Para biriktirme ve birikimleri yatırıma dönüştürme konusunda kullanıcılarına önemli hatırlatmalar yapan Monay, ''Monay Sohbetleri''nde yatırım konusunu her perspektiften çeşitli örneklerle ve uzman görüşü ışığında, derinlemesine incelemeye devam ediyor. Her hafta gerçekleşen ''Monay Sohbetleri"nin son online oturumuna Biyolog ve Sinirbilim Uzmanı Prof. Dr. Sinan Canan konuk oldu.


Bireylerin finansal ayarları ve kararlarına ilişkin önemli bilgiler ve tüyolar, online Monay Sohbetleri toplantısında konuşuldu. Stres yönetiminden rutin ve ritüel ilişkisine kadar birçok konunun konuşulduğu toplantıda Canan, Monaylılarla kendi hayatından anılar da paylaştı.


 
İşte oturumun detayları…


 
Sohbete, insanların diğer canlılardan ayrılan özelliklerinden bahsederek ‘’Stres modern insanı öldüren en büyük sebep, stresimizi yönetmeyi ve azaltmayı, bu durumu kontrol etmeyi öğrenmeliyiz. Zayıf ve çıplak bir bedene sahip biçimde dünyaya gelen tek canlı olarak dünyayı değiştirmek zorundayız.’’ şeklinde giriş yapan Canan sözlerine şöyle devam etti:
 
‘’İnsan hayatta kalmaya çalışan bir organizma. Bütün organizmalar gibi temel ayarı survivor ayarı. Hayatta kalmaya çalışıyor. Çünkü ne olacağı belli olmayan bir dünyada yaşamış atalarımız…. Dolayısıyla bütün ayarlarımız buna göre yapılmış. Eğer elinizde alışveriş listesi yoksa ve parasal da bir sıkıntınız yoksa; o anda kredi kartınızın limitleri müsaitse her zaman ama her zaman marketten ihtiyacınızdan daha fazla ürün alarak çıkarsınız! Bu kaçınılmaz bir şeydir. Birçok insan da kendine kızar marketten çıktıktan sonra. Yani ‘’Niye bunu aldık?’’ diye… Bunu niye yaptığımızı çoğu zaman bilmeyiz ama çok temel bir nedeni vardır. Biz alışveriş yaparken kararlarımızı veren kısım eğitim gören, okuyan, yazan rasyonel beynimiz değildir. Bunu nöropazarlama araştırmalarından çok iyi biliyoruz; kararlarımızı alan, günlük davranışlarımızı yönlendiren kısım sürüngen beyin diye de tabir edilen bir bölümdür. Burası diğer bütün canlılarla paylaştığımız bilinç dışı bir beyin sistemidir ve şöyle çalışır: doğada gezerken mesela yiyecek bir şey gördüğünde al onu, ye, at cebine, yanına al! Çünkü doğada yemek bulduğun yerde bir daha yemek bulma şansın yoktur, o bir bonustur, bir hediyedir. Onu alman lazım, tabiatta böyle. ‘Ya bunu almayayım da öbürünü alayım’ diye atlayıp geçebileceğiniz bir sistem yoktur!’’
 

 
İnsanın çok da isabetli gündelik kararlar alamayan bir varlık olduğunu vurgulayan Canan, özellikle parasal harcamalar yaparken ve tüketirken irrasyonel yani akıl dışı davranışların bireyi her zaman zapturapt altına alabileceğinin unutulmaması gerektiğine dikkat çekti.
 


 
‘’İşte böyle durumlar için bilgiler var, yöntemler var, Monay gibi uygulamalar var!’’

 


Sohbetin bir bölümünde, insan zihninin komplike yapısından bahsedildi. ‘’Sayılarla ilgili bir gerçek var. Paraları, gelir gideri bir şeyleri yönetmemiz gerekiyor ve bunun için de çok basit bir sistem var aslında. Mesela ben size desem ki 35 milyon liram var… İstanbul'da yaşıyorsanız şöyle düşünürsünüz: Suadiye’den 2-3 ev eder… Bakın ne yaptınız, 35 milyonu hemen ev sayısına bölerek sayabileceğiniz bir aralığa indirgeyip bir şeylere dönüştürmeye çalıştınız. Bizim zihnimiz hayatta böyle çalışıyor, algılayabildiğimiz şeylere bölüyor. Başka arızaları da var zihnimizin, mesela doğada hayatta kalmak için tasarlandığından komplike düşüncelerden ziyade direkt olana meraklıdır. Yani direkt sonuca odaklıdır.’’
 
 
 
İnsanın finansal ayarları ve kararlarının şimdi ne yaptığıyla çok alakalı olduğunu vurgulayan Canan, geleceği bilebilmenin hiçbir yolu olmadığını tekrarladı.
 


Peki ne yapabiliriz? Nasıl öngörü yapıp da hazırlıklı olabiliriz?
 

''Öngörü yapmak pek mümkün değil. Şimdi, şu anda ne yapıyorsanız başınıza o gelir. Bu noktada, tepkiden eyleme dönüşümü sağlayan şey bilinç! İşte, makus talihimizi geliştirmek üzere kolaylaştırıcı yöntemler öğretiyor Monay!''

Sinan Canan, Monay'ın avantajlarına da değindi:
 
‘’Günümüz dünyası ekonomik bir dünya, çok ağır ekonomik koşullar altında yaşıyoruz. Ağır ekonomik beklentilere doğru gidiyoruz. İnsanın burada güvenli bir şekilde yaşayabilmesi ekonomi anlamında bir bilgi, beceri katmanı ilave etmesiyle çok yakından ilişkili. Son derece gereksiz masraflarla kaynaklarımızı çarçur ettiriyorlar, bunun da çok farkındayım. Bu farkındalık için bir şey yapabilmenin yolu kendi alışkanlıklarımızı değiştirmekten geçiyor. Bu sebeple bütün Monay ekibine teşekkürlerimi iletiyorum.
  
 
Sohbetin sonunda Monaylılara egzersiz önerisinde bulunan Canan, daha disiplinli bir Monay kullanıcısı olma sözü verdi.
 
 

Sinan Canan Kimdir?

Sinan Canan 1972 yılında Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji Anabilim Dalı’nda yüksek lisans, aynı kurumun Fizyoloji Anabilim Dalı’nda ise doktora eğitimini tamamladı. 2004-2015 yılları arasında çeşitli üniversitelerin tıp fakültelerinde öğretim üyesi olarak çalıştı. 

2016 yılından beri Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü’nde öğretim üyeliğinin yanı sıra Nöropazarlama Yüksek Lisans Programı Başkanlığı görevlerini sürdürmektedir. 2017 yılında İstanbul’da kurduğu eğitim ve araştırma merkezi Açık Beyin ile nörobilim tabanlı bireysel ve kurumsal eğitim geliştirme çalışmalarını sürdürmektedir. Sinan Canan ayrıca 2019 yılından beri Türkiye Milli Sağlık ve Doğa Bilimleri Derneği (SADE) yönetim kurulu başkanlığını da yürütmektedir.

 

Monay Sohbetleri'ne Nasıl Katılabilirim?


Monay mobil uygulamasının sohbet alanından katılım linki mesaj olarak telefonunuza gönderilecek. Henüz Monay cep telefonu uygulamasını indirmediyseniz, App Store ve Play Store'dan Monay'ı cep telefonunuza ücretsiz olarak indirebilir; toplantı günlerinde uygulamadan gönderilen katılım linkine tıklayarak toplantıya katılabilirsiniz. Her hafta gerçekleşen Monay Sohbetleri'ne konuk olan alanında deneyimli ve yetkin konuklara, konuyla ilgili tüm sorularınızı iletebilir ve merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

MONAY MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

Paylaş: