Aslında günlük hayatlarımızda sürdürülebilirlik için birçoğumuz bazı adımlar atıyoruz. Mesela marketlerde poşet kullanmak yerine bez çantalarımızı götürüyoruz ya da sürekli araba kullanmak yerine toplu taşıma araçlarını tercih edebiliyoruz. Ancak hayatımızın bazı kısımlarında özellikle alışveriş yaparken sürdürülebilirliğe yeterince dikkat etmiyor olabiliriz. Yeşil harcama mantalitesi ile aslında bu konuda ustalaşabilmeniz mümkün.

Alexandra Horigan (Neobank Başkan Yardımcısı) çok önemli bir konuya parmak basmış, kendisi şöyle diyor: “Her para harcadığınızda aslında aldığınız ürüne oy vermiş oluyorsunuz. Bu aldığınız bir depo benzin de olabilir ya da Petagonia’dan bir mont alıyor da olabilirsiniz. Birisi yakıt endüstrisini ve daha fazla karbon emilimini güçlendirirken diğeri ise Petagonia şirketini ve bu şirketin doğa için olumlu yönde yaptığı destekleri güçlendiriyor. Yani paranızı nereye harcadığınıza dikkat etmeniz yeşil harcama için oldukça önemli bir konu. Sadece satın aldığınız ürün değil onu hangi şirketten ya da markadan da satın aldığınız önemli çünkü günün sonunda o şirketleri finanse etmiş oluyorsunuz. Eğer sürdürülebilir yaşamı kendi misyonuna katmış şirketleri destekleyebilirsek bu gezegenimizi çok daha iyiye götürebilir.

Daha yeşil bir harcama ve sürdürülebilir bir yaşam için özellikle kıyafet konusunda verebileceğimiz birkaç tüyo var sizlere. Konu kıyafetler olduğunda sürdürülebilirlik yalnızca “fast fashion” markalarından uzak durmaktan geçmiyor maalesef. Sürdürülebilir moda uzmanı Alden Wicker bizleri konunun daha derinine inmeye teşvik ediyor. Kapsül dolap gibi uygulamalar bu noktada minimalist bir seçenek sunuyor.

İade ve Onarım

Cömert bir iade ve onarım politikası olan giysi markalarından alışveriş yapmanız her zaman sizin için de dünya için de çok daha iyidir. Bu şekilde hem daha az ürün almış hem de bu ürünleri uzun yıllar kullanmış olursunuz. Bu hem minimalist yaşamın hem de yeşil harcamanın büyük bir parçası. Bir kez al ve sağlam olsun. Sürekli aynı ürüne sadece birkaç kez giymek için para ödemek ve o ürünlerin sonunda kendilerini büyük çöplüklerde bulması doğa için hiç de iyi değil. Bazı markaların sonsuz bir garanti sistemi vardır ve bir ürünü aldığınızda eğer başına bir iş gelirse sizin için defalarca kez tamir ederler. İşte bu markalar ve şirketler sürdürülebilirlik ve yeşil harcama için birebirdir.

Kullanılmış Giysiler

Kullandığınız giysileri hemen satmayı düşünmeyin bunun yerine onları bir hayır kurumuna ya da ikinci el mağazasına bağışlamayı düşünün. Giysilerini ücret karşılığı sattığınızda bu giysiler tek tek alıcılarınıza gidecekleri için karbon emisyonu çok daha fazladır, bunun yerine bir hayır kurumu ya da ikinci el bir mağazaya tek seferde vereceğiniz kıyafetler daha az yakıtla gidecekleri yere varırlar ve daha az karbon emilimine neden olursunuz. Karbon ayak izi nedir? Yazımıza göz atmayı unutmayın.

Hızlı Alışveriş

Bunu aslında hepimiz yapıyoruz. Mesela aceleniz var ve bir elbise beğendiniz. Deneyemeyeceğiniz bir durumdasınız ve tüm bedenleri alıp iade ederim nasıl olsa düşüncesiyle mağazadan ayrılıyorsunuz. Bu iade kolaylığından dolayı fazla alışveriş yapma konusu internet alışverişleri için de geçerli hatta daha çok uygulanıyor. Bu yaptığınız aslında yapabileceğiniz en az sürdürülebilir şeylerden biri çünkü bu aldığınız ürünler düşündüğünüz gibi tekrar mağazaya gitmeyebiliyor ve kendilerini toplu çöplüklerde bulabiliyorlar. Özellikle hızlı moda mağazaları bu iadeleri tekrar almakla ve taşımakla uğraşmak istemiyor çünkü ürünlerin maliyetleri taşıma ve tekrar paketleme masrafından çok daha az olabiliyor. Aynı zamanda siz bu ürünleri iade ettiğinizde yine bir karbon emisyonu maliyeti oluyor çünkü bu ürünler tekrar taşınıyor ve tekrar plastik kullanılarak paketleniyorlar.

Mağazaları Araştırın

Bazı mağazalar sizleri “sürdürülebilir”, “yeşil” ya da “ekolojik” gibi kelimelerle kendilerine çekerek bir satış taktiği uygularlar. Aslında çoğu markanın bu söz ettiği şeyler ile yakından uzaktan ilgisi yoktur. Bazı markalarda, özellikle hızlı moda markalarında bir giyside “eko” amblemi görseniz de hemen inanmamalısınız ve etiketleri daha yakından incelemelisiniz. Çünkü o ürünün aslında sadece %5 gibi çok küçük bir bölümü geri dönüştürülen malzemeden üretilmiş olup size satış stratejisi ile satılmaya çalışılabilir. Özellikle giysilerinizi tercih ederken hangi malzemelerden üretildiğine bakmanızı tavsiye ederiz.

Umarım yeşil harcama konusunda verdiğimiz bu bilgiler sizlere faydalı olabilmiştir. Yeşil harcama, sürdürülebilir bir yaşam tarzını desteklemenin yanı sıra geleceğinizi de korumanıza yardımcı olur. Satın aldığınız ürünler ve desteklediğiniz markalar, doğaya olan etkinizi belirler. Bu nedenle, alışveriş yaparken sadece ürünün kendisine değil, aynı zamanda üretildiği şirkete ve malzemelere de dikkat etmeliyiz. Kullanılmış giysileri bağışlamak, hızlı alışverişten kaçınmak ve aldıklarımız üzerine dikkatlice düşünmek gibi küçük adımlar, yeşil harcama konusunda size yardımcı olabilir ve doğal kaynaklarımızı korumanıza yardımcı olabilir. Unutmayın, her birimizin attığı küçük adımlar, dünyamızı daha yeşil ve sürdürülebilir bir yer yapmak için büyük bir fark yaratabilir.

Yeşil harcamalar yaparak sürdürülebilirliğe adım atarken Monay mobil uygulamasını indirerek kendinize yol arkadaşı edinebilirsiniz. Monay içerisinde barındırdığı yapay zekası ve "Para biriktirme", "Harcama zaaflarınızı kontrol etme", "Yatırım yapma" gibi konularda sohbet tabanlı, etkileşimli yolculukları ile seni bilinçlendirir. Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliğiyle harcarken kazanabilirsiniz.

Monay Uygulamasını Ücretsiz Olarak İndirmek İçin Tıklayın

Paylaş:
Monay Uygulamasını İndir