KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmelere katkı sağlamak amacı ile kurulmuş bir kamu kurumudur. Türkiye’de faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki rolünü artırmak ve ekonomik gelişmeyi sağlamak amacı ile sanayideki entegrasyonu düzenlemek bu kurumun amaçları arasında yer alır.

KOSGEB, uzun yıllardır girişimciliği destekleyen bir kurumdur. Donanım, kira, aylık sabit giderler, personel maaşı gibi kalemleri destekleyen bu kurum 2019 yılından itibaren girişimciliği imalatçılar ve ticari işletmeler olarak sınıflandırarak destek sağlamaya başladı. KOSGEB girişimci desteği nedir sorusuna ise farklı sektörlerde faaliyet göstermek isteyen kişilere tamamen ücretsiz ve aracısız olarak verilen maddi desteklerdir olarak cevap verilebilir. Kişiler bu desteklerden yararlanabilmek için veri tabına kayıt ve ödeme süreçlerini çevrimiçi olarak E-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirir. İş planı nasıl oluşturulur yazımıza göz atmayı unutmayın.

KOSGEB Genç Girişimci Desteği

Ticaret ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren gençlerin faaliyetlerine devam edebilmesini sağlayan KOSGEB genç girişimci desteği, gençlerin ticaret hayatına daha sıkı tutunmasına olanak sağlıyor.

KOSGEB desteği ile aynı zamanda yeni personel istihdamına da katkıda bulunuluyor. Bu destekten yararlanabilmek için kişilerin KOSGEB tarafından verilen eğitimlere katılması gerekir. Verilen bu eğitimlerde ‘‘Girişimin etik temelleri’’ ve ‘‘Girişimcilikte temel kavramlar’’ gibi konulara değiniliyor. Aynı zamanda ‘‘E-fatura nasıl kesilir?’, ‘Faturalandırma süreci nasıl işler’’ gibi temel konularda da genç girişimcilerin bilgilendirilmesi sağlanır. Böylelikle girişimcilerin bilgi ve deneyim kazanması noktasında desteklenmesi amaçlanır. Genç girişimcinin belirli şartlara uygun görülmesi ile belirli oranlarda destek sağlanır.

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Şartları

KOSGEB genç girişimci desteği şartları, bu kurum tarafından verilen desteklerin sağlanabilmesi için istenen koşullardır. Genç girişimcilerin bu destekten faydalanabilmesi için şu şartlara uygun olması gerekir;

  • Mesleki veya teknik lisesi mezunu olmak ya da en az iki yıllık üniversite mezunu olmak.
  • Başvuru döneminin başlamasından bir önceki ayda küçük ya da orta ölçekli işletmelerde çalışmıyor olmak.
  • 18-29 yaş arasında olmak. 30 yaşından gün alan girişimciler bu destekten faydalanamıyor.
  • Son üç yıl içinde zorunlu sigortalı olma durumlarının haricinde 4A prim gün sayısının 180 günden fazla olmaması gerekir.

Bu şartları sağlayan genç girişimciler, bazı özel durumların da kontrolü sağlanarak genç girişimci desteğinden yararlanabiliyor.

KOSGEB girişimci desteği almış insanlar

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Nasıl Alınır?

KOSGEB genç girişimci desteği nasıl alınır bu destekten yararlanmak isteyen kişilerin sıklıkla sorduğu sorulardan biridir. Bu destekten faydalanabilmek için öncelikli olarak kişilerin KOSGEB’in sunduğu şartlara uygun olması gerekir. KOSGEB genç girişimci desteği almaya hak sahibi olan kişiler ise şunlardır;

  • Gerçek veya tüzel statüye sahip, kayıtlı ve aktif küçük ve orta ölçekli işletmesi olanlar
  • Güncel beyannamelere uygun olarak sektör tablosundaki kodlara sahip olanlar
  • İlgili yılda asgari gelir hacmine erişen kişiler
  • TÜR deneyim belgesine sahip olanlar
  • Patent belgesi olan kişiler
  • Kuruluş tarihi kriterlerine uygun olan kişiler

Bununla birlikte KOSGEB genç girişimci desteği alabilecek kişilerin listesi dönemsel olarak değişebilmektedir. Bu noktada kişilerin başvuru dönemlerinde yayımlanan mevzuat ve beyannameleri incelemesi gerekir. Şahıs şirketinin nasıl açıldığını öğrenmek isterseniz önceki yazımızı okuyabilirsiniz.

Genç girişimci desteğinin alınabilmesi için kişilerin ilgili dönemlerde uygun kurum veya kuruluşlara başvuruda bulunması gerekiyor. Başvurular ilgili dönemlerde Vergi daireleri ya da İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden gerçekleşiyor. Başvuru için kişilerin başvuru formlarında şu bilgileri doldurması gerekir;

  • Genç girişimcinin kimlik bilgileri
  • Başvuru sahibi hakkındaki genel bilgiler
  • İşletmenin yer aldığı sektör, kuruluş tarihi ve ölçeği
  • Başvuruya ait bilgiler
  • Destek kapsamında tahmini harcama tutarı
  • Destek ile istihdamı sağlanacak olan personel hakkında bilgiler

Başvuru formunun doldurulmasının ardından beyanı yapılır ve gerekli belgelerin teslimi ile başvurunun tamamlanması gerçekleşir. Başvurunun uygun görülmesi halinde ilgili başvuruya özel destekler başvuru sahibine ilgili zamanda sağlanır.

Girişimcilik yolculuğunda Monay yanında! Monay, harcama zaafları, para yönetimi, birikim yapma gibi konularda içerisinde bulunan yapay zekâsı ve etkileşimli yolculukları ile sana özel bir deneyim sunuyor. Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliği ile ihtiyaçlarını alırken anında kazanabilirsin.

Paylaş:
Monay Uygulamasını İndir