Döngüsel ekonomi nedir sorusunun kısaca cevabı, yaşam döngüsünün iyileştirilmesini sağlayan üretim ve tüketim modelidir. Çevresel etkiyi en aza indirgeyen bu modelin işletmeler ve bireyler için pek çok açıdan avantajı vardır. Topluma ve doğaya fayda sağlamak adına tasarlanan bu model, ‘‘al-yap-at ’’ şeklinde ilerleyen ekonomik sistemin kırıldığı sürdürülebilir bir ekonomi modelidir.

Döngüsel ekonomi, üretim için kullanılan ham maddeden atık oluşuma kadar olan tüm süreçte sürekliliği ve doğanın korunmasını odak noktasına alır. Bu ekonomi modeli ‘‘azalt- yeniden kullan- geri dönüştür’’ prensiplerine dayanır. Sonlu kaynakların tüketilmesi hızının aşama aşama azaltılmasına olanak sağlayan döngüsel ekonomi ile daha sürdürülebilir bir toplum inşa etmek mümkündür. Doğal kaynakların verimli kullanılması geri dönüşüm ile atıkların azaltılması sağlanır. Böylelikle döngüsel ekonominin prensipleri aynı zamanda sürdürebilir kalkınmaya da katkı sağlar.

Döngüsel Ekonomi Modeli

Döngüsel ekonomi modeli, endüstriyel ekonomide üretim, tüketim ve imha süreçlerinde dönüşümü ve sürdürebilirliği esas alan ekonomi modelidir. Kaynakların geri ve ileri dönüşümden elde edilmesi ve atıkların mümkün olduğunca yeni kaynaklara dönüştürülmesi bu modelin karlılığını gösterir. Bu modelde amaç; sentetik malzemelerin yine aynı işleve sahip malzemelere ya da başka bir işleve sahip geri dönüştürülebilir malzemeye dönüştürülmesidir. Doğal malzemelerin ise yeniden biyokütle olarak doğaya kazandırılmasıdır.

Doğada atık kavramının oluşmasını minimum düzeyde tutmayı amaçlayan bu ekonomi modeli, doğadaki su, azot ve oksijen gibi döngülerini benimseyerek çalışma prensibi gösterir. Sıfır atık olarak da adlandırılan bu model doğanın yaşadığı tahribatı azaltmayı hedefler. Endüstriyel üretim sonucu oluşan bir atığın başka bir ürünün ham maddesi olarak kullanılması esas alınarak bu modelin işleyişi gerçekleşir. Ayrıca sürdürülebilir gıda olgusunu destekler.

Döngüsel ekonomi modelini açıklayan görsel

Döngüsel Ekonomi ve Sürdürülebilirlik

Dünyanın en büyük sorunlarından biri iklim krizidir. Artan nüfus ve kaynakların kısıtlı olması da dünyanın geleceği için sürdürülebilirliği kaçınılmaz kılıyor. Hayatın her alanında olduğu gibi ekonomide de sürdürülebilirlik önemli bir ihtiyaçtır. Döngüsel ekonomi, geleneksel üretimin sürdürülebilir versiyonudur. Bu ekonomi modeli ile kaynakların geri dönüştürülerek defalarca kullanılması ve daha uzun ömürlü ürünlerin üretilmesi amaçlanır.

Döngüsel ekonomide sürdürülebilirliği sağlayabilmek için hem birey hem de şirketler olarak uygulanabilir yöntemler şunlardır;

  • Uzun süreli kullanım sağlayabilmek adına doğru malzemeler kullanarak yaşam ömrüne uygun tasarımlar yapmak
  • Kaynak kullanımı optimize etmek
  • Kullanılan ürünlerin kullanım süresini uzatmak adına düzenli olarak bakım ve onarım yapmak.
  • Temiz, yenilebilir ve yeniden kullanılabilir kaynakları yaygınlaştırmak ve insanları da bunları kullanmaya teşvik etmek
  • Atıkları kaynak olarak geri kazanabilmek için onarım, geri dönüşüm, ileri dönüşüm ve yeniden kullanım ilkelerine riayet etmek
  • Sürdürülebilir iş modelleri oluşturmaya çalışmak
  • Sosyal bir etki yaratmak için şeffaflığı benimsemek


Döngüsel Ekonomi İlkeleri

Döngüsel ekonomi ilkeleri üç temel prensibe bağlıdır;

  1. Atık oluşumunun ve çevre kirliliğinin azalması
  2. Ürünlerin ve malzemelerinin atık olmadan yeniden kullanımının sağlanması
  3. Doğal sistemlerin korunması


Döngüsel ekonomi, insan sağlığını tehdit eden ve doğal sisteme zarar veren ekonomik etkenlerin ortaya çıkarılmasını ve önlenmesini sağlar. Sera gazı salınımları, riskli atıklarının yanı sıra hava, su ve toprak kirliliği ve trafik sıkışıklığı gibi yapısal kirlilikler de buna dahildir. Doğrusal ekonominin aksine döngüsel ekonomi; ürün, bileşen ve malzemelerin dayanıklılık, yeniden kullanım, yeniden üretime sokma ve geri dönüştürülerek tasarlanmasını amaçlar. Aynı zamanda biyo-temelli malzemelerin farklı kullanımlarını sağlayarak ekonomi ve doğal sistemler arasında döngüde kalmalarına olanak sunar.

Döngüsel ekonomide yenilebilir kaynakların kullanımı teşvik edilir ve bu kaynakların muhafaza edilerek artırılması sağlanır. Fosil yakıtların tüketiminden kaçınılır. Bunun yerine doğal bileşenlerin toprağa kazandırılması sağlanarak doğanın ve çevrenin onarılması sağlanır.

Sürdürülebilir yaşamaya başlarken Monay yanında! Monay, harcama zaafları, para yönetimi, birikim yapma gibi konularda içerisinde bulunan yapay zekâsı ve etkileşimli yolculukları ile sana özel bir deneyim sunuyor. Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliği ile ihtiyaçlarını alırken anında kazanabilirsin.

Paylaş:
Monay Uygulamasını İndir