Doğayı koruyan ve insan sağlığını destekleyen gıda üretimi ve tüketimine sürdürülebilir gıda denir. Sürdürülebilir gıda ile doğal kaynakların korunması sağlanarak gelecek nesillere temiz su, sağlıklı gıda ve verimli toprak bırakılması amaçlanır.

Kontrolsüz sanayileşme ve plansız nüfus artışı dünyanın kaynakları üzerinde önemli ölçüde bir tehdit oluşturmaktadır. Dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyarın üzerinde olacağı tahmin edilmekle beraber 10 milyar insanın sağlıklı ve güvenilir gıdaya nasıl ulaşacağı önemli tartışmalar arasında yer almaktadır. Gelecek nesillerin sağlıklı gıdaya ulaşması için sürdürülebilirlik bu noktada oldukça önemlidir. Bu kapsamda sürdürülebilir gıda, hızla gelişen ve endüstriyelleşen gıda sektörünün sürdürülebilir ve kapsayıcı bir gelişim modeli olarak evrilmesine olanak sağlar.

Gelecek nesillerin sağlıklı bir hayat sürmesi için sürdürülebilir gıdaya ihtiyaç duyulur. Bugün üretilen sağlıklı ve besleyici gıdaların gelecek nesillere de aynı kalite ile ulaşabilmesi sürdürülebilir gıdayı zorunlu kılar. Gıda üretiminde dengenin sağlanarak gelecek nesillerin ihtiyaçlarından taviz verilmemesi gerektiği bilinci, sürdürülebilir gıdanın temel prensibidir.

Sürdürülebilir Gıda Sistemleri

Sürdürülebilir gıda sistemleri; toplum ve gelecek nesiller için gıda ve beslenme güveliğinin sağlanması, ekonomik ve toplumsal refah için doğal kaynakların korunarak zenginleştirilmesini teşvik eden gıda sistemleridir.

Sürdürülebilir gıda sistemlerine geçiş ile gıdanın üretim, ambalajlanma, taşıma ve tüketim gibi tüm aşamalarda alışılagelmişin dışında bir yaklaşım göstermeyi esas alır. Bu sistem ile çevresel, toplumsal ve sektörel boyutlar üzerinde durulmaktadır. Kamu otoriteleri, sivil toplum akademisyenleri ve özel sektöre kadar bütüncül ve koordineli bir şekilde ilerlemek sürdürülebilir gıda sisteminin olmazsa olmazıdır.

Sürdürülebilir tarım uygulamaları ve gıda dağıtımı, sürdürülebilir beslenme oluşturulması ve gıda atıklarının azaltılması gıda sistemlerinin temeline dayanır. Bu kapsamda ise ham madde kaynakları, tarım uygulamaları, besinlerde bulunan ham maddelerin fazlalığı gibi konularda sürekli değişim ve yeniliği gerektirmektedir. Bu sistem, mevcut gıda ihtiyaçlarının sağlıklı bir şekilde karşılanmasını ve gelecek nesillere minimum seviyede olumsuz etki ile gıda sağlanmasını amaçlar. Yerel üretim ve altyapılarını destekleyen bu sistem besleyici gıdaların herkes için uygun fiyatlı ve erişilebilir olmasını amaç edinmektedir.

Sürdürülebilir Beslenme Nedir?

Sürdürülebilir beslenme; az düzeyde çevresel baskısı ve etkisi olan, uygun maliyetli, ulaşılabilir, güvenilir, eşitlikçi, insan sağlığını ve iyilik halini koruyan beslenme şeklidir. Bu beslenme şekli, bütün insanların en uygun seviyelerde büyümesini ve gelişmesini amaç edinir. Bütüncül bir yaklaşıma sahip olan sürdürülebilir beslenme, gelecekteki tüm bireylerin sosyal, fiziksel, mental iyiliğinin ve işlevselliğinin gelişmesi gibi hedeflere sahiptir. Aynı zamanda beslenmeye bağlı olarak gelişen bulaşıcı olmayan hastalıkların riskini azaltmak, dünya ve biyoçeşitliliğinin korunmasını amaçlar.

Dünyanın korunması, gelecek nesillerin hayatını tehdit altına almamak için kişilerin sürdürülebilir beslenmenin ilkelerine göre beslenme tarzında değişiklikler yapması oldukça önemlidir. Sürdürülebilir beslenmenin ilkelerine bağlı kalarak dünyayı ve gelecek nesilleri korumak mümkündür. Sürdürülebilir beslenmenin ilkeleri ise şunlardır;

  • Yeterli ve dengeli beslenmek
  • Yumurta, süt, et gibi hayvansal kaynaklı proteinler yerine bitkisel proteinler de tüketmek
  • Tam tahıllı gıdaların, baklagillerin, fındık, ceviz ve badem gibi yağlı tohumları daha fazla tüketmek
  • Günde en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketmek
  • Sezonunda avlanmış olan balıkları tercih etmek
  • Sebze ve meyveleri mevsimine göre tüketmek
  • Sağlıklı yaşayabilmek adına ideal kiloya düşmek
  • Beslenme alışkanlıklarının sürdürülebilir olmasına dikkat etmek
  • Ambalaj, poşet ve plastik kullanımını azaltarak geri dönüştürülebilir ürünlerin tüketimine ağırlık vermek
  • Yerel besinleri almaya ve tüketmeye özen göstermek
  • Satın alınan besinleri doğru koşulda saklamak

Dünya üzerindeki kaynakların daha verimli kullanılması ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakabilmek için sürdürülebilir beslenmeyi hayat tarzı haline getirmek oldukça önemlidir.

Finansal okuryazarlığını geliştirirken Monay yanında! Monay, harcama zaafları, para yönetimi, birikim yapma gibi konularda içerisinde bulunan yapay zekâsı ve etkileşimli yolculukları ile sana özel bir deneyim sunuyor. Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliği ile ihtiyaçlarını alırken anında kazanabilirsin.

MONAY UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİRMEK İÇİN TIKLA!

Paylaş:
Monay Uygulamasını İndir