Birikim yapma ve birikimleri yatırıma dönüştürme konusunda yanınızda olan Monay, her hafta çevrimiçi gerçekleşen Monay Sohbetleri oturumunda yatırım konusunu her perspektiften uzman görüşleri ile gerçekleştiriyor. Sohbetimizde Aytek Olçay, sıfır araba almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken faktörleri, araç piyasasının dengesini sağlayan etkenleri ve fiyatlandırma stratejilerinin nasıl belirlendiğini anlattı. Özellikle aralık ayının araç alımı için nasıl bir fırsat sunabileceğini detaylarıyla ele aldı.

Aytek Olçay'ın pazarlama ve otomotiv sektöründeki bilgi ve deneyimleri ile bu hafta Monay Sohbetleri'nde katılımcılara değerli bilgiler sundu. "Sıfır araba almak için aralık ayını bekleme miyim?", "Piyasayı dengeleyici unsur nedir?", ve "Olağanüstü fiyatlamalar neye göre yapılıyor? Gibi soruları cevaplandırdı.

Sıfır araba almak istiyorum. Elimdeki aracı satmak için en uygun zaman ne zamandır?

Sıfır araba almak istiyorsak ve bu şartlar oluştuysa, yani ihtiyacımız varsa ikinci el aracımızı bugün satmamız en mantıklısı olur. Örnek veriyorum, önümüzdeki ay bu aracı alacaksanız ya da 2 ay sonra gelecek bir araçsa elinizdeki ikinci el araç şu anda satmak bu enflasyonist ortamda çok mantıklı olmayabilir. Aracı satacağım ve farklı bir yatırım unsurunda değerlendireceğim ve sonra yeni araç satın alacağım derseniz o başka bir konu tabikii.

Sıfır araba almak için aralık ayını beklemeli miyim?

Aralık ayında fiyatlarda ve rekabet ortamında farklılaşma olabilir bu sene için. Geçen sene aynı şeyi söylemezdim ama bu sene daha farklı. Otomotiv sektöründe son 2 buçuk senedir pek rekabetçi bir ortam yoktu. Yani müşteri geliyordu, bir araç soruyordu, bulduğunda alıyordu. Ama bugün o rekabet bir anda tekrar başladı. Rekabetin vazgeçilmez unsurlarından bir tanesi de fiyatlar o yüzden ben bazı kampanyalar olabileceğini düşünüyorum…

 
Piyasayı dengeleyici unsur nedir ve olağanüstü fiyatlamalar neye göre yapılıyor?

Birlikte piyasayı dengeleyen ve çeşitli regülasyonlarla anormallikleri normalleştirmeye çalışan bir kurum var. Ticaret Bakanlığı’nın hem ikinci el hem sıfır araç fiyatlarını dengelemek için aldığı önlemler zaten bir süredir yürürlükte. Burada 6.000 km 6 ay konusu da bunlardan bir tanesi. Bununla ilgili ciddi denetimler de yapıyorlar.
 
Arz olduğu noktada hem sıfır tarafındaki fiyatlandırmada hem de ikinci el piyasasında olması gerektiği şekilde dengelenmiş bir pazar seyri görüyoruz.

Araçlarda yakın zamanda masraf düzenlemesinin yapılabileceğini düşünüyor musunuz?

Hep gündemde olan bir konu bu. Tamamen kendi görüşüm fakat böyle bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu veya yapılmakla ilgili bir düşünce olduğunu ben şahsen düşünmüyorum ama yanılabilirim tabii.

   

Monay Sohbetleri'ne Nasıl Katılabilirim?

Monay mobil uygulamasının sohbet alanından katılım linki mesaj olarak telefonunuza gönderilecek. Henüz Monay cep telefonu uygulamasını indirmediyseniz, App Store ve Play Store'dan Monay'ı cep telefonunuza ücretsiz olarak indirebilir; toplantı günlerinde uygulamadan gönderilen katılım linkine tıklayarak toplantıya katılabilirsiniz. Her hafta gerçekleşen Monay Sohbetleri'ne konuk olan alanında deneyimli ve yetkin konuklara, konuyla ilgili tüm sorularınızı iletebilir ve merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

MONAY MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

Paylaş: