Abur Cubur Krizini Nasıl Önlerim?
Cips, çikolata, bisküvi, şekerlemeler… Abur cuburlar bir süre sonra kilo yaptığı gibi biz farkında olmadan cebimizi de boşaltıyor. Günde 5-10 liradan ne olur diyoruz ama günde 10 lirayı kenara atsak ayda 300 lira eder. Peki neden abur cubur krizine gireriz, nasıl karşı koyarız?
Gün içinde iş yerinde, akşam evde televizyon karşısındayken canımız atıştıracak bir şeyler istiyor. Çoğu zaman sağlıklı atıştırmalıklar yerine çikolataları, rengarenk şekerlemeleri, bisküvileri tercih ediyoruz. Tabii bu durum hem fiziksel hem de cep sağlığımızı etkiliyor.
Abur cubur yeme isteğimiz psikolojik veya fizyolojik olabilir. Avustralyalı diyetisyenler Lee Holmes ve Kate Save bu konuda bir araştırma yapmış. Gelelim bunun nedenlerine…
Tatların Kodları
Beynimiz duygularımızı farklı tatlarla kodluyor. Mutlu, üzgün, stresli olduğumuz zamanlarda farklı tatları tercih ediyoruz. Örneğin; üzgünken enerjimizin yükselmesi ve kendimizi mutlu hissetmek için mutluluk hormonu serotonini harekete geçirecek çikolata gibi yiyeceklere elimiz gidiyor.
Uykusuzluk
Vücudumuz için gereken uykuyu almadığımızda hormonlarımız alt üst oluyor. Yorgunluk açlık hormonumuzu tetikliyor ve sonuç malum, kendimizi markette veya buzdolabının karşısında buluveriyoruz.
Yoksa Bağımlılık mı?
Hepimiz alışkanlıklarımızın bütünüyüz. Günlük hayat içerisindeki küçük davranışlarımızı yeterince tekrar ettiğimizde bağımlılık haline gelebilir. Her öğleden sonra saat 4’te tatlı yemek ya da her yemeğin üstüne birkaç bardak çay içmek gibi. Bir de bakmışız o ufak tefek dediğimiz şeyler olmazsa olmazımız haline gelmiş.
Ayna Ayna Söyle Bana
Iowa Eyalet Üniversitesi’nden Stacey Sentyrz ve Brad Bushman tarafından yürütülen bir çalışmaya göre, mutfağa konulan ayna aldığımız kalorileri kısmaya yardımcı oluyor. Nasıl mı? Mutfaktaki ayna sayesinde kendi yansımamızı görerek vücudumuzun farkına varıyoruz. Böylece sağlıksız yiyeceklere elimiz gitmiyor!
Ölçüyü Azalt
Çikolatayı, cipsi hayatından tamamen çıkarmaya çalışmak zor olabilir. Ancak bunları arada sırada tüketip limit koymaktan başlayabilirsin.
Hesapla
Abur cubura, her gün dışarıda içtiğin kahveye bir yıl boyunca ne kadar ödediğini hesapla. Örneğin; her gün aldığın 5 liralık abur cuburun sana bir yıllık maliyeti 1825 TL. Bir düşün, sence buna değer mi?
Abur Cubur Zaafına Dur De!
Monay, ihtiyacın olan iyi alışkanlıkları kazanman ve zaafını kontrol altına alman için faydalı olacak hatırlatmalarda bulunan bir yol arkadaşı olmaya hazır!
Tasarruf ederek para biriktirmek önemli ve bunun için MONAY yanında!
MONAY uygulamasını App Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması
MONAY uygulamasını Play Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması