Yaygın olarak kullanılan gig ekonomisi aslında freelancer (serbest çalışan) çalışılan bir iş örneği olarak gösterilebilir. Ülkemizde esnek ekonomi modeli olarak bilinen bu kavram gün geçtikçe adından daha sık bahsettirir hale geldi. Freelancer iş olarak öncelerinde çok bilinmese de artık oldukça popüler şekilde kullanılan iş modellerinden bir tanesidir. Her türlü satış ya da alış işlemlerini rahatlıkla takip edebileceğiniz bu iş modeli sayesinde iş hayatına sayısız katkı sağlamanız mümkün durumdadır.

Gig ekonomisinin açılımı olarak esnek saatler çalışma imkanları sağlayan ev tipi çalışma imkânı veren bir çalışma modeli olarak açıklaması yapılabilmektedir. Müşterilerle görüşmeler sağlanarak rahat bir ortamda kolay iş çözümleri sunabilen bir yapıyı içermektedir. Bu açıdan bakıldığında gig ekonomisi yeni nesil ve ölçekli bir meslek ağı olarak ön plana çıkmaktadır.

Teknolojinin yayılması ve çok kullanımından sonra bu iş modeline yönelim daha fazla olmuş ve çalışan yüzdesinin arttığı görülmüştür. Herkesin daha iyi bir şekilde işleri hallettiği ve daha kısa sürede çözüme kavuştuğu daha belirgin şekilde göz önünde bulunmaktadır. Esnek çalışma saatleri sayesinde herhangi bir çalışma saatine bağlı kalmadan yapılabilmektedir.

Gig ekonomisinde pek çok meslek dalı bulunmaktadır. Bunlar özellikle evden yapılabilecek işler şeklinde karşımıza çıkan mesleklerdir. Bu şekilde pek çok insanın iş bulması daha kolay şekilde olmaktadır. Yapılan işler kişilerin yoğunluklarına ve saatlerinde göre uyum sağlayabilmektedir.

Esnek ekonomi modelinde hem avantajlar hem de dezavantajlar bulunabilmektedir. Avantajları dezavantajlarından daha ön planda bulunduğundan dolayı insanlar dezavantajlı noktalarını fazla önemsememektedir. En büyük dezavantajlarından bir tanesi ise çalışanların fazla sosyal hayatının olmamasıdır. Çalışma hayatında özellikle home ofis (evden çalışma) çalışmalarda sosyal hayatın daha çok kısıtlandığı araştırmalara göre teyit edilmiş bilgiler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gig Ekonomisi Avantajları Nelerdir?

Evden çalışılabilen gig ekonomisi avantajları noktasında pek çok seçenek sunmaktadır. Özellikle farklı alanlarda çalışma imkanları sayesinde pek çok dalda iş imkanı sunar. Bu şekilde birçok insan iş arama sorunundan kurtularak ekonomiye katkı sağlamaktadır. Evde yapılan işlerin çoğunluğu insanların fazla zamanından çalmadan yapılan işlerden oluşur.

Avantajlarından bir diğeri ise insanların sürekli olarak çalışma imkanlarının olmasıdır. Kendi işlerini önemseyerek yapılan işlere duyulan saygıyı çoğaltır. Böylelikle işlerin çoğunluğu kısa zaman içerisinde bitmiş olacaktır. Aylık gelirleri sürekli değişebilmektedir. Bir yandan çok fazla gelir elde ederken bir yandan çok az gelir elde edilebilir. Bu yönü hem avantaj hem de dezavantaj yönü olarak sayılabilmektedir.

Gig Ekonomisi Çalışma Alanları

İş hayatında kullanılan gig ekonomisi çalışma alanları oldukça fazladır. Bunlar özellikle evden çalışılan alanlar olduğundan dolayı pek çok kişinin ilgisini çekmektedir. Çalışma alanları genellikle; online eğitim ve danışmanlık, araç kiralama, ev kiralama, evcil hayvanların bakımı, müşteri hizmetleri, ulaşım için araç vb. kiralama, freelancer işler, E-ticaret ile ilgili konular ve yemek market alışverişi gibi çokça kullanılan alanlar yer almaktadır.

Evden freelance çalışan kişi

Gig Ekonomisi Sektör Örnekleri

Araç kiralama konusunda pek çok site bulunmaktadır. Bu sitelerden birçoğuna başvuru sağlanabilir ve buralarda online şekilde çalışarak kendi istediğiniz düzeyde ücretleri rahatlıkla kazanabilirsiniz. Buradan alığınız gelirler ile kendi sitenizi oluşturmanızda gayet mümkün olacaktır. Araçlarını kiralamak isteyen insanlar ile araç kiralama hizmeti almak isteyenleri birleştirerek siz aracılığı sağlayabilir ve bu alanda yenilikçi bir alan oluşturabilirsiniz.

Ev kiralama ya da konaklamaya uygun yerler konusunda da pek çok seçenek sunulmaktadır. Burada da istenilen üzerine başkasının evlerini kiralayarak komisyon şekilde para kazanabilmeniz mümkün hale gelmektedir.

Evcil hayvan bakımı da oldukça tercih edilen meslek dalları arasında yer almaktadır. Tatile giden ya da hayvanlarına tam bakım sağlayamayan insanların evcil hayvanları ile ilgilenerek sevdiğiniz iş ile para kazanmanız mümkün olacaktır.

E-ticaret sitelerinden ticaretini yapmak istediğiniz ürünleri pazarlayabilir ya da yeni ürünler sipariş verebilirsiniz.

Online eğitim ve danışmanlık en çok ihtiyaç duyulan meslek dalları arasında yer almaktadır. Özellikle insanların dışarı çıkmak istemediği ve evden eğitim ve danışmanlık almak istediği miktar oldukça artmıştır. Bu tip aracı siteler sayesinde çok fazla kişiye ulaşabilir ve bu insanlarla temas sağlayarak para kazanabilirsiniz.

Gig ekonomisi adı altında yapılan bu işler ile para kazanarak gelir elde etmeniz mümkün kılınmaktadır. Bu şekilde hem işlerinizi evden yönetmiş hem de insanlarla iletişime geçerek çevrenizi genişletmiş olacaksınız.

Gig Ekonomisi Neden Önemlidir?

Teknolojinin gelişmesi ile ortaya çıkan akımlardan biri haline gelen gig ekonomisi pek çok kişinin dikkatini çekmektedir. Genel olarak önemli konulardan bir tanesi insanların dilediği saatlerde kendine özgün şekilde çalışmalarıdır. Herkesin kendine özgü çalışma sistemine uyar ve buna göre meslekler edinmesine yardım eder. Bu şekilde kimse çalışma saatlerinde kalıplara uymak zorunda kalmadan saatlerde çalışma imkânı sağlayabilmektedir. Yapılan işlemlerin çoğunluğundan insanların özgün şekilde ortaya çıkardığı sonuçlar görülmektedir.

Meslek dallarından en tercih edilenleri genel olarak hem istenilen kazancı sağlayan hem de saatlere bağlı kalmadan yapılan mesleklerdir. En önemli noktalarından bir tanesi de her iş modelini barındırabilmesidir. Öğretmen olanların bu yöntemi kullanarak öğrencilere ders vermesi oldukça yaygın durumdadır. Gig ekonomisi altında çalışan insanlar bu konuda boyut atlayarak hayallerine daha yakın olmayı hedef almaktadır.

Gig ekonomi modeli her yıl yüzdelik dilimler halinde artmaktadır. Bu artışlar birçok meslek dalında yeni kişilerin olmasında imkan sağlayarak ekonomi modelini daha çok büyütür. Büyümenin sonucunda verim artışları görülür. Bu şekilde oluşan iş modelleri daha fazla tercih edilmeye ve yıllar geçtikçe daha çok tutulmaya olanak sağlamaktadır.

Gig ekonomisi altında bulunan işler sayesinde kişiler özgüven konularında daha iyi bir şekilde ilerlemekte ve yapılan işlerin daha verimli geçtiğine şahit olmaktadırlar. Yapılan her işlem ya da konuşulan her müşteri ile kariyerleri konusunda daime bir adım daha önde olacaklarını fark edeceklerdir.

Gig Ekonomisinde Yapılan Hatalar

Bilindiği üzere online (çevrimiçi) çalışmalarda yapılan hatalar yüzünden birçok kişi büyüyemez gig ekonomisi altında çalışan birçok kişinin de yaptığı hatalar yer almaktadır. Özellikle online çalışma ortamlarında mesajlara sıkça yanıt verilmemesi, işin savsaklanması, geç teslim edilmesi gibi pek çok yanlış görülmektedir. Bu yapılan hatalar hem müşteriye hem de çalışan kişilere zarar vermektedir.

Gig ekonomisi altında yapılan işlerin genel itibari ile hataya daha müsait durumlar yarattığı gözlenmektedir. Hataların çoğunluğu kişinin işine devam etmemesinden ve yeterince ilgilenmemesinden kaynaklı olarak gözlemlenir. Aynı zamanda yapılan işlemlerin çoğunun uzaktan ve ev ortamından olması da çalışanın dikkatini toplayamamasına yol açar.

Müşterilerin isteklerinin yerine getirilmesi ve doğru çalışılması oldukça önemli bir husustur. Yapılan işlemlerin hepsinin notlar halinde alınarak düzenli bir şekilde yazılması gerekmektedir. Mağduriyet durumlarından dolayı müşterilere yardım edilmeli ve sorunları en fazla birkaç saat içerisinde çözülmelidir. Bu şekilde iş hayatına daha kolay alışmakla beraber daha iyi işler çıkarmak mümkün olacaktır.

Monay, harcama zaafları, para yönetimi, birikim yapma gibi konularda içerisinde bulunan yapay zekâsı ve etkileşimli yolculukları ile sana özel bir deneyim sunuyor. Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliği ile ihtiyaçlarını alırken anında kazanabilirsin.

Paylaş:
Monay Uygulamasını İndir