Neden Başlayamıyoruz? 

Hayat, karşımıza her gün farklı bir sürprizle çıkıyor.

Kimi zaman tatlı, heyecanlı sürprizler kimi zamansa hoşumuza gitmeyen olaylar... 

Hedeflere ulaşmaktaki en büyük engel de genellikle hayatın bu dalgalı denizinde ustaca sörf yapmakta zorlanmaktan kaynaklanıyor.

“Aslında başlayacaktım ama falanca olay...” diyoruz kendimize. Elbette bu süreçte motivasyon düşebiliyor ve eyleme geçme isteğimizi azaltıyor.
 
Bu Durumu Yenmek İçin Ne Yapmalı? 

Başarıya giden yolda Monay'ın de kullandığı B.J.Fogg’un küçük alışkanlıklar metodu son derece etkili. Metodu kısaca anlatmak gerekirse, adımlarını küçülterek bunları günlük hayatına entegre etmek diyebiliriz. Bu küçük alışkanlıklar, kar taneleri gibi birleşerek bir kar topuna, ardından da çığa dönüşüyor. Çığ olduktan sonra ise, engellere takılmadan bu davranış bizi hızlıca başarıya taşıyor.  
 
Adımları nasıl küçültmeli?

1. Değişimi çok küçük bir şeyle ölçeklendirmeliyiz:

Bir şeyi yapmak çok basitse,  bunu hayata geçirmek için az bir motivasyon bile yeterli olacaktır. Edinmek istediğimiz davranışı, sabah kalktığımızda yüzümüzü yıkamak kadar basit ve erişilebilir hale getirmeliyiz.

2. Yeni davranışı, var olan bir davranışa eklemeliyiz:

Düzenli olarak kumbaraya para atmak istiyoruz; 'her gün kahvaltıdan sonra kumbarama 10 tl atarım' gibi bir kararla, gün içinde hep yaptığımız başka bir şeyin peşine takarak ve küçükten başlayarak bu alışkanlığı düzene sokabiliriz.

3. Başarıyı kutlamalıyız: 

Duygular, alışkanlıklar yaratır. Bazı davranışlar otomatik, bazıları daha az otomatiktir. Otomatikleşme sürecinde, duygusal tepkilerimizin rolü büyüktür. İşte bu yüzden minik alışkanlığımızı tamamladığımızda, kendimizi "Harika! Başarabileceğimi biliyordum!" gibi mutlaka kutlamalıyız. 

Küçük küçük başladığımız alışkanlıkları zamanla artırarak geliştirdiğimizde, kendimizde yarattığımız fark bizi mutlu edecek.

 

Tasarruf ederek para biriktirmek önemli ve bunun için MONAY yanında! 


MONAY uygulamasını App Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması

MONAY uygulamasını Play Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması

Paylaş: