Gelir elde etmeye başlayanlar, kazançlarına oranla devlete vergi ödemekle yükümlüdürler. Bu vergiler arklı gelir seviyelerine göre belirlenmektedir. Bu oranlara da vergi dilimi adı verilir. Vergi dilimleri nedir ya da nasıl hesaplanır gibi sorularla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Çünkü çalışan kesim doğal olarak hangi vergi diliminde olduklarını merak ederler.

Vergi dilimi hesaplaması yapılırken yıllık gelir göz önüne alınmaktadır. Gelir vergisinin her diliminde ayrıca uygulanmaktadır. Yıllık gelirin toplamına karşılık gelen vergi oranları doğrudan işleme alınmaz. Vergi dilimlerinde bir gelir limiti bulunu ver her dilim için ayrı değerlendirmeler yapılır.

Güncel olarak vergi dilimleri 5 farklı oranda ele alınmaktadır. Bu oranlar şunlardır:

  1. %15
  2. %20
  3. %27
  4. %35
  5. %40


Gelir limitleri her yıl bir önceki senenin Yurt İçi Fiyat Endeksi üzerinden yeniden belirlenmektedir. 2024 itibarıyla vergi dilimleri şu şekildedir:

  • Yıllık geliri 110 bin TL civarındaysa vergi oranı %15 olur.
  • Yıllık gelir 230 bin TL’ye kadarsa bu durumda 112 bin TL’lik kesim için 16 bin 500 TL’dir. Bu miktarın üzerindekiler için %20’dir.
  • 580 bin TL’ye kadar olan gelirlerde 230 bin TL’lik kesim için 40 bin 500 TL, bu tutarın üzerindekiler için %27’dir.
  • 3 milyon TL’ye kadar olan gelirlerde 230 bin TL’lik kesim için 40 bin 500 TL iken bunun üzerindeki gelirler için vergi oranı %35’dir.
  • Verilenlerden daha yüksek tutarlar mevcutsa 3 milyon TL’ye kadar olan kısım için 982 bin TL, daha fazlası için %40 olarak hesaplamalar yapılmaktadır.


Gelir Vergisi Nasıl Ödenir?

Vergi dilimleri, kazançlara bağlı olarak belirlenmektedir. Ücretli çalışan kişilerin gelir vergileri maaşlarından otomatik olarak düşülmektedir. Stopaj vergisi olarak yapılan bu kesintiyle vergi ödemesi işverenlerce gerçekleşmektedir. Ücretli çalışma haricinde gelir elde edenler için ödemeler iki taksit şeklinde gerçekleşmektedir. İlk taksit mart ayı sonu, ikinci taksit ise temmuz ayının sonunda ödenir. Basit usul ticari kazançlarla elde edilen gelir vergileri iki taksit çeklinde ödenir. İlk taksit şubat ayının sonu, son taksit haziran ayı sonu ödenir.

Vergi ödemesi için başvurulan kuruluşlar şunlardır:

  • Bankalar
  • İkametgah adresine bağlı vergi dairesi
  • Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı olan internet sitesinin vergi dairesi
  • İş yeri adresinin bağlı olduğu vergi dairesi

Memurlar, gelir vergisi öderken farklılıklarla karşılaşabilirler. Kamu çalışanları ocak ayında %15 gelir vergisi ödemektedirler. İleriki aylarda ücret artışları yaşanmasıyla birlikte bu oran %20’ye yükselmektedir. Gelir vergisi ödemeleri devlet memurlarının maaşlarından otomatik olarak düşülmektedir. Dolayısıyla vergi dairesi gibi kurumlara başvurmaları gerekmez.

vergi hesaplaması yapan insan

Vergi Dilimi Sıfırlama

Vergi diliminin nasıl sıfırlandığı, ücretli çalışanlar tarafından merak edilmektedir. Ücretli çalışan kişilerin vergi dilimleri, çalışanın işten ayrılması ile sıfırlanır. Bir işten ayrı olarak başka bir işte çalışmaya başlayan kişinin bulunduğu vergi dilimi sıfırlanır. Fakat aynı işverene ait olan başka bir iş yerinde işe başlanması söz konusuysa vergi dilimi sıfırlanmaz. Önceki işten elde edilen gelir hesaplanarak yeni iş yerindeki gelire göre hesaplama gerçekleştirilir. Üstelik askerlik ya da emeklilik söz konusu olduğunda işten çıkan çalışan aynı yerde tekrar işe başlarsa vergi dilimi sıfırlanmamaktadır.

Vergi dilimleri gelir sahiplerinin kazancına bağlı olarak ne kadar vergi ödeyeceklerini belirlemede kullanılan dilimlerdir. Kademeli olarak gerçekleşen bu sistem, ücretli çalışmayla ya da ücretli çalışma haricinde gelir elde eden kişiler için önem taşımaktadır. Kişiler hangi dilimde yer aldıklarını öğrenebilirler. Ücretli çalışanların vergileri otomatikman maaşlarından düşülmektedir.

Monay, harcama zaafları, para yönetimi, birikim yapma gibi konularda içerisinde bulunan yapay zekâsı ve etkileşimli yolculukları ile sana özel bir deneyim sunuyor. Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliği ile ihtiyaçlarını alırken anında kazanabilirsin.

Paylaş:
Monay Uygulamasını İndir