Minimalizm kavramını anahtar kelimelere dökmek istersen, “nicelik değil nitelik”, “sadeleşme”, “marjinal fayda” gibi kavramları kullanabilirsin. Gel, minimalist yaşam tarzının 6 temel prensibini inceleyelim. .. 

Prensip 1: Refah, Zaman ve Mutluluk

Bu prensibi daha iyi anlamak için sana birkaç karşılaştırma sorusu soracağım.
 
- Faturalarını ödeyemediğin, elektrik, su ve doğalgaz gibi kaynakların kesilmesi söz konusuysa yeni bir araba almak seni refaha kavuşturur mu? 

- Daha fazla gelir elde etmek ve bu gelirle kendine çok büyük bir ev almak için sağlığına zarar verecek kadar çok çalışırsan, aldığın o evde oturmak seni mutlu eder mi? 

Minimalist bir yaşam tarzı; refahı, zamanı ve mutluluğu temel alır. Önemli olan senin hissettiklerindir. Elinde olanlara ayırabildiğin zamandır ve son olarak, mutluluğuna gölge düşürecek olan şeylerin azlığıdır. 

Prensip 2: Para Amaç Değil Araçtır 

Paranın icadından önce insanlar her şeyi takas usulüyle hallediyordu. Peki paranın icadı neyi değiştirdi? Örneğin, 10 TL ile bir kilo pirinci veya bir kilo patatesi takas etmiyor musun? 

Hayatının her alanında, paraya böyle bakmalısın. Para, senin finansal hedeflerine ulaşmanı sağlayan bir araç. Ona anlam veren biziz. 

Prensip 3: Deneyimler Değerlidir 

Zaman su gibi akıp geçiyor. Gözlerini kapatıp geriye baktığında ne görüyorsun? Seni gülümseten, içini ısıtan o anları mı yoksa hiç ihtiyacın yokken aldığın ve asla giymediğin bordo rengi yüksek topuklu ayakkabını mı? Hangisini görmek seni daha mutlu ediyor? İkisini de derinlemesine düşün ve ondan sonra son sorumu cevapla. 

Prensip 4: Değerlerine Göre Harca  

Minimalistler, satın aldıkları her şeyin uzun vadeli tatminlerini artırmasını sağlamaya çalışır. Bu sonsuza dek sevecekleri bir tablo veya hem göze hem de mideye iyi gelecek bir tabak salata olsun. 

Prensip 5: Neşe Getirmiyorsa Kurtul! 

Artık kullanmadığın, seni mutlu etmeyen şeyleri paylaşabilir veya satabilirsin. Örneğin; DVD oynatıcılar yıllar önce birçok kişinin sıkça kullandığı elektronik eşyalardan biriydi. Ama şimdi teknolojinin gelişmesi ve film/dizi platformu üyelikleriyle birlikte pek tercih edildiği söylenemez. Bu tarz eşyalarını çeşitli internet sitelerinde satışa çıkardığında hem evinde yer açar hem de ek gelir sağlamış olursun.

Neşe getirmeyen şeyler sadece mal varlıklarından ibaret değil. Bu prensibi sosyal hayatında uygulayabilirsin. 

Prensip 6: Zamanı Yönet

Sabah sporundan kahveye gelen misafirine kadar insanlar sosyal medya mecralarında hayatlarının her anını paylaşıyorlar. Halbuki zaman çok değerli, bu yüzden onu doğru ve verimli kullanmak gerek. Örneğin; sosyal medyada geçirdiğin süre için kendine limit koyabilirsin. İletişimde kalmayı sevdiğin insanlarla bu mecralarda arkadaşlık kurabilirsin. 

 

Tasarruf ederek para biriktirmek önemli ve bunun için MONAY yanında! 


MONAY uygulamasını App Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması

MONAY uygulamasını Play Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması

Paylaş: