Havanın erken kararması, soğumasıyla birlikte evde geçirdiğimiz vakit artıyor. Haliyle faturalar da yükseliyor. Faturalar geldiğinde ‘Eyvah! Bu ne!  dememek için senin için tasarruf ipuçları hazırladım.

Her alanda tasarruf mümkün, biz yeter ki bu bilinçle hareket edelim.

Su Faturasını Azaltmak İçin

·      Bulaşıkları makineye koymadan önce durulama. Böylece her seferinde yaklaşık 50 litre su tasarruf edersin.

·      Bulaşık makinesini tam dolduğunda çalıştır.

·      Donmuş yiyeceklerin buzu çözülsün diye akan suyun altına tutmak yerine önceden buzdolabından çıkar.

·      Klozete çöp atıp gereksiz yere sifonu kullanma.  Günde 1 kez amacı dışında çekilen sifonun harcadığı su, bulaşık makinesinin kullandığından daha fazla.

·      Çamaşır makinesini haftada 1 kez daha az çalıştırdığında YILDA 9 TON (473 ADET) DAMACANA suyu kurtarabilirsin.

·      5 dakikalık duş sırasında ortalama 60 litre su harcanıyor ve birçoğumuzun duşta geçirdiğin vakit daha uzun. Duş süreni 1 dakika kısalttığında YILDA 4 TON (8.000) ADET 0,5 litrelik pet şişe su tasarrufu sağlarsın.

Elektrik Faturasını Azaltmak İçin

·      İlk olarak evinde kullandığın elektronik eşyalara bir ayda ne kadar kaç para gidiyor hesapla. Sonucu gördüğünde eminim çok şaşıracaksın. Bunun için internetteki hesaplama araçlarından yararlanabilirsin. 

Örnek: 

-       Haftada 5 kez A+ bulaşık makinemi çalıştırıyorum. Bunun aylık faturamdaki karşılığı 16 TL.

-       Günde 1 kez çalıştırdığım kettle ayda 8.75 TL’lik enerji harcıyor.

·      Farkında olmadığın, ‘Gereksizmiş’ dediğin kullanımlarını görerek şimdi tasarrufa geç.

·      Fırının  kapağını her açtığında yüzde 20 enerji kaybolur gider.

·      Buzdolabının içindeki deliklerin önünü kapatma. Daha fazla enerji harcamak zorunda kalır.

·      Çamaşır, bulaşık makineleri sık alınan eşyalar değil. Ancak, A++ ürünler A sınıfı olanlara göre yılda yüzde 40’a yakın tasarruf sağlar. Aklında olsun.  

Doğal Gaz Faturasını Azaltmak İçin 

·      Kombi ve petek bakımına dikkat! Kalorifer petekleri temizlenmediğinde içindeki kirli su daha geç ısınır ve bu yüzden daha fazla enerji harcar. Düzenli kombi ve petek bakımı hem senin hem de cebinin sağlığı için gerekli.

·      Kombiyi sık sık açıp kapama. Evdeyken 20 derecede tut, evden çıkarken de minimum seviyeye getir.

·      Peteklerin önünde büyük eşyalar olmasın ki, ısı rahatça evin içine ulaşsın.

·      Hem evin hem de vücudunun ısısını artırmaya ne dersin? Örneğin tarçın, kırmızı bibere yiyerek, ıhlamur içerek vücut ısını artırabilirsin.

·      Tek kat kazak yerine kat kat giyin, bu seni daha sıcak tutar. Çünkü sıcak hava giysilerin arasında dolaşır ve sıcacık hissedersin.

Cep Telefonu Faturasını Azaltmak İçin 

·      Ay ay ne kadar internet, dakika kullandığına bak. Bir alt tarifeyi, farklı operatörlerin fırsatlarını incele, gerekirse güncelle.

·      Telefonunun internet hızını 4.5G’den 3G’ye geçirerek kullanabilirsin.

·      Şarjını verimli kullan. Konum, bluetooth özelliklerini kullanmıyorsan kapat. Arka planda çalışan uygulamaları kapat ki hem internetini hem de şarjını çekmesin.

Dünyamızın sınırlı kaynaklarını doğru kullanmak bizim geleceğimize borcumuz. Bugün kullanım alışkanlıklarımızı değiştirerek hem sağladığımız tasarrufla cebimizde hem de çevremizde değişim sağlayabiliriz.

Monay tasarruf ipuçları, hedefin için finansal bilgi ve motivasyon mesajlarıyla her zaman yanında… Haydi gel, BAŞLAMAK İÇİN TIKLA!

Paylaş: