Dünya genelinde nüfusun artmasıyla birlikte insanların da hayat standartları, harcama şekilleri, para politikaları oldukça değişmiş ve gelişmiş. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak için harcadıkları para ve bu harcanan paraların nereye harcandığı ile ilgili bilgi edinmesi oldukça önemli hale gelmiş durumda. Ayrıca insanlar gerekli küçük veya büyük ihtiyaçlarını karşılamak için ellerinde nakit para bulunmadığında ihtiyaçlarını ertelememek için çoğunlukla kredi kartlarından yararlanmaya başladılar.

Kredi Kartındaki Terimler ve Anlamları Nelerdir?

Kredi kartı kullanıcıları için bankadaki terimler sıklıkla kafa karıştırıcı hale gelebiliyor. Özellikle bu konuda kredi kartı kullanımına yeni başlamış kişiler daha çok zorluk çekebiliyor. Bununla ilgili zorluk yaşayanlar için oldukça sade ve anlaşılır bir şekilde kredi kartı terimler sözlüğü oluşturduk. Bu sözlüğü dikkatlice okumanız kredi kartınızla ilgili bilmeniz gereken birçok konuda yardımcı olacaktır. Öğrenciler için kredi kartı alma rehberi yazımıza göz atmayı unutmayın.

Ayrıca kredi kartını doğru kullanmayı bilmek hayati önem taşıyor. Çünkü yanlış kullanılan kredi kartı finansal hayatınızı olumsuz etkileyebilir, işte sizin için hazırladığımız kredi kartı terimler sözlüğü;

Asistan Hizmetleri

Kredi kartıyla ilgili aklına gelen soruları bankanın internet sitesinden ulaşabileceğiniz gibi aynı zamanda bunun için asistan hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz. Asistan hizmetlerinde kredi kartı kullanıcıları için telefon veya internet üzerinden iletişimle kapsamlı bir yardım sağlanmaktadır. Farklı kartlar için bu hizmetler değişse de genel olarak asistan hizmetlerini şu şekilde sıralayabiliriz; alışveriş, seyahat hizmetleri, restoran rezervasyonları, spor organizasyonları için biletler, özel gün hatırlatmaları gibi birçok hizmet mevcuttur.

Kredi kartı

Kredi kartı bir ödeme aracıdır. Kredi kartını faizsiz kullanma hakkı sadece bir aydır. Kredi kartının ayrıca yapılan harcamalarda bankaya taksitlendirme seçenekleri ve yan özellik olarak bonuslar ve puanlar bulunabilir.

Kredi

Bir kişinin banka, iş yeri veya kredi kartı şirketi ile anlaşıp alacağı paranın miktarının, faizinin ve ödeme koşullarının önceden belirlenerek borç para almasına kredi denir.

Atm

Atmler şehir içinde, şehir dışında ülkenin birçok yerinde bulunan kolayca ulaşabileceğiniz parasal işlemler için kurulmuş küçük bankamatiklerdir. Atmlerden kredi kartınızla para çekebilir, para yatırabilir, başka hesaplara para aktarabilirsiniz. Aynı banka içinde transfer edilen paralar için ek ücret alınmazken başka bankalara gönderilen paradan belli bir miktar kesinti yapılabilir. Aynı şekilde kendi bankanızın atmsinden çekeceğiniz paradan da kesinti yapılmazken farklı atmleri kullanırsanız para kesintisi yaşayabilirsiniz.

Bakiye Transferi

Kredi kartınızın borcu varsa ve siz bu borcu başka bir kredi kartına aktarmak isterseniz bu işlemi bakiye transferi ile gerçekleştirebilirsiniz.

Kredi Limiti

Kredi kartınızdan çekebileceğiniz maksimum para miktarına denir. Birden fazla kredi kartı kullanıyorsanız ortak bir kredi limitiniz bulunacaktır.

Ekstre

Kredi kartı ekstresi her ay kartı kullanan kişinin adresine düzenli olarak gönderilir. Önceki ay hesap kesim tarihinden başlayarak bu ayın son hesap kesim tarihi arasında yaptığınız harcama ve işlemleri gösteren belgedir.

Son Kullanma Tarihi

Kredi kartının ön yüzünde bulunan son kullanma tarihi, kartın geçerlilik süresini belirtir. Bu tarih yaklaştığında veya geçtiğinde banka, yeni bir kart sağlar ve eski kart otomatik olarak iptal edilir.

İş yeri

Kredi kartıyla harcama yapılan yerlere verilen isimdir.

Pin kodu

Kredi kartı kullanımında dört haneli şifre olan pin kodu sizin güvenliğinizi sağlar. Pin kodunu kimseyle paylaşmamanız gerekir ve kredi kartını kullanırken de bu şifrenin başkaları tarafından öğrenilmemesi önemlidir. Pin kodu kredi kartıyla yaptığınız alışverişlerde sorulur veya bankamatikten para çekerken pin kodu girmeniz gerekir.

CVC Kodu

Türkçeye "Kart Doğrulama Kodu" olarak geçen "Card Verification Code" kavramı, kartlarınızı korumak için kullanılan genellikle 3 basamaktan oluşan koddur.

kredi kartıyla pos makinesine ödeme yapan insan

Sabit oran

Kredi kartından faiz ile para çekmek isteyen kişiler için yıllık sabit bir faiz oranı belirlenir. Bu sabit faiz oranına göre para çeken kişi ödemeyi buna göre sabit yapar ve yıl içinde faiz oranlarındaki değişimlerden etkilenmez.

Değişken Oran

Kredi kartı faizleri için belirlenen oran dönem dönem değişiklik gösterebilir. Kredi kartıyla işlem yapmak isteyenler için yapacağı işlem, değişken faiz oranına göre ise bu faiz oranlarını takip edip ona göre işlemlerini yapması gerekir.

3D Secure

Kredi kartları ve banka kartları size internet üzerinden alışveriş yapma kolaylığı sağlar. Fakat internet üzerinden yapılan harcamalarda kredi kartı bilgilerini çalan ve dolandırıcılık yapan birçok sanal kişiyle karşılaşabilirsiniz, bunu anlamak ise kullanıcılar için biraz zor olabilir. Kredi kartını kullandığınız banka bu konuda müşterileri için önlem almış durumda. İnternet alışverişlerinde dolandırıcılara karşı banka 3D Secure sistemini kullanarak kullanıcının kimlik bilgilerini koruma altına alıyor. 3D Secure sistemiyle banka kimlik bilgilerini doğrulayarak sizi dolandırıcılardan koruyor.

Son Ödeme Süresi

Kredi kartına yapılmış borçların ödenmesi için tanınmış süreye son ödeme süresi denir. Burada banka hesap kesim tarihinden sonra genellikle 10 gün olmak üzere size borcunuzu kapatma süresi tanır. Eğer bu 10 gün içerisinde kredi kartı borcunuzu öderseniz herhangi bir faiz durumuyla karşılaşmazsınız. Örneğin hesap kesim tarihi 10 Ekim olan bir aylık borcun en geç 20 Ekim’de ödenmiş olması gerekir. Bu tarihi geçenler için borçlarının üzerine faiz uygulanmaya başlar.

Faiz Oranları

Kredi kartı kullanıcılarının aylık olarak yaptığı harcamalar sonrası kredi kartında kalan borcun aylık olarak ödenmediği takdirde uygulanan faize denir. Bu faiz oranların borç paranın yüzdelik bir bölümüne hesaplanır.

Yıllık Faiz Oranı

Kredi kartınızda ödenmemiş borç bulunuyorsa bu borca yıllık olarak da belli bir miktar faiz uygulanır.

Gecikme Faizi

Kredi kartının borcu son ödeme tarihine dek ödenmediğinde mevcut borca gecikme faizi uygulanır.

Finansman Bedeli

Kredi kartından avans olarak çekilen parayı veren kişi bu para için belli bir miktar ödeme alır. Bu alınan ödemeye finansman bedeli denir. Bu finansman bedeli için mevcut hesabın belirli bir yüzdesi kadar faiz uygulanır.

Kalan Taksit

Kredi kartınızla yaptığınız taksitli harcamaların ödenmemiş kısmı "kalan taksit" olarak adlandırılır. Bazı bankalar, mevcut kredi kartı borcunuzu belirli bir faiz oranıyla taksitlendirme olanağı da sunar.

Yıllık Ücretler

Bazı banka veya kredi kartı sahipleri için banka, harcamış olduğu masrafları kart sahibinden yıllık olarak talep edebilir. Bu ücrete yıllık kart ücreti denir. Bankalar, yıllık ücret alınmayan kart seçenekleri de sunabilmektedir.

Online Bankacılık

Online bankacılık sistemi internet üzerinden kendi telefon veya bilgisayarınızdan bankanın bilgisayarına bağlanmanızı sağlayarak işlemlerinizi bankaya gitmeden online olarak yapma kolaylığı sağlar.

Nakit Avans

Eğer nakit para ihtiyacınız varsa ve hesabınızda para yoksa kredi kartından nakit avans seçeneğini kullanarak para çekebilirsiniz. Bu para miktarı kredi limitinizden düşülür ayrıca nakit avans kullanımlarında banka belli bir miktar komisyon alır. Bu komisyonun fiyatı alışveriş için uygulanan faiz oranından fazladır. Kullanıcılar bunu göz önünde bulundurmalıdır.

Kredi Limiti

Kartınızla kullanabileceğiniz maksimum kredi tutarıdır. Ortak kredi kartlarınız bu limiti paylaşır.

Devreden Bakiye (Son Ekstreden Kalan Borç)

Devreden bakiye, bir önceki dönemde ödenmemiş ve sonraki döneme aktarılan borçtur.

Dönem İçi Harcama

Kredi kartı hesap özetinizde görülen "dönem içi harcamalar", iki hesap kesim tarihi arasında yapılan tüm harcamaları içerir. Bu dönem genellikle 30 gün sürer.

Hesap Kesim Tarihi

Kredi kartı hesap özeti, hesap kesim tarihindeki harcamalarınızı ve borç durumunuzu gösterir. Hesap kesim tarihinden sonra yapılan harcamalar bir sonraki dönemin hesap özetine yansır.

Kredili Mevduat

Banka kartınızın vadesiz hesabınızda bakiye bulunmasa bile banka size harcayabileceğiniz bir limit tanımlayabilir. Bu parayı kullanmanız dahilinde ücret veya faiz ödeyebilirsiniz.

Kredi Tarihçesi

Kredi kartıyla daha önceki aylarda yaptığınız harcamaları kredi tarihçesi gösterir. Bu tarihçe ileri tarihte yapacağınız harcamalar için size bir kredi notu belirlenmesini sağlar.

Monay, harcama zaafları, para yönetimi, birikim yapma gibi konularda içerisinde bulunan yapay zekâsı ve etkileşimli yolculukları ile sana özel bir deneyim sunuyor. Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliği ile ihtiyaçlarını alırken anında kazanabilirsin.

Paylaş:
Monay Uygulamasını İndir