Para biriktirmek geleceğini güvence altına almak ve hayallerini gerçekleştirmek için benimsemen gereken en önemli finansal alışkanlıklardan biridir. Ancak para biriktirmenin ardında başka birçok neden daha var. İlk olarak finansal güvence hissine yani finansal özgürlüğüne ulaşmayı sağlar ve acil durumlarda belli bir birikimin olması her zaman çok önemlidir ve bu durumlardan kişinin finansal olarak hasar almadan çıkmasında vazgeçilmez bir rol oynar. Senin için para biriktirmenin 5 basit yolunu derledik.

1. Giderlerinizi Takip Edin

Tasarruf etmeye başlamadan önce aylık harcamalarınızın ne olduğunu bilmeniz gerekir. Tüm elektrik faturaları da dahil olmak üzere paranızı harcadığınız tüm ürün ve hizmetlerin kaydını tutun. Sürekli olarak bütçe planlaması yapmak harcama alışkanlıklarınızı anlamanıza ve sizin için gerekli olmayan harcamaları azaltmanıza yardımcı olacaktır. Bunun için tüm hesap ekstrelerinizi kontrol edebilir ve ardından bunları uygun şekilde kategorize edebilirsiniz.
 
Bunu sizin için sorunsuz hale getirmek için bir bütçeleme uygulaması da kullanabilirsiniz.

2. Tasarruf için Bütçenin Önemi

Toplam harcamalarınızı anlamak nasıl tasarruf edeceğinizi de daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Bütçeleme yapmak, tasarruf ve harcama arasında mükemmel bir denge oluşturmanızı sağlar. Süreci kolaylaştırmak için 50-30-20 kuralını kullanabilirsiniz.
 
Tasarruflarınızın %50'si temel harcamalarınızı karşılamalı, %30'u isteklerinizi yerine getiren ve ara sıra yapılan harcamalara gitmeli ve gelirinizin %20'si kesinlikle tasarruf edilmelidir.
 
Her zaman kendiniz için oluşturduğunuz bütçeye sadık kalmaya çalışın ve tasarruf hesabınıza olabildiğince yatırım yapmaya dikkat edin. Monay uygulamasını indirerek bütçe yönetimi ve tasarruf konusunda yardım alabilirsiniz.

3. Harcamalarınızı Kısmanın Yollarını Bulun

Harcamaların giderek artıyorsa gereksiz harcamaları azaltmanın zamanı gelmiş demektir. Lüks ürünlere veya eğlenceye daha az harcama yapabilirsin. İşte para tasarrufu için birkaç ipucu:

  • Herhangi bir değer sağlamayan üyelikleri ve abonelikleri iptal edin.
  •  Ödeme yapmayı kolaylaştırdıkları için banka/kredi kartı bilgilerinizi alışveriş sitelerinden kaldırın.
  •  Dışarıda yemek yeme sıklığınızı azaltın.
  •  Günlük ihtiyaçlarınız ve eşyalarınız için alışveriş yaparken indirim kuponları kullanmayı unutmayın.
  •  Alışveriş yaparken bir harcama limiti belirleyin.
  •  Ay içinde hiç alışveriş yapmayacağınız birkaç gün belirleyin. Zorunlu olmayan harcamaları kısmanın en iyi yolu da budur.


 Bununla birlikte takip etmesi kolay ve gerçekçi para tasarrufu planlamaları oluşturmaya çalışın. Bu planlamaları oluştururken gelecekteki hayallerinizi, kısa ve uzun vadedeki hedeflerinizi de göz önünde bulundurun.

4. Tasarruf Hedeflerinizi Belirleyin

Para biriktirmek için bir hedef belirlemek oldukça önemlidir. Biriktirdiğiniz parayla ne yapmak istediğini düşünmek ve karar vermek aslında senin daha hızlı ve motive bir şekilde birikim yapmanı sağlar. Mesela her zaman ziyaret etmeyi arzuladığın bir yere tatile gitmeyi planlayabilirsin. Bu şekilde planlar yaparken tasarruf planlamalarını hayallerine göre hesaplayabilir ve uygulayabilirsin.
 
Tasarruf etmeniz gereken para miktarı kısa veya uzun vadeli hedeflerine bağlıdır. Kısa vadeli hedefler 1-3 yıl içinde gerçekleştirilebilirken, uzun vadeli hedeflerin gerçekleştirilmesi daha uzun zaman alır.
 
Kendiniz için belirlediğin hedeflere ulaşmak, para biriktirme çabalarını kesinlikle artıracaktır.

5. Önceliklerinize Karar Verin

 Önceliklerini doğru belirlemen çok önemlidir. Tasarruflarına para ayırma şeklin tamamen hedeflerine bağlıdır. Örneğin, emekliliğin için birikim yapmayı planlıyorsan, paranı kısa vadeli hedeflere harcamaktan kaçınmalısın.

Para tasarrufu finansal güvence duymanın yanı sıra geleceğini istediğiniz şekilde ve hayallerin doğrultusunda şekillendirmene de yardımcı olur. Belirlediğin hedeflere ulaşmak için giderlerini kontrol edip ve tasarruf etmeye başlayabilirsin. Geleceğin için en iyi olan yolu belirleyip bu yolda ilerlerden para biriktirmenin önemini unutmamak sizi hedeflerinize daha hızlı bir şekilde ulaştıracaktır.

Harcamalarını kontrol ederken ve bir bütçe planı oluştururken Monay her zaman yanında! Monay içerisinde barındırdığı yapay zekası ve "Para biriktirme", "Harcama zaaflarınızı kontrol etme", "Yatırım yapma" gibi konularda sohbet tabanlı, etkileşimli yolculukları ile seni bilinçlendirir. Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliğiyle harcarken kazanabilirsin. 

Monay Uygulamasını Ücretsiz Olarak İndirmek İçin Tıklayın

Paylaş: