Pasif Gelir Nedir?


Pasif gelir, sürekli bir çalışma veya doğrudan zaman yatırımı gerektirmeden elde edilen, paranızın sizin için çalıştığı ve düzenli olarak gelir sağladığı bir finansal modeldir. Pasif gelirin kazanıldığı çeşitli kaynaklar bulunmaktadır. Pasif gelir, finansal özgürlüğe ulaşmanın sık tercih edilen yollarındandır çünkü aktif çalışma veya zamana bağlı işlerle kısıtlanma olmadan gelir elde etme olanağı sağlar.
 

Pasif Gelirin Avantajları Nelerdir?


Pasif gelirin birçok avantajı vardır. Pasif gelirin avantajları arasında en önemli görülen bireyi finansal özgürlüğe kavuşturuyor olmasıdır. Zamana ve mekâna bağlı kalmadan, sürekli çalışma olmadan kazanç elde etmek büyük bir fırsattır. Ayrıca pasif gelir, mali anlamda gelecek güvencesi sağlamaktadır. Pasif gelirler risk içerebilirler fakat riskli yatırımlardan uzakta konumlandırılmış her türlü pasif gelir kaynağı bu güvenceyi desteklemektedir.
 
 

Pasif Gelir Nasıl Kazanılır?
 

Pasif gelir elde etmenin temel amacı para kazanmak için harcanan efor ve emeğin azaltılmasıdır. Pasif gelir ve ek gelir kavramları birbiriyle karıştırılmaktadır. Oysa her ikisi de gelir yöntemlerinin farklı çeşitleridir. Ek gelir, aktif bir gelir çeşididir. Pasif gelirde ise minimum efor düzeyiyle düzenli gelir elde edilir. Pasif gelir kazanmanın birçok çeşidi vardır. Pasif gelir kazanmayı hedefleyen birey kendine en uygun olanı seçmelidir. Alanında uzman kişilerle görüşüp destek alabilir, pasif gelir kazanma yöntemleriyle ilgili makaleler ve kitaplar okuyabilirler. Böylece konu hakkında bilgi edinerek nasıl ilerlemeleri gerektiğini de netleştirmiş olurlar.
 

pasif gelir

Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?


Son yıllarda sıklıkla merak edilen konular arasında olan pasif gelir kaynakları çeşitlilik göstermektedir. Bu çeşitler temelde, mal varlığı üzerinden elde edilen pasif gelir ve yetenek üzerinden elde edilen pasif gelir olmak üzere iki kategori üzerinden ilerler. Yaygın kullanılan pasif gelir kaynaklarından birkaçı şunlardır:

 

  • Kira gelirleri: Ev, arazi, iş yeri veya araç gibi varlıkların kiraya verilmesi ile elde edilen düzenli kira geliridir.

 

  • Royalty gelirleri: Patentler ya da telif hakları gibi fikri mülkiyet haklarından kaynaklanan gelirdir.

 

  • Yatırım gelirleri: Hisse senetleri, gayrimenkul veya yatırım fonları gibi finansal araçlara yatırım yapılmasıyla elde edilen gelirdir.

 

  • İnternet tabanlı gelirler: Blog, podcast kanalı veya NFT gibi dijital ürünlerin satıldığı çevrimiçi platformlardan elde edilen gelirdir.

 

Pasif gelir, finansal özgürlüğe ulaşmanın tercih edilen yollarındandır. Bu yazımızda sizlerle pasif gelirin ne olduğunu, nasıl kazanılacağını ve farklı pasif gelir kaynaklarını paylaştık. Şimdi sıra sizde, kendi finansal hedeflerinizi belirleyin, araştırma yapın ve pasif gelir planınızı oluşturun.

Pasif gelir edinme yolculuğumda tek başıma olmak istemiyorum, diyorsanız yolculuğunuza eşlik edecek; yatırım, para yönetimi, harcama alışkanları ve tasarruf gibi konularda yol arkadaşı olan Monay mobil uygulamasını indirebilirsiniz.

Monay uygulamasını APP Store veya Google Play üzerinden ücretsiz indirmek için tıklayın.

Paylaş: