Gayrimenkul yatırımı nedir ve nasıl yapılır sorusu yatırım yapmak isteyen insanlar arasında merak edilen bir sorudur. Yatırım araçları arasında gayrimenkul öne çıkmaktadır. Gayrimenkullerin türleri de vardır. Taşınmaz anlamına gelen gayrimenkul, başka yere taşınamayan barınım ve üretim ihtiyaçlarını karşılamak gibi amaçlarla kullanılan mülklerdir. Birikimlerini konut gibi taşınmazlara yatırmak isteyen insanların karşılarına pek çok gayrimenkul yatırım seçeneği çıkmaktadır.

Gayrimenkul Yatırım Fonları
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı

Gayrimenkul yatırım fonları EFT olarak da bilinmektedir. Taşınmaza yatırım yapan pay sahiplerine gelir sağlaması ile bilinir. Bu fonlara yatırım yapılırken ödenen payların oranına bağlı olarak kazanç elde edilir. Yatırım yapacak kişiler gayrimenkul kiralarından ve satışlarından kazanç sağlarlar.

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından düzenlenen kurumlar, yatırım yapanların tasarrufu ile sermaye kazancı elde edebilirler. Buna gayrimenkul yatırım ortaklığı denilmektedir. Halka arz edilen ortaklık hisseleri olanlar, gelirlerden pay oranlarında yararlanabilmektedirler.

Gayrimenkul yatırım türleri arasında emlak alım satım işlemleri de yer almaktadır. Gelecekte kar elde etmeyi sağlanacak potansiyeli olan arsa gibi taşınmazlara yatırım yapılabilmektedir. Değer artışı yaşandığı zamanlarda bu mülkler satılırsa oldukça fazla gelir elde etmek mümkün hale gelir. Rayiç bedelin ne olduğunu anlatan yazımızı okumayı unutmayın.

gayrimenkul yatırımı yapan insanlar

Gayrimenkule Yatırım Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gayrimenkul yatırımı yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir gibi sorular, ilk defa bu alanda yatırım yapacak kişiler için önemlidir. Gayrimenkul yatırımı yapılacaksa birkaç noktaya dikkat etmek önemlidir. Öncelikle taşınmaz satın almak için mali gücün yeterli olması gerekir.

Gayrimenkul yatırımı yaparken şunlara da önem vermek gerekir:

İleride masrafa yol açacak detayları tespit etmek için dikkatli olmak gerekir.
Gayrimenkul edinme amacı ve süresini belirlemek, yatırım için oldukça önemlidir.
Konut ya da dükkan gibi taşınmazların deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığını kontrol etmek gerekir.
Mülkün bulunduğu yerdeki ortalama kira ücretlerinin araştırılması da önemlidir.

Gayrimenkul yatırımlarında oluşabilecek ek maliyetler de söz konusu olduğundan bunları göz önüne almak önemlidir.

Gayrimenkul yatırımı yaparken ayrıca birden fazla seçenek mevcuttur. Yatırım yapacak kişilerin kendilerine ait evleri mevcut değilse birikimi değerlendirmek için bir ev satın almak daha mantıklı bir seçenek olabilir. Ayrıca ikinci bir ev alarak her ay o evin kirasıyla gelir sağlamak da mümkün hale gelir. Gayrimenkulün yer aldığı mekanları keşfetmek de önemlidir. Satın alınacak taşınmazın etrafını iyi değerlendirmek de yatırım açısından önemlidir. Çevre daha sonrasında değerlenebilir ve yatırımcılara daha büyük kazanç elde ettirilebilir. Satışta oluşabilecek vergi değerlendirmesi de bir diğer önemli konudur. Gayrimenkul Değer Artış Kazanç Vergisi ödenmesi gerekebilmektedir. Bu vergi alış tarihinden sonra 5 yıl geçmemiş taşınmazların satılması durumunda ödenen bir vergi türüdür.

Gayrimenkul Yatırımı Avantajları

Gayrimenkul yatırımlarında en önemli avantaj, birikimlerin korunması ve sermaye erimesinin önüne geçilmesidir. Ayrıca alım satımlarla da kazanç sağlanabilmektedir.

Bunların yanı sıra şunlar da önemlidir:

Geleceğe dönük yatırımlar söz konusu olduğundan sermayeyi uzun vadede değerlendirme fırsatı elde edilmiş olunur.
Ekonomik kriz durumlarında oldukça sağlam bir güvencedir.
Değerinin azalmadığı her dönemde getiri sağlamaktadırlar.

Gayrimenkul yatırımların faydaları oldukça fazladır. Aynı zamanda taşınmaz farklı amaçlarla da kullanılmaktadır. Farklı amaçlarla kullanılabilen gayrimenkullerin değerlendirmesi iyi yapılırsa, ilerleyen zamanlarda çok büyük gelir ve kar elde etme ihtimali de artmaktadır. Gayrimenkul yatırımlarda yalnızca taşınmaz değil, çevresindeki unsurlar da önem taşır.

Monay, harcama zaafları, para yönetimi, birikim yapma gibi konularda içerisinde bulunan yapay zekâsı ve etkileşimli yolculukları ile sana özel bir deneyim sunuyor. Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliği ile ihtiyaçlarını alırken anında kazanabilirsin.

Paylaş:
Monay Uygulamasını İndir