Fırsatlar ile olduğu kadar riskler ve zorluklarla da dolu olan yatırım dünyası, özellikle de az bir birikimi -ve daha da az bir tecrübesi- olan küçük yatırımcılar için hayatta kalması güç bir yer olabilir. Elbette herkesten yıllara yayılacak araştırmalar yapmış, belki de yalnızca düşe kalka edinilmesi mümkün deneyimlere sahipmiş gibi yatırım kararları alması beklenemeyecek de olsa, küçük/yeni yatırımcıların zarar risklerini minimize etmek için kaçınabilecekleri popüler hatalar mevcut. İlerleyen satırlarda, bunlardan 6 tanesine yer verdik.

İşte küçük yatırımcıların sık yaptığı 6 hata…

1. Yeterli Araştırma Yapmamak

Yatırım yapmadan önce yeterli araştırma yapmamak, kazanma hırsıyla aceleci davranmak, küçük yatırımcıların en sık düştüğü tuzaklardan biridir. Oysaki yatırım yapılacak şirketin finansal durumu, sektördeki konumu, gelecek projeksiyonları gibi birçok önemli faktör, yatırım kararı almadan önce detaylı bir şekilde incelenmelidir. Yüzeysel bilgilerle yapılacak hareketlerin, beklenmedik -aslında beklendik- kayıplara yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, yatırım kararı vermeden önce kapsamlı bir piyasa ve şirket analizi yapmak, gerekirse profesyonellerden destek almak elzemdir.

2- Sabırsızlık; Kolay Yoldan Büyük Paralar Kazanma Hevesine Kapılmak

Yatırım yaparken, kısa sürede yüksek getiri vaat eden “fırsatlara” karşı dikkatli olmak gereklidir. Küçük ve yeni yatırımcılar arasında, özelliklerde son yıllarda internette sık karşılaştığımız “başarı hikayeleri” ile iyice beslenen hızlı zengin olma hayalleri, genellikle gerçekçi olmayan beklentilere yol açar. Bu tür yaklaşımlar genellikle yüksek risk içerir ve yatırımcıları maddi kayıplara uğratabilir. Sabırlı olmak ve gerçekçi beklentilere sahip olmak, bu tür hatalardan kaçınmanın anahtarlarındandır.

3- Duygulara Yenik Düşmek

Hayattaki pek çok önemli kararda olduğu gibi, yatırım kararları alırken de duyguların kontrolü, başarı için kritik bir öneme sahiptir. Panikle satış yapmak ya da aşırı iyimserlikle gereğinden fazla risk almak, sıkça yapılan hatalardandır. Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar karşısında soğukkanlı kalmak ve objektif bir bakış açısıyla hareket etmek, bu tür hatalardan kaçınmaya yardımcı olur.

4- Portföy Çeşitlendirmesini İhmal Etmek

Yatırım portföyünü çeşitlendirmemek, yatırımcıları tek bir yatırım aracının getirisine bağımlı, risklerine karşı ise savunmasız hale getirir. Bu durum, yüksek riskler anlamına gelebileceğinden beklenmeyen piyasa hareketlerinde ciddi kayıplara yol açabilir. Çeşitli sektörlerde, farklı yatırım araçlarına yatırım yaparak riski dağıtmak, daha güvenli bir yatırım stratejisi oluşturur.

5- Sürekli Yatırım Değiştirmek

Sık sık yatırım değiştirmek, yatırım masraflarının artmasına ve bununla birlikte potansiyel getirilerin de azalmasına neden olabilir. Her yeni işlem, ek maliyetler (komisyonlar, vergiler vb.) getirir ve bu da uzun vadede getirileri olumsuz etkileyebilir. Sabırlı olmak, ve dikkatlice yapılmış yatırım planına sadık kalmak, sık yapılan bu hatadan kaçınmanın bir yoludur.

6- Zararı Kapatacağım Diye Beklemek

Küçük ve/veya yeni yatırımcılar, aldıkları bir kıymetin fiyatı düştüğünde ve bir miktar zarar ettiklerinde, “durumu eşitlemek” için bu kıymetin eski değerine dönmesini bekleme eğiliminde olabilirler. Öte yandan, davranışsal finans, bunun bilişsel bir hata olduğunu söyler. Bir kaybı satmak varken onu bekleten yatırımcılar, hem daha büyük kayıplara uğrayabilirler, hem de ellerindeki kaynakları daha iyi değerlendirme fırsatlarını kaçırabilirler.

Finansal okuryazarlığını geliştirirken Monay yanında! Monay, harcama zaafları, para yönetimi, birikim yapma gibi konularda içerisinde bulunan yapay zekâsı ve etkileşimli yolculukları ile sana özel bir deneyim sunuyor.  Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliği ile ihtiyaçlarını alırken anında kazanabilirsin.

MONAY UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİRMEK İÇİN TIKLA!

Paylaş: