Hayati kaynaklarımızın yeniden dönüştürülebilmesi için biyoenerji en önemli aşamalardan bir tanesidir. Tükettiğimiz doğa kaynaklarının yerine yenilerinin gelmesi milyonlarca yıl sürmektedir. Ekosistem oldukça önemli olduğundan dolayı kaynak israfının olmaması gerekir. Tarih boyunca birçok insanın sadece doğada bulunan kaynaklarla evler yaptığı hatta yaşam kaynakları elde ettikleri bilinmektedir.

Çevre açısından sürdürülebilir bir enerji kaynağı olması açısından yenilenebilir yani biyoenerji kaynağı elde edilmesi gerekir. Eski zamanlara bakıldığında biyoenerji kaynaklarının daha fazla olduğu görülse de gün geçtikçe kaynakların azaldığı görülmektedir. Kaynakların tükenmesinde önemli bir etken insanların tükenebilir kaynakları daha yoğunlukla kullanıyor olmasıdır.

Tükenebilir kaynakların önünü kesmek amacıyla biyoenerji kaynakları daha fazla göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Biyoenerji kaynakları hem üretilebilir hem de kullanınca çevreye zararı olmayan kaynaklardır. Çevreye zararlı olan kaynaklar kullanmak yerine güneş enerjisi gibi enerji sistemlerine dönmek ekosisteme daha çok yarar sağlamaktadır.

Biyoenerji Kaynakları Nelerdir?

Ekosisteme katkı sağlayan biyoenerji kaynakları aslında dünyada çıkan her türlü atık ile üretilebilen kaynaklar olarak gösterilebilir. Evrensel atıkların çevreye verdiği zararlar tartışılamaz ölçüdedir. Bu kaynaklar hem insan sağlığı hem de bitki ve hayvan sağlığını etkilemektedir. Kaynaklar özellikle bitkisel atıklar, hayvansal atıklar, endüstriyel atıklar kentsel atıklar şeklinde gösterilebilir.

Atıkların en önemli kısmı ise endüstriyel atıklardır. En kirli ve zararlı atıklar olarak en üst sırada yer almaktadır. Herkesin bildiği üzere bu tarz atıklar insan sağlığını üst düzey seviyelerde etkilemektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda endüstriyel atıkları biyoenerjiye dönüştürmek mümkündür. Bu sayede kimseye zarar vermeden enerji üretimi söz konusudur.

Bitkisel atıklar açısından en iyi örnek verilecek atık türü ise tarımsal atıklardır. Bu atıklar sayesinde yine biyoenerji kaynağı üretmek mümkün hale gelebilir. Tarımda kullanılan bitki kökleri zararlı otlar şeklindeki bitkiler biyoenerji kaynaklarına rahatlıkla dönüştürülebilir.

Kentsel atıklarda pek çok bitki ya da genel çöplerin biyoenerjiye çevrilmesi sağlanır. Kentsel atıklarla oluşan birçok madde çevreye zarar vermenin yanında insanlara, bitkilere ve hayvanlara da zarar vermektedir. Bu açıdan kentsel atıkları biyoenerjiye dönüştürmek oldukça önemli hususlar arasında yer almaktadır.

Hayvansal atıklarda durum oldukça farklıdır. Hayvanların dışkıları oldukça yoğun ilgi toplamaktadır. Özellikle tarım sektöründe gübre yapımında kullanılabilir. Aynı zamanda pek çok yararlı biyoenerji kaynağını oluşturarak çevreye zarar vermeden rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Biyoenerji İçin Kullanılan Kaynakların Önemi

Hayvansal atıklarla kullanılan biyoenerji atıklarından en önemlisi metan gazıdır. Metan gazı özellikle elektrik ve ısı gibi pek çok enerji kaynağının üretilmesinde rol oynamaktadır. Kullanılan sistemler sayesinde hayvanlarda bulunan metan gazları ayrıştırılarak daha etkili bir şekilde kullanıma sunulur. Bu gaz çevreye zarar vermez ve tüketim dostu gazdır. Aynı zamanda yenilenebilir kaynak olması avantajlı noktalarından bir tanesidir.

Hayvanlardan üretilen biyoenerji kaynaklarının yanında bitkilerden elde edilen biyoyakıtlar sayesinde de pek çok çevresel hareket gözlemlenebilir. Bunların en başında bitki yağları ile yapılan motorlu araçlar için yakıt çalışmalarıdır. Yakıtların çevre dostu şekilde üretilmesi sayesinde çevrenin korunması ve ekosistemin canlı tutulması amaçlanmaktadır. Biyoyakıtlar sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarına ulaşmak oldukça kolay durumdadır.

Üretilen bu tarz biyoenerjiler ile dünyanın daha iyi bir şekilde sürdürülebilmesi sağlanabilir. Aynı zamanda ekosistemin doğru şekilde ilerlemesi ve küresel ısınmanın önüne geçilmesi sağlanabilir. Aksi taktirde tükenebilir kaynaklar bittiğinde dünya yaşanabilecek yapısını kaybedecek ve yaşam bir o kadar zorlaşacaktır. Gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak amacıyla yenilenebilir kaynaklar tüketilmesi oldukça önemlidir.

Hayvanlarının neslinin tükenmesi ya da bitki popülasyonunun azalması gibi pek çok sorunun önüne geçmek için hazırlanan bu sistemler ile pek çok canlının hayatı kurtulabilir. Küresel ısınma gibi durumlarla karşılaşmaya başlayan dünyamız için bu tarz dönüşümler önemli duruma gelmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda tükenebilir enerji kaynaklarının kullanılması önümüzdeki yıllarda kaynakların tamamen bitebileceği anlamına gelmektedir.

doğal çevre ve rüzgarlı hava fotoğrafı

Biyoenerji Kaynakları ve Ekosisteme Faydaları

Ekosisteme fayda sağlayan biyoenerji kaynakları sayesinde doğa olduğundan daha güzel bir halde işleyebilmektedir. Özellikle endüstriyel atıkları yüzünden oluşan kirlilik sonucunda pek çok tatlı su ve denizimiz kirlenmektedir. Bunların önüne geçmek amacı ile biyoenerji kaynaklarının kullanımı oldukça önemli bir yer taşımaktadır. Biyoenerji kaynaklarının faydaları ise;

  • Yerel kaynakların kullanılmasında faydalı olur ve dışa bağımlı enerji kaynaklarının kullanılmasını azaltır.
  • Çevre kirliliğini tamamen bitirerek daha iyi bir dünya ve temiz bir çevre için ortam hazırlar.
  • İnsanların daha kaliteli bir yaşam sürmesinde ve bitki hayvan gibi popülasyonların davam etmesinde oldukça önemli bir yeri vardır.
  • Kullanılan kaynakların çevre dostu olmasına önem verdiği için hava kirliliği ya da su kirliliği gibi etkileri olmaz.
  • Motorlu taşıtların yaptığı hava kirliliğini önleyerek küresel ısınmanın önüne geçer.
  • Yenilenebilir enerji kaynağı olduğundan dolayı bitmesi olanaksızdır. Bu açıdan da kendi kendine sürekli olarak üretilerek daha az masraf yapılmasını sağlamaktadır.
  • Hayvansal atıkların ya da bitkisel atıkların en doğru kullanıldığı alan olduğundan dolayı kırsal alanların kalkınmasında oldukça başarılı şekilde rol oynamaktadır.

Maddelerde belirtildiği üzere her ülkenin biyoenerji kullanımına geçmesi önemlidir. Bu sayede her yer oldukça temiz ve istenilen yeşil bir dünya elde edilebilir. Bu yöntemler sonucunda insanların daha uzun yıllar yaşaması da bir başka faydası arasında yer alır. Çevre kirliliğinin olmaması ve çöplerin azalması dünyadaki kirliliği yok edecek ve dünya her zamankinden daha güzel bir hale bürünebilecektir.

Biyoenerji Konusunda Türkiye’de Çalışan Şirketler

Türkiye’de bulunan pek çok şirket biyoenerji yöntemlerini kullanarak enerji üretmekte ve bu enerjiyi herkese ulaştırmaktadır. Şirketlerden birçoğu kendi bünyesinde satın aldığı aletler ve makinelerle bu enerji üretimlerini sağlamaktadır. Yaptıkları tüm enerji kaynaklarını israfa yol açmadan tüketici ile buluşturmayı amaçlamaktadırlar.

Biyoenerjinin kullanımın önemli olduğunun farkında olan bu şirketler ülkenin her yerine ulaşabilmektedir. Bu şirketler; Zorlu Enerji, Aksa Enerji, Enisolar Enerji, Güriş Holding ve TÜPRAŞ’tır. Türkiye’de bulunan bu şirketler sayesinde birçok evrensel atık biyoenerji kaynağına dönüştürülmüştür. Yaptıkları araştırmalar ile kurdukları bu tesisler sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarına destek vermektedirler.

Zorlu Enerji şirketi özellikle amaçladığı çevresel duyarlılık sayesinde pek çok atığı biyoenerjiye dönüştürmektedir. Bu atıkları genel olarak hayvansal ve bitkisel atıklar olarak sıralanabilir. Zorlu enerji genel olarak biyogaz ve biyokütle enerjisi üreterek çevreye destek veren şirketlerdendir.

Aksa Enerji şirketi ise tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanan şirkettir. Sürekli olarak biyoenerji adına yeni çalışmalar yaparak daha iyi şekilde biyoenerji üretimi yapılmasını desteklemektedir. Biyokütle enerji santralleri sayesinde tamamen doğal olarak kullanılabilen enerji sağlamayı amaçlamış ve başarmış şirketlerden biridir. Aynı zamanda ürettiği enerjiyi ülke geneline dağıtabilmektedir.

Enisolar Enerji biyoenerji alanında çalışmalar yürüten ve bu çalışmalardan yola çıkarak enerji üretimini tamamlayan şirketler arasında yer almaktadır. Çalıştığı alan ise genellikle biyokütle ve biyogaz alanıdır. Bu sayede enerji üretimini oldukça güçlü ve çevre dostu haline getirebilmiştir.

Güriş Holding kendi bünyesinde araştırmalar ve çalışmalar yaparak çevre ve doğa için sürdürülebilir enerji kaynağı yapan bir şirket olarak görülmektedir. TÜPRAŞ Türkiye’nin en büyük biyoyakıt üreten şirketi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Monay, harcama zaafları, para yönetimi, birikim yapma gibi konularda içerisinde bulunan yapay zekâsı ve etkileşimli yolculukları ile sana özel bir deneyim sunuyor. Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliği ile ihtiyaçlarını alırken anında kazanabilirsin.

Paylaş:
Monay Uygulamasını İndir