru şöyle yanıtlandı:
 
“20 yaşında olsam bankaların ve aracı kurumların ücretsiz eğitimlerinden kesinlikle faydalanırdım. Birçok şirket “zoom” üzerinden eğitimler veriyor ve borsa konusunda birçok kitap var bunlara kesinlikle bakın. Fakat en önemlisi başkasının dediğiyle bir yatırıma girmemektir. Alın teri denen bir şey var, para kolay kazanılmıyor.”

Ömür Ertiryaki Kimdir?

Ömür Ertiryaki, Ankara'da 1977 yılında doğmuştur. Lisans eğitimini 1999 yılında Ankara Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden başarıyla tamamlamıştır. 2003 yılında ise Yeditepe Üniversitesi'nde MBA yüksek lisans eğitimini başarıyla tamamlamıştır.
 
Kariyerine 2000 yılında Acar Menkul Değerler A.Ş. bünyesinde Müşteri Temsilcisi olarak adım atmış, daha sonra Şef Dealer ve çeşitli pozisyonlarda görev almıştır. SPL Düzey 2 ve Türev Araçlar sertifikalarına sahip olan Ömür Ertiryaki, şu an Dinamik Yatırım Satış ve İş Geliştirme Birim Yöneticisi olarak görev almaktadır.

 

Monay Sohbetleri'ne Nasıl Katılabilirim?

Monay mobil uygulamasının sohbet alanından katılım linki mesaj olarak telefonunuza gönderilecek. Henüz Monay cep telefonu uygulamasını indirmediyseniz, App Store ve Play Store'dan Monay'ı cep telefonunuza ücretsiz olarak indirebilir; toplantı günlerinde uygulamadan gönderilen katılım linkine tıklayarak toplantıya katılabilirsiniz. Her hafta gerçekleşen Monay Sohbetleri'ne konuk olan alanında deneyimli ve yetkin konuklara, konuyla ilgili tüm sorularınızı iletebilir ve merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

MONAY MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

 

 

 


 
 

Paylaş: