Üniversite sınavının olduğu sabah sanki öğrencilere inat bulutlar sağanak halinde yer yüzüne iniyordu.. Öğleden sonra ise, sabahki havadan eser yoktu, sanırım bulut ile güneşin savaşını güneş kazanmıştı.

Bir söyleşiden çıkmıştım ve her zaman gittiğimiz kafe'de dondurma yemek istedim. Aslen Kahramanmaraşlı olan, her gün geldiğimiz için de bize fazla dondurma koyarak ikramda bulunan Ahmet Bey de oradaydı.

Bu sefer fazla para harcamak istemediğim için yalnızca bir top istemiştim. Ödemeyi yaparken Ahmet Bey 3 TL olduğunu söylemesine rağmen 5 TL alan kasiyere "Ne kadar?" diye sordum. 5 TL dedi.

Tamam, diyerek masama oturdum. Sorun etmemeye çalıştım. Ancak Ahmet Bey durumu fark etmişti. Kasiyeri uyararak 2 TL'yi masama bırakmasını söyledi.

Dondurma satışı yapılan yere yakın bir masada olduğum için konuşmaları duyabiliyordum. Kasiyer, yanlış anladığını belirterek 2 TL'yi masaya bırakmıştı.

Bir yandan dondurma yerken bir yandan da aklımdan,
-Para kolay kazanılmıyor almalısın paranı,
-Ahmet Bey'in hatırı için bahşiş kutusuna mı atsam,
-Yok yok almayım masada kalsın da tepkim belli olsun,
gibi düşünceler geçerken, parayı almayı ancak bir şans oyununda harcama kararı aldım. Kazı kazan oynayacaktım.

Kafe'den çıkıp, sahilde gördüğüm seyyar satıcının yanına gittim. İki kart gözüme çarptı ama içimden bir ses sağdakini almamı söyledi. İllaki o parayı harcayacaktım ya, çıkmasa umurumda değildi. Hatta Monay'ya bile harcamadan yazmıştım, şans oyunları diye...

Kazı kazan iki liraydı, bir lirayı satıcıya verdim diğerini kazımak için kullandım, merakla kazıdım ve üç adet "2TL" yazısını gördüm. Kartı uzatıp, verdiğim bir lirayı almak istediğimi söyledim.

Bunu bir işaret olarak gördüm. O iki lira bende kalmalıydı, benimdi, alın terimle kazandığım paraydı. Helal paraydı yani...


Şimdi ne mi oldu o iki liraya? Evimin masasında duruyor. Bana borç kapatma hedefimi hatırlatmak için sembol olacak ve tedavülden kalksa bile hep görebileceğim bir yerde olacak ki helal paranın nasıl dönüp dolaşıp yine sahibine geldiğini unutmayayım.


Nilüfer ÜÇTEPE

 

Tasarruf ederek para biriktirmek önemli ve bunun için MONAY yanında! 


MONAY uygulamasını App Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması

MONAY uygulamasını Play Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması

 

Paylaş: