Para biriktirme ve birikimleri yatırıma dönüştürme konusunda kullanıcılarına önemli hatırlatmalar yapan Monay, ''Monay Sohbetleri''nde yatırım konusunu her perspektiften çeşitli örneklerle ve uzman görüşü ışığında, derinlemesine incelemeye devam ediyor. Her hafta gerçekleşen ''Monay Sohbetleri"nin son online oturumuna Döviz, Ekonomi ve Yatırım Uzmanı Prof. Dr. Emre Alkin konuk oldu ve Monaylılara enflasyon döneminde paralarınon değerini korumak için yaptıkları yatırımlarda nelere dikkat etmeleri gerektiğine ilişkin kritik bilgiler verdi.

Enflasyon sürecinde yatırımla ilgili kararların nasıl alınması gerektiğine ilişkin önemli bilgiler ve tüyolar, online Monay Sohbetleri toplantısında konuşuldu. Gayrimenkul yatırımından dövize, portföy çeşitliliğinden fayda- mutluluk ilişkisine varana kadar birçok konunun konuşulduğu toplantıda Alkin, kişisel hikayelerinden örnekler paylaştı.

 

İşte, ‘’Enflasyonda gayrimenkul alınır mı?’’,  ‘’Döviz neden yükseliyor?‘’ sorularının da yanıtlandığı oturumun detayları…

 

Kâr cepte güzeldir!

 

Yatırımla ilgili önerilerine başlarken ''Kâr cepte güzeldir. Kârın ne olduğunu tarif edeyim; malı satın alırken kazanırsınız, satarken değil. Fiyatı yükseldiği zaman satacak kadar malınız, fiyatı düştüğü zaman satın alacak kadar paranız hep bir kenarda duracak.'' diyen Alkin, portföyün tamamını bir yatırım aracına koymamak gerektiğini vurguladı.

Çalışan kadınlara yönelik ''Hayat çok zor. İki tane şeyi yapmayın: Birincisi paranızın tamamını gidip bir yere yatırmayın. Çünkü büyütemiyorsunuz. İkincisi, arkadaşlarınıza sakın unutamayacağınız kadar borç vermeyin. Çok net diyorum, parayı kaptırırsınız.'' önerisinde bulundu.

 

Enflasyonda gayrimenkul alınır mı?

 

Monaylılardan gelen ''Bundan sonra gayrimenkul alınır mı?'' sorusu şöyle yanıtlandı:

''İçinde oturacağınız eve para helal hoş olsun, o sizin mutluluğunuz. Ama 'İçinde oturduğum evin haricinde bilmem ne evin, bilmem ne projesinde almak istiyorum' diyorsanız satın almak istediğiniz mülkü çok dikkatli biçimde kontrol edin. Para kolay kazanılmıyor, istişare kutsaldır.''

 

''Defalarca soruluyor: En iyi gayrimenkul yatırımı ne?''


''Söylüyorum: Önünden stabilize yol geçen imarlı çiftlik arazisi! Stabilize yol diyorum, asfalt yol geçerse üç beş kat fazla oluyor. Nerede bulursanız bulun, bunlar para edecek.'' şeklinde yanıtlandı.

Alkin yanıtının devamında ''Yatırımınızı yaparken parasal faktörlere değil, iklim faktörlerine de bakmanız gerekir. Özellikle deprem artık bir risktir. Önceden şoktu, artık risk oldu. Dolayısıyla bütün yatırımlarınızı buna göre yapacaksınız.'' uyarısında bulundu.

 

Döviz neden yükseliyor?
 


''Türkiye üretmek için ithalat yapmak mecburiyetinde. %90'ı hammadde -ara malı- yatırımları olunca yapısal olarak Türkiye üretmek için ithal etmek zorunda. Hal böyleyken Türkiye ürettikçe cari açık veriyor.''

 

Emre Alkin'in tüm içtenliğiyle soruları yanıtladığı toplantının sonuna doğru şu açıklamalar dikkat çekti:

''Dünyada, evrende hiçbir şey kesin değil. Benden size bir tavsiye, 10 tane kararınızdan 7'si tutmaya başlamışsa doğru yoldasınız! Ama tam vardınız değil, doğru yoldasınız... Elinize bir kâğıt alın, yanlış ya da doğru aldığınız kararları kenara not edin ve o kararların sonucunda zararlar ya da kârlar neden oluştu, bunu da not edin. Para kazanmak zanaattir, önemli bir zanaattir!''

Son ifade ise yatırım ile ilgili genel bir kılavuz niteliğindeydi:

''İktisatın temel kavramında fayda varsa faydanın içinde de mutlaka mutluluk var! Mutlu olmadığınız şeyi niye yapıyorsunuz, mutlu olmadığınız şeyi niye satın alıyorsunuz? Fayda görmediğiniz işe niye yatırım yapıyorsunuz? Bu soruları mutlaka sormak lazım.'' 

 

Emre Alkin Kimdir?

Emre Alkin, 1969 yılında İstanbul'da Çerkes ve Gürcü kökenli bir ailede dünyaya geldi. İlk eğitimini Işık İlkokulu'nda aldıktan sonra 1987'de Saint-Michel Lisesi'nden mezun oldu. 1991'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden İngilizce İktisat Bölümü'nden diploma aldı ve aynı kurumda yüksek lisans (1993) ve doktora (1996) çalışmalarını tamamladı. 1997 yılında doçentliğe, 2002'de ise profesörlüğe yükseldi.

Kariyeri boyunca İMKB Başkan Danışmanı, TİM Genel Sekreteri ve Vergi Konseyi Üyesi gibi görevlerde bulundu. Çukurova, Doğan, Anadolu ve Altınbaş Holdinglerde çeşitli pozisyonlarda çalıştı. Ekonomi üzerine yazılarıyla tanınan Alkin, birçok gazetede köşe yazarlığı yaptı ve TV8, SkyTürk, A Haber, CnnTürk, TRT Haber, TV100 gibi televizyon kanallarında ekonomi yorumlarını paylaştı.

İstanbul Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi ve Altınbaş Üniversitesi'nde çeşitli akademik görevlerde bulunduktan sonra 2022'de İstanbul Topkapı Üniversitesi'nin rektörlük koltuğuna oturdu.

 

Monay Sohbetleri'ne Nasıl Katılabilirim?


Monay mobil uygulamasının sohbet alanından katılım linki mesaj olarak telefonunuza gönderilecek. Henüz Monay cep telefonu uygulamasını indirmediyseniz, App Store ve Play Store'dan Monay'ı cep telefonunuza ücretsiz olarak indirebilir; toplantı günlerinde uygulamadan gönderilen katılım linkine tıklayarak toplantıya katılabilirsiniz. Her hafta gerçekleşen Monay Sohbetleri'ne konuk olan alanında deneyimli ve yetkin konuklara, konuyla ilgili tüm sorularınızı iletebilir ve merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

MONAY MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN


 

Paylaş: