Sera Gazları ve Sera Etkisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Sera etkisi, atmosferdeki gazların güneş ısısını tutmasıdır. Bu sistem dünyayı doğal olarak ısıtan bir mekanizmadır. Sera etkisini tüm detaylarıyla yazımızda ele aldık.
Sera etkisinin ne olduğu ve zararlı olup olmadığı merak ediliyor. Sera etkisi genel düşüncenin aksine, kötü bir etki değildir. Sera etkisi atmosferde yer alan gazların, güneşin ısısını tutmasıyla oluşan ve dünyayı doğal bir şekilde ısıtan etkidir. Güneş ışığı gezegenimizdeki yaşamı sürdürmemiz için son derece önemlidir. Dünyaya ulaşan enerjisinin %30’u uzaya geri yansıtılmaktadır, ancak %70’i atmosferden geçerek yeryüzüne ulaşmaktadır. Bu ısı okyanus, kara ve denizlerce emilerek yeryüzünün ısınmasını sağlar. Bu ısı, kızılötesi şeklinde geri yayılmaktadır. Bu kızılötesi ışıklar bir miktar uzaya yayılır ve çoğunluğu sera gazı olarak adlandırılan atmosferik gazlarca emilerek dünyaya geri yönlendirilir. Böylece dünya daha fazla ısınır.
İnsanlığın varoluşundan beri atmosferde yer aşan sera gazı konsantrasyonu milyonda 200-280 parça arasında yer alıyordu. Fakat geçtiğimiz yüzyılda bu oran 400’ün üzerini çıktı. Bunun en büyük nedenlerinden biri fosil yakıtların kullanımı ve ormanların azalması gibi nedenler yer alıyor. Sera gazları özellikle karbondioksitin daha fazla ısı tutması ve küresel sıcaklıkların yükselmesiyle artıyor. Dünya limit aşım günü hakkındaki yazımızı okumayı unutmayın.
Sera Gazları Nelerdir?
Atmosferdeki ısıyı tutan gazlara sera gazı adı verilmektedir. Sera etkisine neden olan esas gazlar şunlardır:
- Metan gazı
- Azot oksit
- Karbondioksit
- Florlu gazlar
Sera gazları küresel ısınmayı etkilemektedirler ancak etkileri, bazı durumların varlığına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Havadaki gaz miktarına konsantrasyon adı verilir. Sera gazı konsantrasyonları milyonda parça, milyarda ve trilyonda parça olarak ölçülmektedir. Milyonda parça ppm, milyarda parça ppb ve trilyonda parça ppt olarak kısaltılır. Bir gaz için 1 ppm, her 1 milyon hava molekülünde bir molekül olacak şekilde o gazın yer aldığı anlamına gelmektedir.
Bu gazlar, atmosferde binlerce yıl ya da yalnızca birkaç yıl kalabilmektedir. Atmosferde yer alan bazı gazlar, gezegeni diğer gazlara göre daha sıcak hale getirebilmektedir. Sera gazı için atmosferde ortalama ne kadar kalıp ısıyı ne kadar fazla yakaladığını belli eden Küresel Isınma Potansiyeli hesaplamaları yapılmaktadır.
Sera Gazı Salınımı Nasıl Azaltılır?
Sera etkisi sera gazlarıyla meydana gelen etkidir. Sera gazı salınımı azaltmak mümkündür fakat bunu hayata geçirmek oldukça zordur. Ulusal ve yerel düzeyde pek çok uluslararası çalışmalar gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Temiz enerji ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı arttırmak ve fosil yakıtların kullanımını azaltmak gerekir.
Enerji açısından verimli teknolojilerin kullanılması çok önemlidir Karbon yakalama, depolama gibi teknolojilerden daha fazla yararlanmak önemlidir. Ormanlık alanların azalmasını önlemek, daha çok ağaçlandırma yapmak, çevreci taşıt kullanımına da önem vermek gerekir.
Sera gazlarının salınımı önlemek, sadece birkaç ülke ya da şirkete bağlı bir durum değildir. Tüm insanlık el ele vererek bu sorunun oradan kalkması için mücadele etmesi gerekir. Daha fazla teknolojik ürünlerin ortaya çıkması, bu ürünlerin üretimindeki tesislerdeki atıklar, yeni araçların ve toplu taşımaların saldığı egzoz gazları gibi pek çok durum, sera etkisinin artmasına ve küresel anlamda zararların ortaya çıkmasına neden olur. Bunu önlemek iste tüm insanlığın birleşerek bu durumu engellemek adına adımlar atmakla mümkündür.
Monay, harcama zaafları, para yönetimi, birikim yapma gibi konularda içerisinde bulunan yapay zekâsı ve etkileşimli yolculukları ile sana özel bir deneyim sunuyor. Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliği ile ihtiyaçlarını alırken anında kazanabilirsin.