Hiç aklında yokken sırf indirimde diye alışveriş yaptığın oldu mu? Kampanyalar televizyonda, gezindiğin sayfaların yanlarında, gazetelerde, sosyal medyada... Aklında olmayan ürünü aklına sokuveriyor değil mi? Peki neden?

Neden İndirimleri Seviyoruz?

Haz: Bunun en temel sebebi indirimlerin seni heyecanlandırması ve harcama dürtünü uyandırması. Hatta bu heyecan öyle bir boyutta yaşanıyor ki, araştırmacılar indirimden ürün alındığındaki hazzın alkol, uyuşturucu bağımlılığıyla benzerlik gösterdiğini söylüyor.

 Hazine Avı

Araştırmacılar alışverişi hazine avına benzetiyor. Sevdiğin bir mağazaya girdiğinde vücudun dopamin üretiyor ve alışveriş yaparak beynin ödül merkezi harekete geçip mutlu olmanı sağlıyor. Bu seni endişelerinden bir süre için uzaklaştırıp rahatlatıyor.

Rekabet

Dünyanın birçok yerinde Büyük Cuma (Black Friday), Sevgililer günü, En uzun gün, En uzun gece gibi heyecanla beklenen birçok indirim oluyor. İşte bu sırada ‘Ya indirimden yararlanamazsam’ korkusu rekabet ortamı yaratıyor ve sosyal medyada, televizyonda sıkça gördüğümüz ‘alışveriş izdihamı’ görüntüleri ortaya çıkıyor. Başkalarından önce bir şeyleri alma isteği kontrol kaybına neden olur.

Harcama Sonrası

Bir şeyi satın almaya karar verdiğinde pozitif duygu yüklemesi ile karşı karşıya kalırsın. Bu mutluluk çok kısa bir süre sonra yok olur ve suçluluk, pişmanlık hissi başlar. Kendini iyi hissetmek için tekrar bir şeyler satın almaya ihtiyaç duyarsın ve bir döngünün içine çekilmiş olursun.

Ne Yapmak Gerek?

Kısa süreli hazdan sonra pişmanlık veren harcamalar yerine, gerçekten mutlu edecek şeyler için harcamak önemli.

Son bir hatırlama: Bir indirimden en karlı çıkmanın yolu, olmasa da olur diyorsan almamak ;)

Monay, olumlu harcama alışkanlıkları kazanman için yanında olur.

 

Tasarruf ederek para biriktirmek önemli ve bunun için MONAY yanında! 


MONAY uygulamasını App Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması

MONAY uygulamasını Play Store’dan indirmek için tıklayın → Para Biriktirme Uygulaması

Paylaş: